Velstelt hage øker salgsprisen

Slik får du boligen din til å skille seg ut i mengden.

Du trenger ikke springvann og hagenisser. Det viktigste er at hagen ser velstelt ut, og ikke roper på vedlikehold.  Foto: Colourbox.com
Du trenger ikke springvann og hagenisser. Det viktigste er at hagen ser velstelt ut, og ikke roper på vedlikehold. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Folk maler og pusser opp inne, men glemmer det som er ute, sier Petter Birkerem, til DinSide. For en velstelt hage er minst like viktig som at boligen er godt vedlikeholdt, skal vi tro den erfarne megleren.

– Det er mange som tar en siste finish på boligen sin før de selger, men de glemmer hagen. De raker gjerne, men det er det, sier Birkerem.

– Mange bruker tid og penger på å klargjøre boligen for salg, men glemmer hagen, sier Petter Birkrem i Eie Eiendomsmegling. Foto: Eie
– Mange bruker tid og penger på å klargjøre boligen for salg, men glemmer hagen, sier Petter Birkrem i Eie Eiendomsmegling. Foto: Eie Vis mer


Det er ikke spesielt smart. For Birkerem ser ofte at man får mye igjen for å gi hagen "den siste lille finishen".

– I forhold til hva man koster på hagen, får man mye igjen, sier Birkerem.

Hvor mye, kommer selvfølgelig an på utgangspunktet og hagen. Men en fersk undersøkelse viser at du kan få tilbake rundt 3 ganger det du legger inn i kostnad, forteller Birkerem. Leier du inn profesjonell hjelp, vil han anslå at du får 1,5 gang igjen investeringen.

– Legger du inn 300.000 kan du regne med å få 450-500.000 kroner igjen. Da er det vel verdt det?

300.000 er nok for en stor hage, som fikses opp av gartnere. Men med mindre du har et villniss av en tomt er det mange ganger langt mindre som skal til - og du kan gjøre mye selv.

Ny og ferdig hage i rekordfart? Slik får du ekspresshage

Lønnsom investering

Tips:

Selge til vinteren? Ta bilder av hagen når den er på sitt fineste og mest velstelte, slik at du har bilder til prospektet, er rådet fra Birkerem.


Undersøkelsen The Global Gardening Report (fra 2011) støtter opp om Birkerems erfaringer med at en velstelt hage kan øke verdien på boligen med flere hundretusener.

Undersøkelsen ble gjort blant 5.000 huseiere i England, Tyskland, Polen, Frankrike Russland, USA, Australia, Japan og Sverige. Velstelte hager økte boligprisene med rundt 16 prosent i snitt. Og boligeierne fikk igjen 3,1 ganger det de investerte i planter, på vedlikehold et cetera.

Ser vi på vårt nærmeste naboland økte boligens verdi med rundt 400.000, eller 13 prosent i snitt for dem med en velholdt og fin hage. Og de svenske boligselgerne fikk igjen rundt 2,8 ganger beløpene de investerte.

Til tross for disse funnene anså bare halvparten av eierne overhaling av hagen som en investering. 32 prosent så kun på arbeidet som tidskrevende mas.

Smart produktnyhet: Slik får du en stabil grusgang

Lite som skal til

Nå på våren og sommeren er hagen spesielt viktig. I mange tilfeller er det førsteintrykket potensielle kjøpere får, og vel så viktig å få orden på som å sørge for å vaske vinduer og male over de slitne hvite veggene. Likevel er det mange som dropper det.

– Det er synd, for det er så lite som skal til for å få en velstelt hage, sier Birkerem.

Du trenger ikke plante tusen blomster, det viktigste er at det ser ut som om hagen er velholdt, for eksempel:

  • Oppkjørsel: Få bort mose og gress
  • Brostein: Skrubb eller steam bort mose eller algeangrep
  • Bed: Sørg for klar overgang til gressplen eller oppkjørsel, og luk bort ugress.
  • Plen: Nyklippet og grønn er bra. Er den dårlig, fres den opp og rull ut nytt gress
  • Busker, trær, hekker: Klipp og beskjær
Ble du litt skremt nå, kan vi berolige deg med at for de aller fleste hager er det langt mindre som skal til.

– Veldig ofte har folk en hage som man enkelt kan få fin, og det er rett og slett så enkelt at folk glemmer å gjøre det, sier Birkerem.

– Det handler rett og slett å få uterommet til å se hyggelig og beplantet ut. Stramme opp busker som har fått gro fritt, rette opp heller som ligger hultert til bultert, få symmetri i hagen. Det er viktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer