Tom for ved

Vedkaos

Flere vedprodusenter melder om økt etterspørsel etter ved.

VEDKRISE: Flere vedprodusenter opplever stor pågang. Foto: Andrei Dubadzel / Shutterstock / NTB
VEDKRISE: Flere vedprodusenter opplever stor pågang. Foto: Andrei Dubadzel / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Før sesongen med vedfyring har startet merker flere vedprodusenter økt pågang og noen produsenter er allerede gått tom.

- Vi har ikke opplevd så stor pågang så tidlig i sesongen som vi gjør nå. Det er tydelig at mange er bevisst på at det kan bli mangel på ved til vinteren og vi ser at kunder nå bestiller større kvanta enn tidligere, sier daglig leder Johannes Gudheim i Vedøra AS.

Fortsatt mulig å få tak i

Hos Vedøra er det imidlertid fullt mulig å kjøpe ved ennå.

- Det er bortimot umulig å få tak i nok bjørkved fra norske produsenter, så i år kommer all veden vår fra Sverige. Heldigvis var vi tidlig ute med en stor avtale i år som sikrer oss bjørkved jevnt og trutt utover sesongen, forteller daglig leder i Vedøra.

Kan øke drastisk i pris

- I byene har folk flest kjøpt mesteparten av sin ved hos de store byggevarekjedene, og en stor andel av veden hos disse har vært produsert i Russland. Men med sanksjonene som nå foregår har de fleste land i Europa som bruker ved, sett mot de baltiske landene, forklarer han og fortsetter:

- Det har gitt ett enormt produksjonspress og i tillegg til høye strømpriser velger enda flere å bruke ved som varmekilde, forklarer Gudheim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.