Vent med hyttekjøp!

Prisene på fjellhytter kommer til å falle i flere år fremover, sier reiselivsforsker.

Publisert
Sist oppdatert
Jeg tror det er hytter i prisklassen litt over middelsjiktet som vil bli vanskeligst å selge nåArvid Flagestad


Planlegger du å kjøpe hytte til årets vinterferie eller påske? Da bør du lese denne saken og tenke deg om en gang til.

Det er Arvid Flagestad, som er assisterende professor ved Handelshøyskolen BI som mener dette. Han forsker spesielt på vintersportsstedene i Norge, og i tillegg er han rådgiver for flere av dem. Derfor har han også god kjennskap til markedet for fjellhytter.

Hva koster hytta? Prøv vår kalkulator

Nedgangsperiode

- De siste fire-fem årene har det blitt bygget og kjøpt ekstraordinært mange hytter her i landet. Dette på grunn av mye penger blant folk flest og tilgang til flotte fjellområder. Nå er vi imidlertid kommet inn i en økonomisk nedgangsperiode, som nok vil vare noen år. I slike perioder blir folk mer redde for sin egen økonomi, og da vil færre ta opp lån for å kjøpe hytter, forklarer Flagestad.

Reiselivsforskeren har merket seg at det nå tar stadig lengre tid å omsette fjellhytter. Han tror også mange eiendomsmeglere bløffer med at de har solgt hytter, når de egentlig ikke har det. Dette for å hausse opp prisen.

Gjør et kupp neste år!

- Hvilke typer hytter vil bli ekstra vanskelige å omsette fremover, Flagestad?

- De aller dyreste hyttene kommer nok fremdeles til å bli solgt. Dette fordi de som kjøper slike, har råd uansett. Jeg tror det er hytter i prisklassen litt over middelsjiktet som vil bli vanskeligst å selge nå. Da tenker jeg på hytter til mellom fire og fem millioner, som folk vanligvis tar opp lån for å kjøpe.

- Er det altså blant disse hyttene man kan gjøre et kupp?

- Ja, der kan det tenkes at man kan gjøre et kupp. Det er i hvert fall sannsynlig at man kan få en slik hytte for en langt lavere pris enn hva som var opprinnelig tenkt.

Men som nevnt bør man altså vente litt før man kjøper.

- Prisene vil være lavere allerede i neste år. Og det er helt sikkert at de ikke vil stige i løpet av de neste par årene. De vil flate ut og falle, sier Flagestad.

- Utbygginger vil bli utsatte

Alle hytteområder vil merke en nedgang i tempoet fremover. Aller vanskeligst vil det bli å selge hytter som ikke ligger i nærheten av alpinsentre eller andre attraksjoner.

De store vintersportsstedene som ligger nærmest Oslo vil klare seg best, men også merke nedgangen raskest, fordi det er her man finner det største trykket i utbyggingen. Flagestad kjenner til at de aller fleste store vintersportsstedene i Norge har klare reguleringsplaner for store områder hvor det etter planen skal settes i gang hytteutbygging.

- Jeg er imidlertid sikker på at mange av disse prosjektene nå vil bli utsatte på ubestemt tid. Her vil det nok også komme konkurser.

Se boligen din fra luften

- Når tilbudet er større enn etterspørselen vil prisene som kjent synke. Så enkelt er det, konkluderer Flagestad.

- Litt tregere

- Her i Trysil er markedet ganske stabilt, men litt tregere enn vanlig, innrømmer eiendomsmegler i DnBNOR, Anita Moen.

- Vi opplever interesse for de fleste typer hytter. Borettslagsleiligheter er det imidlertid få som vil kjøpe for tiden. Og i utkantene selges hyttene litt rimeligere nå, forteller hun.

Les også hva andre eksperter mener om hyttemarkedet i år

AKTUELT:


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer