Lås opp døra med mobilen

Velg riktig smartlås

Sjekk forskjellene på de vanligste typene.

KODE MED «NOGO ATTÅT»: Nøkkelfrie låser er i dag mye mer enn bare fingre og tastatur. App-styring, kontoer med ulike nivåer og tidsprogrammering blir stadig vanligere. Foto: Tore Neset
KODE MED «NOGO ATTÅT»: Nøkkelfrie låser er i dag mye mer enn bare fingre og tastatur. App-styring, kontoer med ulike nivåer og tidsprogrammering blir stadig vanligere. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fortsatt låser de fleste nordmenn døra til huset eller leiligheten sin med en tradisjonell nøkkel. Men de siste årene har låser som styres med en app på mobilen blitt vanlige.

Fordelene er mange. Du kan slippe inn gjester når du selv ikke er hjemme. Du har full oversikt over når ungene kommer hjem. Og ikke minst slipper du å tukle med nøkler til hele familien. Nøkler som fort kan bli borte.

Lenge var Yale Doorman nærmest enerådende med slike låser på det norske markedet, i hvert fall for private boligeiere. Men konkurransen har kommet for fullt med den rivende utviklingen innen smarthjem, og i dag er det flere som kjemper om døra di.

«Gift» med vaktselskapet?

Men hva er forskjellen på de ulike låsene? Og hva bør du se etter før du investerer mellom 2.000 og 5.000 kroner i et elektronisk låsesystem for hjemmet ditt?

For mange er valget åpenbart: De velger låsen som vaktselskapet de abonnerer på anbefaler. For kundene i de to største selskapene, Verisure og Sector Alarm, betyr det i dag Yale Doorman.

Denne låsen kan enkelt legges til i begge selskapenes alarmsystemer. Dermed kan du styre både alarm og lås fra én og samme app.

Heldigvis er det ikke nødvendig å betale hundrelapper i måneden til et vaktselskap for å benytte en smartlås.

Det er heller ikke slik at du kjøpe den låsen som passer til systemet til vaktselskapet ditt.

Alle låsene på det norske markedet kan kjøpes separat, og med unntak av Yale Doorman behøver de ikke å være koblet til noe annet enn det trådløse nettet du har hjemme for å fungere med mobilstyring utenfor huset.

Markedslederen

STØRST: Doorman fra låsgiganten Yale har så langt vært dominerende på markedet. Dette er nå i ferd med å endre seg. Foto: Yale
STØRST: Doorman fra låsgiganten Yale har så langt vært dominerende på markedet. Dette er nå i ferd med å endre seg. Foto: Yale Vis mer

Yale Doorman er selve veteranen på markedet. Det amerikanske selskapet har produsert låser siden 1868. I dag eies de av svenske Assa Abloy, som er verdens største låsprodusent.

I utgangspunktet låser du opp med en sekssifret kode på et tradisjonelt tastatur på selve låsen. Du kan bruke inntil 10 koder, slik at alle i familien kan ha hver sin. Du kan også bruke inntil 10 elektroniske brikker. En egen fjernkontroll kan kjøpes separat for 800-900 kroner. Du kan bruke inntil fem av disse pr. lås.

Doorman kan foreløpig bare styres fra nettet med ekstramoduler fra vaktselskap. Men i USA er nå Apple HomeKit med på laget, og Yale vil trolig åpne for andre smarthus-systemer etter hvert.

Pris: 3.000-3.500 Forhandlere: Coop OBS, Jernia, Verisure (kan kjøpes uten alarm-avtale) og mange låssmeder.

Norsk utfordrer 1

NORSK UTFORDRER 1: ID Lock har innbrudds- og brannalarm i tillegg til de vanlige smartfunksjonene. Foto: ID Lock
NORSK UTFORDRER 1: ID Lock har innbrudds- og brannalarm i tillegg til de vanlige smartfunksjonene. Foto: ID Lock Vis mer

Den norskutviklede smartlåsen ID Lock bruker Z-Wave-standarden, som er ett av to systemer du vil møte ofte i smarthusverdenen (det andre heter Zigbee).

Det gjør at du kan bruke en hvilken som helst Z-Wave hub (for eksempel fra Fibaro eller HomeSeer) for å styre låsen med nett og mobil. Dette krever imidlertid en tilleggsmodul som koster rundt 600 kroner.

Flere smarthjemselskaper bruker ID Lock som sin lås, blant dem Futurehome og Intin.

Låsen har innebygd innbrudds- og brannalarm. Du blir varslet både om noen prøver å få opp døra på annet vis enn via vanlig opplåsing og dersom temperaturen i rommet øker dramatisk.

I motsetning til Doorman bruker ikke IDLock fysiske knapper. I stedet taster du inn koden på en skjerm med berøringsflate, akkurat som på en smarttelefon.

Låsen har i motsetning til Yale Doorman kun mulighet for to tallkoder: Hovedkode (master) og én tilleggskode.

Pris: 3.800-4.600. Forhandlere: Byggmakker, Dustin Home, Futurehome

Norsk utfordrer 2

Også EasyAccess er norsk, og smartlåsen deres kommer i to utgave: Standardmodellen EasyCode og EasyFinger med fingeravtrykkavlesing.

NORSK 2: EasyAcess er den andre norske utfordreren på smartlåsmarkedet. Foto: EasyAccess
NORSK 2: EasyAcess er den andre norske utfordreren på smartlåsmarkedet. Foto: EasyAccess Vis mer

Begge har mulighet til å kommunisere med utenverdenen via to utvidelsesspor for Bluetooth, WiFi og Zigbee.

Her må det imidlertid settes inn ekstra moduler. Foreløpig er bare Bluetooth-modulen til ca. 800 kroner klar.

Låsen har foreløpig ikke støtte for Z-Wave.

EasyAccess er også på vei med sin egen sentral som kommuniserer med det trådløse nettet hjemme. Via denne kan du styre og programmere låsen.

Låsen fungerer også sammen med EasyRing, som er EasyAcess' konkurrent til den amerikanske smart-dørklokka Ring. Det betyr at du kan åpne døra når det ringer på, og ikke bare svare og se hvem som står utenfor.

EasyAcess er også på vei med en Verisure-modul som gjør at kunder av dette vaktselskapet skal kunne velge mellom Yale Doorman og EasyAccess-låsene.

Vi har fått en tilbakemelding fra en leser som forteller at EasyAcess-låsen ikke lar seg låse innenfra. Han mener det er for enkelt for husdyr og barn å åpne døra, slik at de kan komme ut.

Pris uten tilleggsmodul: 1.900-2.500 (EasyCode), 2.900-3.500 (EasyFinger) Forhandlere: Maxbo, Coop OBS, Jernia

Bruker den gamle låsen din

Det danske selskapet Poly-Control står bak Danalock, Nylig ble selskapet kjøpt opp av Salto, som er en stor leverandør av adgangskontroll til næringsliv og offentlig virksomhet.

ENKEL OG ÅPEN: Danske Danalock tenger ingen egen lås, og er åpen mot en lang rekke smart-produkter på markedet. Foto: Danalock
ENKEL OG ÅPEN: Danske Danalock tenger ingen egen lås, og er åpen mot en lang rekke smart-produkter på markedet. Foto: Danalock Vis mer

Danalocks nye V3, som ventes i norske butikker i løpet av august, er derimot myntet på privatboliger.

I motsetning til andre smartlåser på markedet bruker Danalock din eksisterende, manuelle lås. Du trenger altså bare montere den elektroniske enheten utenpå nøkkelhullet på utsiden eller på dørvrider/nøkkel på innsiden av døra.

Rett ut av boksen kommuniserer låsen via Z-Wave og Bluetooth. Med en ekstra boks kalt UV2 til rundt 1.600 kroner får du også støtte for Z-Wave-konkurrenten Zigbee. I tillegg fungerer boksen med en rekke smarthussystemer. Blant dem er Amazons stemmestyringsenhet Echo, Googles smarttermostat Nest, programmeringsystemet IFTTT og universalfjernkontrollen Logitech Harmony.

Pris: 1.700 (uten moduler) 2.500 (med Bluetooth og Z-Wave). Forhandlere: Intin, Proshop, Smartland

Låssmed eller gjøre det selv?

Med unntak av Danalock bør nok smartlås gjerne installeres ved hjelp av snekker eller låssmed. Dette koster fort 2.000-2.500 kroner med kjøring, deler og arbeidstid.

Er du flink med drill og skrutrekker, er det imidlertid fullt mulig å gjøre det selv. Men her er det viktig å følge bruksanvisningen nøye. Slike låser må være montert riktig for å gå ordentlig i lås og kunne åpnes igjen via elektronikken. Mens en manuell lås kan vris rundt med litt ekstra makt på nøkkelen og kanskje til og med et velrettet spark i døra, er det altså ikke slik her.

Meningene er både sterke og delte når det gjelder de ulike låsenes fordeler og ulemper. På nettet ligger det flust med brukererfaringer, blant annet på diskusjonsfora som ByggeBolig.no og Hjemmeautomasjon.no.

Like sikkert som vanlig lås?

Mange lurer på om disse automatiske, nettstyrte låsene er like sikre som de gode, gamle med nøkkel.

Forsikringbransjen gir foreløpig ikke rabatt til kunder med smartlåser, men har heller ikke holdepunkter for å si at slike låser er mindre sikre enn de tradisjonelle.

Proffe hackere i USA har demonstert av smartlåser kan hackes både med Bluetooth, Z-Wave og Zigbee.

Det er likevel tvilsomt om den gjennomsnittlige innbruddstyv på jakt etter lettselgelige verdisaker og kjappe kontanter har slik kompetanse. Å benytte fysiske verktøy for å få opp dører og vinduer er nok enklere.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer