Klippe plenen før vinteren

Vent med å sette den bort

Gressplenen din trenger litt omtanke noen uker til.

KLIPPE GRESSET: Nå er tid for siste innspurt før vinteren kommer. Foto: Saklakova / Shutterstock / NTB
KLIPPE GRESSET: Nå er tid for siste innspurt før vinteren kommer. Foto: Saklakova / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Etter å ha trimmet og stelt gressplenen jevnt og trutt på vårparten og i sommer, er det mange som tar vekk gressklipperen når høsten kommer og temperaturen begynner å synke.

Det er ikke nødvendig, og ekspertene anbefaler at du klipper plenen også utover høsten. Likevel er det én ting du bør huske på: ikke klipp plenen for kort.

LA DET GRO: Ved å ikke klippe gresset før du reiser på ferie, vil plenen være ekstra godt rustet gjennom sommeren, ifølge ekspertene. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

5-6 centimeter

Om sommeren ønsker flere å ha en korttrimmet plen - husk dog at insektene setter pris på en litt mer ustelt plen - men det bør du unngå om høsten.

- Når det blir kaldere og fuktigere ute er det viktig at du øker klippehøyden slik at gresset beholder litt lengde og tykkelse, har Jon Atle Repstad, produktsjef såvarer i Felleskjøpet, tidligere uttalt til DinSide.

Norsk Ferdigplen har samme anbefaling:

- Hvis du ønsker å få bukt med mosen, er ideell gresslengde 3,5–5 centimeter. Klippehøyden bør økes litt utover høsten. I denne perioden kan du holde gresset rundt 5–6 centimeter, skriver selskapet på sine nettsider.

Årsaken til at du ikke bør klippe plenen for kort på høsten, er at du kan få problemer med gjenvekst på plenen til våren. Holder du klippelengden til minst 5-6 centimeter sørger du for at gresset håndterer vinteren bedre.

Samtidig er det viktig å huske på at gresset heller ikke bør være for langt.

- Pass likevel på at gresset ikke er så langt at snøen trykker gresset flatt. Da vil plenen få dårligere tilgang på lys og luft når våren kommer, anbefaler Norsk Ferdigplen.

Du bør også unngå å klippe gresset i regnvær og når temperaturen er under 10 grader.

Husk løvet

Mens du er i gang med det siste stellet i hagen før frosten kommer, bør du også rake løvet og kompostere eller levere det til gjenvinningsstasjonen. Dette fordi vått løv klumper seg sammen og hindrer at plenen får luft og sollys, noe som kan føre til at gresset kveles.

Noe løv kan også brukes til å dekke til planter for vinteren, gjerne sammen med noen grener av bartrær for å holde løvet på plass.

Etter løvfellinga raker du godt, og gjødsler litt - ikke for mye - før vinteren.

Ikke glem vedlikeholdet

Husqvarna, den svenske produsenten av hagemaskiner, har en klippekalender der de forklarer hva som bør gjøres når på året.

- Siste klippingen før høsten/vinteren kommer, vanligvis i slutten av oktober, skriver selskapet.

Etter at du har fullført årets siste runde med gressklipping, bør du også gå over gressklipperen, råder Husqvarna:

  • Gå grundig over den slik at den er i fin stand til våren
  • Ikke glem å smøre vaier og overføringer
  • Tøm den for bensin
  • Oppbevar den på et tørt og gjerne frostfritt sted
  • sett gressklipperen i normal stilling og dekk over den for å unngå støv og rusk i maskinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer