Vedovner avgir mer svevestøv enn biltrafikk

- Vi kan ikke la trafikken ta hele oppmerksomheten; vedfyring er også en utrolig viktig kilde til dette problemet.

VEDFYRING GIR MYE SVEVESTØV: I Oslo blir det forbudt å kjøre dieselbiler på de kommunale veiene denne uka. Men på landabasis slipper vedovner ut mer svevestøv enn biltrafikken. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
VEDFYRING GIR MYE SVEVESTØV: I Oslo blir det forbudt å kjøre dieselbiler på de kommunale veiene denne uka. Men på landabasis slipper vedovner ut mer svevestøv enn biltrafikken. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Det europeiske miljøbyrået (EEA) dør nesten en halv million mennesker som følge av luftforurensing hvert år. I Norge er dette tallet rundt 1.900, og 1.700 av disse dødsfallene skyldes svevestøv.

- Svevestøv, og da det mest finkornede svevestøvet, er det viktigste i forhold til for tidlige dødsfall som følge av luftforurensing, uttaler Cristina Guerreiro, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) til Dinside.

Ifølge tall fra Sintef og Norsk institutt for luftforskning (NILU) er vedfyring en mye større kilde til svevestøv på landsbasis, enn utslipp fra vegtrafikk.

LES OGSÅ: Sjekk om vedovnen er rentbrennende - ellers er den ulovlig

Mer svevestøv fra vedfyring enn fra vegtrafikk

Svevestøv kan irritere og danne betennelse i lungene, noe som kan gi økt hoste, bronkitt og forverre astma - og i verste fall alvorlige luftveissykdommer, hjerte- og karsykdommer eller lungekreft.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at vedfyring er en mye større kilde til svevestøv, enn utslipp fra vegtrafikk.

Som du kan se av tabellen nedenfor, skyldes 28 prosent av det totale partikkelutslippet på landsbasis (TSP) vedfyring. Til sammenlikning står veitrafikken for 4 prosent av det totale partikkelutslippet, og «andre kilder» og «industri» står for henholdsvis 38 og 23 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer