Veggedyr - de aller dyreste krypene du får i hus

Vær obs på dette før du pakker ut etter ferien.

Foto: Håvard Øyrehagen/Folkehelseinstituttet
Foto: Håvard Øyrehagen/Folkehelseinstituttet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rotter, mus, kakerlakker, stokkmaur, mit og veggedyr. Ingen av disse skadedyrene er spesielt hyggelig å få i hus, men noen av dem er både vanskeligere og dyrere å bli kvitt enn andre.

– I private hjem er det veggedyr som er mest kostbart å bli kvitt, sier Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil skadedyrkontroll til DinSide.

For eksempel vil en femroms bolig på 120 kvadratmeter koste mellom 12.000 og 18.000 kroner å få veggedyrfri, ifølge Nese. I enkelte tilfeller vil det kunne koste enda mer, dersom krekene er ekstra gjenstridige.

– I tillegg krever det omfattende egeninnsats for dem som bor i leiligheten eller huset.

Krypende, kravlende, smittebefengte og blodsugende: Her er krypene du ikke vil ha i hus

Slik fjerner de dyrene

Veggedyrene kommer helst frem om natten, så det kan lønne seg å se etter ekskrementene - som ser slik ut.  Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI
Veggedyrene kommer helst frem om natten, så det kan lønne seg å se etter ekskrementene - som ser slik ut. Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI Vis mer


Den mest effektive måten å ta knekken på dyrene på, er varmebehandling. Hos Rentokil bruker de en kombinasjon av varmebehandling og sprøytebehandling av de områdene der veggedyrene oppholder seg. Dette er stort sett i og rundt senger, samt i noen tilfeller sofaen. Men det er ikke det eneste som bør behandles om veggedyrene har stiftet bo hjemme hos deg. Da bør du gå igjennom alt.

En enkel ting du kan gjøre selv, er å vaske klær.

– Veggedyrene dør ved oppvarming til rundt 55 grader, sier Nese.

Klær og tekstiler som kan vaskes i varm vask, kjører du i maskin, mens tøy som ikke tåler dette, eller som må renses, bør du fryse ned. For storfamilien er nok ikke hjemmefryseren på langt nær stor nok, men det er fullt mulig å leie egne frysecontainere som har nettopp dette som formål: Å ta knekken på skadedyr.

Ifølge skadedyrbekjemperne i Anticimex er heller ikke minus 20 grader alltid nok for å ta knekken på veggedyrene. Selskapet har nå gått til anskaffelse av en ny type frysere som går helt ned til 38 minusgrader. Inn her kan du plassere møbler, tepper, klær og tekstiler, dyne, puter et cetera.

Les mer: Slik blir du kvitt veggedyrene

Ta enkle forholdsregler

Usikker på om du har fått med deg mer enn du ønsker i bagasjen? Rist klærene godt, og gi gjerne kofferten en tur i badstu eller fryseboksen. Foto: Colourbox/Wikimedia
Usikker på om du har fått med deg mer enn du ønsker i bagasjen? Rist klærene godt, og gi gjerne kofferten en tur i badstu eller fryseboksen. Foto: Colourbox/Wikimedia Vis mer


– I disse ferietider som vi snart går inn i, så er det aktivitet av veggedyr som garantert kommer til å bli en stor plage for mange nordmenn, sier Nese.

Han forteller at det er svært vanlig at man frakter med seg de små blodsugende insektene fra ulike steder man har vært på overnatting. Du kan selvsagt se etter dem på hotellet, men de er ikke alltid så lett å oppdage før skaden har skjedd.

– Merker du noe i ferien, og du ser at du har blitt bitt på håndledd, ankler eller på halsen, ta umiddelbart kontakt med resepsjonen på hotellet, si fra, sier Nese. Så kan du forhåpentligvis forhindre at andre opplever det samme.

Vet du at du har vært et sted der det har vært veggedyr, bør du ikke ta med bagasjen inn i huset.

– Sjekk nøye, pakk opp ute, rist, og vask tekstiler så varmt som mulig, helst 60 grader eller varmere, sier Nese.

Vil du være på den sikre siden, kan du sette koffertene på et dertil egnet kjølelager. Et annet stalltips er å sette dem i en ordentlig varm badstu. Etterpå bør du selvsagt også riste klærene godt, og vaske dem i så varmt vann som mulig.

Les også: Disse deler du hotellseng med

Sjekk forsikringen!

De fleste forsikringsselskap dekker følgeskader om du får skadedyr på besøk, men det er verdt å sjekke om du har dekning for dette - da skader på bygningsmassen ofte er det dyreste. Men hva med å bli kvitt kryp som ikke gjør strukturell skade, men bare er til sjenanse for dere som bor der? En rask sjekk viser at skadedyrbekjempelse ikke blir dekket av standardforsikringen hos de fleste store selskapene, mens andre dekker dette - men ikke strukturelle skader.

Vi vil imidlertid råde alle til å tenke gjennom hva dere føler er viktig å forsikre seg mot. En tusenlapp ekstra i året for en "pluss"forsikring er kanskje mye i forhold til å spare opp midler i en buffer til en eventuell privat skadedyrterminering.

Skal vi gi en anbefaling, er det viktigere at forsikringsselskapet dekker følgeskader, fordi konsekvensene kan bli både omfattende og dyre - for eksempel dersom mus gnager seg gjennom ledninger og det oppstår brann. Det vil fort få en regning på 10-20.000 kroner til å fremstå som småpenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer