Velg riktig juleøl til julematen

Da bør du stikke innom polet før julaften.

Det fins mange forskjellige juleøl å velge mellom, men ikke alle passer like godt til julematen.  Foto: All Over Press
Det fins mange forskjellige juleøl å velge mellom, men ikke alle passer like godt til julematen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det fins mange sorter juleøl, og noen passer bedre til julematen enn andre. DinSide har snakket med ølekspert Espen Smith, for å få tips til hva man bør velge, enten det er ribbe eller pinnekjøtt man serverer i julen.

Velg sterkøl til julematen

Skal du velge juleøl til maten kan det være lurt å kjøpe det på polet. Der selges nemlig såkalt sterkøl, som ikke er tillatt solgt i butikk. DinSide har tidligere i vinter testet et stort utvalg av polets juleøl, hvor det var to juleøl fra Nøgne Ø som trakk det lengste strået.

Og ifølge ølekspert Espen Smith er det det sterke ølet som egner seg aller best til den norske julematen.

– Norsk julemat er ganske kraftig og feit, da trenger man noe med litt alkohol som kan hamle opp med den fete maten, sier Smith til DinSide.

Juleølet som selges på butikk anbefaler Smith å heller bruke som drikkeøl og ikke til maten, fordi det ikke er fyldig nok til å matche julematen. Her kan du lese vår store test av juleøl som selges i butikk.

Lørdag er siste dagen Vinmonopolet holder åpent før jul, men noe av juleølet kan det allerede være tomt for, ikke minst fra norske mikrobryggerier som Nøgne Ø og Haandbryggeriet.

– Det er selvsagt store, regionale forskjeller, men jeg antar at det stort sett vil være tomt for dette ølet så kort tid før jul, forteller Ida Brenden Engholt, informasjonskonsulent i Vinmonopolet til DinSide.

Les også: Derfor skal du ikke legge akevitt i fryseboksen!

Ta utgangspunkt i maten

Når du skal matche juleøl med julemat, bør du ifølge Smith ta utgangspunkt i det som ligger på tallerkenen. Se an tilbehøret og hvilke smaker som dominerer, og velg øl etter det som har den kraftigste smaken.

Skal du spise ribbe til jul, anbefaler øleksperten et juleøl med en del sødme, og gjerne en litt røstet, nøtteaktig smak. han tipser blant annet om Aass klassiske juleøl fra polet.

Er det pinnekjøtt som gjelder, er det forskjellig juleøl som passer til avhengig av om pinnekjøttet er røkt eller ikke.

Til røkt pinnekjøtt trenger man et kraftig, alkoholsterkt juleøl med mye fruktsødme, som Hansa ekstra vellagret julebrygg. Til urøkt pinnekjøtt kan man ifølge Smith gå for et litt mer røstet juleøl, som for eksempel juleølet fra Lervig.

Til julekakene eller andre søte ting som clementiner, fiken og dadler, anbefaler Smith et mørkt og sterk juleøl, som Nøgne Øs God Jul. Til multe- eller riskremen anbefaler han øl som Aass Premium, Berentsens Jule Avec eller Ringnes Julebokk.

Til de kalde rettene 1. juledag kan man ifølge øleksperten gjerne velge dansk juleøl, som inneholder mye spennende julekrydder.

Les også: Med denne gryta lager du middag i rekordfart

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer