Vedlikehold: Luft og kjærlighet

Du kommer langt uten luft, med litt kjærlighet.

Publisert
Sist oppdatert

Gjør det selv:

Det viktigste du gjør med radiatorene dine, er å tømme rørene for luft. Dette gjøres normalt før sentralvarmen settes på - ved behov i løpet av sesongen, og når varmen skrus av for sommeren.

Tips: Radiatoren gir beskjed når de trenger litt TLC. Lager radiatorene eller vannrørene lyd, er dette tegn på at radiatoren trenger lufting.

For å få utnyttet radiatorenes varmekapasitet maksimalt, er det viktig at rørene er fri for luft. Hvordan du får sluppet luften fri, er avhangig av type radiator, men de fleste har enten en skrue du kan vri på - eller en nøkkel som lar deg åpne ventilatoren. Dette stedet er stort sett lokalisert høyt på radiatoren.

Når du gjør dette kan det hende det spruter litt. Det kan derfor lønne seg å flytte, eller dekke til, eventuelle elementer i nærheten som ikke tåler vann. I tillegg bør du ha en bøtte klar for å ta imot vann som komer ut, og et håndkle for å tørke opp vann som spruter. (Gjerne et gammelt et som tåler flekker - vann som har stått lenge i rørene kan ha litt rust i seg.)

Om det ikke kommer ut noe vann, bør du la den stå åpen en liten stund, slik at all luften i rørene får tid til å forlate systemet. Du bør ikke gå fra åpne radiatorer, men være til stede så lenge noen av ventilatorene står åpne. Det kan plutselig komme masse vann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer