Telys eksploderte:

- Veldig vondt

Maria (30) ble brannskadet og endte opp på legevakten framfor å dra på julebord da hun fikk varm stearin i ansiktet.

«HELL I UHELL»: Maria Welde Vikan har vondt i ansiktet, men er veldig takknemlig for at hun ikke ble skadet direkte på øyet. Foto: Privat.
«HELL I UHELL»: Maria Welde Vikan har vondt i ansiktet, men er veldig takknemlig for at hun ikke ble skadet direkte på øyet. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det ble en fæl start på helga, sier Maria Welde Vikan (30).

Da Dagbladet snakker med Maria har hun akkurat kommet seg tilbake på jobb etter å ha fått brannskader i store deler av ansiktet og dermed vært sykemeldt fra legejobben i ei uke.

Varm stearin i ansiktet

Nylig sto Maria klar i feststasen og var straks på vei ut døra for å dra på julebord i Nordre Follo. Plutselig hørte hun et stort smell fra stua og så at et telys i en beholder hadde eksplodert.

Flammen fra lyset begynte å spre seg utover vinduskarmen. Uten å tenke, forsøkte Maria å blåse ut flammene før de rakk å antenne hele huset.

- I ren desperasjon prøvde jeg å blåse ut lyset og sprutet stearin rett i fjeset mitt, forteller Maria.

Trønder-Avisa omtalte saken først.

Andregradsforbrenning

Det første hun tenkte var «søren jeg kommer meg ikke på julebord». På grunn av adrenalinet tok det litt tid før 30-åringen innså at hun hadde fått andregradsforbrenning rundt munnen og rundt høyre øye.

- Først hadde jeg litt adrenalin, så begynte det å svi så innmari. Det gjorde veldig vondt og jeg ble litt redd, forteller Maria.

Heldigvis er Maria lege og visste hva hun skulle gjøre. Samboeren kjørte henne til legevakten mens hun kjølte ned skadene. Hun fikk på vaselinbandasje og fikk masse resepter på ulike salver til den kommende tida.

- Det har vært veldig vondt, men jeg er på bedringens vei. Det er kjedelig når det er ansiktet, og ansiktet er veldig stivt og numment nå, forteller Maria.

VONDT: Maria måtte gå med bandasjen i en liten periode etter skaden for å minske risikoen for infeksjoner og betennelser. Foto: Privat.
VONDT: Maria måtte gå med bandasjen i en liten periode etter skaden for å minske risikoen for infeksjoner og betennelser. Foto: Privat. Vis mer

- Framover blir det LED-lys

Legen har siden behandlet seg selv og ser allerede masse forbedring, sier hun. Fordi det er andregradsforbrenning har hun også troen på at hun vil slippe unna arr.

- Jeg tror det vil være rødt i en god stund, men etter hvert tror jeg ikke man ser det, fremst at jeg er flink til å bruke høy solfaktor i hvert fall i et år, men mest sannsynlig hele livet. Det er litt flaks i uflaks, sier Maria.

Etter hendelsen har hun gått til innkjøp av både nye lys, brannteppe og lysslukker.

- Framover blir det LED-lys, sier Maria.

20 grader i 20 minutter

Monica Hansen er leder i Norsk Forening for Brannskadde og forteller at hun har hørt om flere ulykker som involverer telys.

- Vi som forening har flere caser der de har fått store brannskader på grunn av telys. Det kan bli ganske alvorlig selv om det er et lite lys.

Hansen har et klart råd dersom man skal være uheldig og bli brannskadet hjemme:

- Jeg kan ikke få sagt det nok. Hold det skadde området under vann på 20 grader i 20 minutter, eller aller helst så lenge du kan. Det er både smertelindrende og man kjøler ned det skadde området for å minske skadene.

Dersom skadene er i ansiktet, slik som i Marias tilfelle, kan det være vanskelig å være under vasken i 20 minutter.

- Da kan man pakke is inn i klede for eksempel, og holde det mot skadene, sier Hansen.

KAFFEKANNE: Da Monica var tre år fikk hun en kaffekanne over seg og ble kraftig forbrent. Hun ble ikke kjølt ned etter ulykken. Foto: Privat.
KAFFEKANNE: Da Monica var tre år fikk hun en kaffekanne over seg og ble kraftig forbrent. Hun ble ikke kjølt ned etter ulykken. Foto: Privat. Vis mer

Hun kjenner ikke grunnen til at telys eksploderer, men sier hun vet at det skjer, og at hun selv har erfart det.

Hun mener det er viktig at flere tenker seg om rundt levende lys, og særlig nå i juletida

- Vi ser flere branner i juletida, det er det ingen tvil om, sier Hansen.

BRANN: En søskenflokk våknet til at huset sto i full fyr i Red Oak, Iowa. Video: KameraOne. Reporter: Nora Skavhaug. Vis mer

Viktig med rutiner

Brannekspert i Frende forsikring, Øystein Øren, har noen tips å dele for brannsikkerheten, spesielt nå i juletida:

- Det er utrolig viktig å plassere levende lys med god avstand fra brennbart materiale. Det kan være dekorasjoner, gardiner, tekstiler, papir og mye annet.

Levende lys i en tørr og lett antennelig juledekorasjon er veldig brannfarlig, sier eksperten.

- Tenk på at barn eller kjæledyr kan komme borti og velte lys. Det er viktig å ha gode rutiner for slukking når du forlater rommet og legger deg for kvelden, avslutter Øren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer