Velg riktig LED-pære

Slik finner du riktig lysstyrke, form og farge.

UTVALG: Fredrik Granli hos Lampemagasinet på Alnabru i Oslo veileder kundene som vil erstatte halogen-pærer med LED. Foto: TORE NESET
UTVALG: Fredrik Granli hos Lampemagasinet på Alnabru i Oslo veileder kundene som vil erstatte halogen-pærer med LED. Foto: TORE NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede i 2009 forsvant den gode, gamle glødelampa, med unntak av spesialpærer til dekor.

I 2013 ble også sparepærene faset ut.

Dette er LED:

 • Bokstavene LED står for Light Emitting Diode (på norsk lysdiode).
 • Den første lysdioden ble laget i Sovjetunionen i 1927, og på 1970-tallet ble teknologien allemannseie i digitalklokker og måleutstyr.
 • I 1995 videreutviklet japanerne teknologien slik at den også kunne brukes som effektiv lyskilde.
Kilde: Wikipedia


Halogenlampene holder imidlertid fortsatt stand i norske butikker.

Charlott Pedersen og Fredrik Granli i Lampemagasinet på Alnabru i Oslo selger stort sett bare LED-pærer til kundene sine. I tillegg har de et stort utvalg lamper med integrerte LED-pærer.

- Det hender kunder vil ha akkurat den samme lyspæra de bruker fra før. Men etter at vi har forklart fordelene, spaserer de gjerne ut med LED-pærer, forklarer Charlott Pedersen.

Hos Kiwi, REMA 1000, Coop Prix og de andre dagligvarekjedene er situasjonen en helt annen.

Nordmenn er trege LED-kjøpere

- Mens det i spesialbutikkene nå stort sett bare selges LED, utgjør halogen fortsatt 80 prosent av salget i dagligvarehandelen. Folk skal bare ha seg ei ny pære etter at den gamle har gått. Da kjøper de det som er billigst og ligner mest, sier salgssjef for detaljhandel Per Storm Halvorsen i Osram til Dinside.

Osram er ved siden av Philips verdens største lyspæreprodusent og har en markedsandel på over 70 prosent i Norge.

Salgssjefen håper og tror at folk etterhvert vil innse at LED har så mange fordeler at de vil endre vaner. For selv om en halogenpære til 30 kroner kan fortone seg som et bedre kjøp enn en LED-pære som ofte er dyrere, varer sistnevnte mye lenger.

Det er også store penger å spare.

Hvis huset er utstyrt med 40 stk 30 watts halogenpærer som lyser fire timer i snitt hver dag, vil bare strømforbruket koste deg 2.245 kroner i året. Tilsvarende for 6 watts LED-pærer vil være 649 kroner, ifølge en utregning vi foretok i august i fjor (se klikkbart bilde nederst i artikkelen).

Om du flere og sterkere lamper i huset enn i vårt eksempel, er det snakk om betydelige innsparinger i løpet av et år.

BARE LED: Charlott Pedersen selger nesten bare LED-lamper og LED-pærer. Foto: TORE NESET
BARE LED: Charlott Pedersen selger nesten bare LED-lamper og LED-pærer. Foto: TORE NESET Vis mer


Dyrest er ikke nødvendigvis best

I september 2018 vil EU-forbudet mot laveffektive halogen-pærer tre i kraft. Det vil fortsatt være mulig å få kjøpt enkelte energieffektive halogenpærer (se liste), men det er ingen tvil om at utviklingen videre går LED-teknologiens vei.

I HYLLENE: I dagligvarebutikkene selges det beskjedent med LED i forhold til eldre og mindre energieffektive pærer. Foto: TORE NESET
I HYLLENE: I dagligvarebutikkene selges det beskjedent med LED i forhold til eldre og mindre energieffektive pærer. Foto: TORE NESET Vis mer


Osrams store halogen-fabrikker i Tyskland bygges nå ifølge Per Storm Halvorsen om til LED-fabrikker.

Og det er nå fire år siden IKEA fjernet halogen- og sparepærer fra hyllene sine til fordel for LED over hele linja.

På tross av at prisen ofte er høyere for selve pærene, kan du spare en god del penger på å erstatte samtlige av husets lyspærer med LED her og nå.

Lievel mener Osram-salgssjefen at det ikke er noen grunn til å forhaste seg.

- Du kan gjerne vente til de gamle sparepærene og halogenpærene brenner ut. Men når de først slukker og du trenger nye, vil jeg absolutt anbefale LED framfor halogen.

En svensk undersøkelse konkluderte i fjor høst med at dyre LED-pærer ikke generelt er bedre enn billige.

Osrams LED-pære Parathom Classic kom best ut på lys-egenskaper, mens den scoret dårligere på tennetid, dimming, energieffektivitet og varmgang i chipen.

- Det gjelder uansett å ikke la seg lure til å kjøpe de aller billigste. Det er mye rart fra Kina der ute. Det er også viktig å være klar over at LED-lysene blir gradvis dårligere med tida. Det er ikke slik som med de gamle glødelampene som tok kvelden med én gang, sier Storm Halvorsen.

- Ta med deg den gamle pæra

Om utvalget av LED-pærer er dårlig i din lokale dagligvarehandel, står ekspertisen i spesialbutikker klare til å hjelpe deg.

- Vi selger i dag svært lite andre typer pærer enn LED. Det er stort sett mulig å få tak i en LED-erstatning til alle typer lamper, forteller Fredrik Granli i Lampemagasinet på Alnabru i Oslo.

Han anbefaler at folk tar med seg den gamle, utgåtte pæra for å være sikre på at de får en ny LED som passer.

SPOTLAMPER: Den aller vanligste sokkelen til spotlamper er GU10 (til høyre). GU 5,3 brukes også i enkelte lamper. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
SPOTLAMPER: Den aller vanligste sokkelen til spotlamper er GU10 (til høyre). GU 5,3 brukes også i enkelte lamper. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Har du lamper med den gode, gamle skrusokkelen, er det en grei sak. Her er det to typer å velge mellom: Den lille (E14) og den store (E27):

VANLIGST: LED-pærer ser i dag ut som de gode, gammeldagse lyspærene. E14 til vesntre, E27 til høyre. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
VANLIGST: LED-pærer ser i dag ut som de gode, gammeldagse lyspærene. E14 til vesntre, E27 til høyre. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer

I de mer moderne spotlampene finner du andre typer sokler. Her finnes det fire typer: GU10 (vanligst), GU5,3 (også vanlig) og de mindre vanlige GU4 og GZ10.

De oppover-lysende stålampenes glansperiode er nok over, men fremdeles står det mange lamper av typen Mor/datter i norske stuer.

TIL STÅLAMPE: R7 er navnet på LED-erstatteren til mange norske stålamper. Foto: LAMPEHUSET
TIL STÅLAMPE: R7 er navnet på LED-erstatteren til mange norske stålamper. Foto: LAMPEHUSET Vis mer


Det kan være en utfordring å finne en riktig LED-erstatning til disse når den gamle, rør-formede LED-pæra går.

Men umulig er det ikke. Typebetegnelsen er R7S, og prisen ligger på rundt 300 kroner.

Både Mor/Datter og lignende lamper demper lyset gradvis ved hjelp av en regulator på ledningen.

- Dimbare LED-pærer er noe dyrere enn vanlige LED-lamper. Enkelte eldre lamper har ikke kraftig nok transformator til å drive en LED-lampe, men dette er det ikke så ofte vi kommer borti, sier Fredrik Granli.

Skift selv på badet

LED-DOWNLIGHTS: Bare pass på at de er dimmbare. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
LED-DOWNLIGHTS: Bare pass på at de er dimmbare. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Heller ikke baderomslys er noe problem.

- De fleste halogen-typene som er montert i taket på norske bad kan enkelt skiftes ut med LED. Både selve pæra og hele sokkelen er som oftest mulig å skifte ut uten å ringe elektriker.

Både han og Osram-salgssjefen mener at det vil føles mer naturlig for folk flest å velge LED når pærene ligner dem man er vant til.

- Det har skjedd mye med LED siden teknologien var ny. Mens det i begynnelsen ga et kaldt. blått lys, kan du i dag få det samme varme lyset som fra en glødelampe. Og nå ser jo pærene så godt som like ut, med samme sokkel og samme form som i gamle dager, avslutter Granli.

Mer om LED-lys:
Dinsides store lyspæreguide
Verdens beste LED-pærer
Her er de nye LED-typene
Fem ting du bør vite om LED-lamper
LED skapte trøbbel for DAB-radio
LED kan løse trappe-problem
Kos uten brannfare: Vi tester LED-vokslys
Slik lager du arbeidslys med LED

Huskeliste før du kjøper:

 • Lysmengde: Oppgis i lumen. I den «gamle» verdenen tilsvarer 250 lumen 25 watt, 450 lumen 40 watt, 800 lumen 60 watt og 1600 lumen 100 watt.
 • Fargetemperatur: Oppgis i kelvin. Jo lavere tall, desto varmere lys (for eksempel 2800). Høyt tall (for eksempel 6500) gir kaldt lys.
 • Effekt: Oppgis i watt. En 3,2 watts led gir omtrent samme lys som en 25 watts lyspære i den «gamle» verdenen, mens 8 watt LED omtrent tilsvarer en 60 wattspære.
 • Levetid: Som oftest mellom 15.000 og 20.000 timer, men det finnes pærer som varer mye lenger. Glødelamper varer til sammenligning ca. 2.000 timer, mens sparepærene varer ca. 10.000 timer.

 • Regn ut hvor mye du sparer:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer