Veggedyrtall overrasker

- Hadde forventet kraftigere nedgang med norgesferie.

VEGGEDYR: De lever av å drikke blodet vårt noen minutter hver natt. Det er ikke farlig å bli bitt, men bittene kan gi kløe og hevelser. Og de er veldig vanskelige og kostbare å bli kvitt, når du først får dem med deg hjem. Foto: Anticimex / Shutterstock / NTB / FHI Vis mer
Publisert

Veggedyr er blodsugende insekter som kan bli med deg fra reiser og besøk. På grunn av resistens mot insektmidlene og økt reiseaktivitet har forekomsten av veggedyr økt kraftig over store deler av verden de siste 15 åra.

Og selv om Sverige, England, USA og Øst-Europa tidligere har pekt seg ut som land med mest veggedyr, har skadedyret også etablert seg i Norge.

Ferske tall fra Norsk Hussopp Forsikring viser at det var en liten reduksjon i innmeldte veggedyrsaker i 2020.

Men ifølge forsikringsselskapet er ikke nedgangen på langt nær så stor som forventet, til tross for kraftig nedgang i utenlandsreiser som følge av koronapandemien.

- Hadde forventet kraftigere nedgang

Ifølge Norsk Hussopp Forsikring er nedgangen overraskende lav med tanke på den kraftige nedgangen i utenlandsreiser.

– 2020 var året da alle ble hjemme. Vi dro på ferie, men stort sett innenlands. Derfor hadde vi også forventet en kraftigere nedgang i antall veggedyrsaker. Dette viser tydelig at det er viktig å ikke ta for lett på problemet selv om ferien tilbringes i Norge, sier Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

- Omtrent for forventet

Erik Thomas Gjølme, produktsjef ved avdeling for skadedyr i Anticimex, bekrefter at også de ser en svar nedgang - men sier utviklingen er som forventet.

Og han påpeker forskjellen på forekomster fra reiser og bomiljø:

- Vi ser nok det samme bildet, men samtidig så tror jeg vi må skille litt på tilfellene. Vi ser en svak nedgang i veggedyr-tilfeller som knyttes til reiseaktivitet. Samtidig er det slik at antallet saker med lokale forekomster av veggedyr - altså boligblokker hvor bestanden sprer seg fra leilighet til leilighet og så videre - er mer eller mindre slik det har vært de siste par åra, sier Gjølme.

- Antallet saker ser ut til å ha flatet ut, og det er positivt. Så får vi se de neste åra om vi kan få dette ytterligere ned. Det blir spennende å følge dette videre, sier han videre.

- Massivt med innenlandsreiser

Også Folkehelseinstituttet (FHI) fører statistikker over meldte veggedyrtilfeller. Denne rapporten er ennå ikke klar for 2020, men Anders Aak ved avdeling for skadedyrkontroll i FHI sier til Dinside at de har sett en slags utflating på kurven de siste tre åra - og at det går litt opp og ned, omtrent som forventet.

- Dette er egentlig omtrent som forventet, og at det kanskje er en liten nedgang, er ikke uventet, sier Aak.

Han poengterer også at det ikke er slik at all smitte av veggedyr kommer fra utlandet - og at veggedyrforekomsten dermed ikke vil speile covid-19-situasjonen direkte.

- Det var jo også en god del utenlands reiser fjor, og massivt med innenlandsreiser - og det er også en del forekomst på camping og hytter i Norge, sier Aak, og understreker at reiselivsnæringen i Norge er gode på å håndtere veggedyr.

- Ta en inspeksjon

- Det som er veldig viktig, er at man tar en liten inspeksjon på overnattingsstedet, og om man ikke finner noen tegn på veggedyr så er man jo trygg. Kanskje ikke 100 prosent, men dersom det er mye veggedyr der, vil man finne det om man tar en sjekk, sier Aak.

Han understreker da at det er viktig å si ifra til utleier med en gang, dersom man skulle finne noe.

- Åpenhet er positivt

Gjølme sier til Dinside at en stadig større åpenhet rundt forekomst av veggedyr gjør bekjempelsen lettere.

- Arbeid mot veggedyr har vært et stort fokusområde de siste åra med tanke på utvikling av metodikk, samt at innsatsen koordineres på en bedre måte nå en tidligere. Åpenheten rundt dette er større, noe som medfører at vi kommer raskere i gang med bekjempelse mange steder. Det er positivt for å unngå spredning, sier Gjølme.

Her er det risiko for veggedyr

Ifølge Norsk Hussopp Forsikring har økningen av veggedyrsaker gått jevnt og trutt oppover fra tidlig på 2000-taller, men har de siste åra stabilisert seg.

Selskapet sier det er primært tre smitteveier for veggedyr: På reise i utlandet, på reise i Norge og «venne-smitte».

- Veggedyr er ukritiske til hotellstandard, og trives like godt på et femstjernershotell som på en campingplass. De trives også like godt i Norge som i utlandet. I tillegg bør man være bevisst på at veggedyr kan finnes i bobiler og på private overnattingssteder, dette er det nok mange som ikke er klar over, sier Stormoen.

Veggedyr spres blant annet med bagasje, sengetøy og andre ting som forflyttes til og fra boligen.

- Dersom man mistenker veggedyr er det kanskje aller viktigste du gjør å begrense spredning i boligen og til naboer, venner og familie. Idrettsarrangementer for barn og ungdom er også et yndet sted for veggedyrene, ettersom man ofte ligger mange og tett. Er du riktig uheldig kan de også krype gjennom eksempelvis kanaler og rørføringer fra naboen, forklarer Stormoen.

Dyrt å bli kvitt

Veggedyrene er ikke farlige, men de kan være svært ubehagelige. Og de er vanskelige å bli kvitt.

Ifølge Norsk Hussopp Forsikring koster en gjennomsnittlig veggedyrbekjempelse mellom 30 000–50 000 kroner.

Dinside har tidligere skrevet om at mange forsikringer ikke inkluderer bekjempelse av veggedyr. Dette bør du selv sjekke om du har inkludert i din boligforsikring.

- Vi anbefaler folk å melde ifra så fort de får mistanke. I tillegg er det viktig å unngå spredning i boligen. Veggedyr spres blant annet med sengetøy og andre ting som forflyttes i boligen. Ta for eksempel ikke med dyna for å legge deg på sofaen hvis du har veggedyr i senga, sier Stormoen.

Hold kofferten unna senga

Veggedyr trives best bak lister, under eller i madrasser, og andre steder de kan gjemme seg. Plasserer du bagasjen i nærheten av der de bor, kan du få med deg en ubuden gjest hjem i bagasjen.

– Risikoen for å få med seg den uønskede gjesten er større ved overnattingsbesøk enn ved korte besøk på dagtid, sier Stormoen.

Du kan også gjøre mye for å minske sjansene for å få med deg veggedyr hjem. I denne artikkelen kan du lese alle eksperttipsene - men her er kortversjonen:

 • Bruk hardplast-koffert
 • Sjekk rommet/bostedet for tegn på veggedyr
 • Ikke ha kofferten på senga
 • Sett kofferten på badet/i badekaret
 • Ikke bruk klesskap og skuffer
 • Ikke pak ut på senga hjemme
 • Vask alt på 60 grader når du er hjemme igjen

Veggedyr-sjekken

Slik oppdager du veggedyr:

 • Fysiske stikk og reaksjoner på kroppen. Det ser gjerne ut som et myggstikk eller utslett.
 • Se etter individer. De er rødbrune og 5-6 mm lange og 3 mm brede (omtrent på størrelse med en druestein).
 • Sjekk senga for små blodflekker på sengetøyet.
 • Se etter brunsvarte ekskrementflekker og grupper med små svarte prikker, for eksempel i sprekker på sengerammen og i sømmer på madrassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer