Bli kvitt vepsen

Venter vepse-eksplosjon: Slik blir du kvitt den

Sterk varme og mye oppholdsvær i sommer sammenfaller med vepseår. Dermed kan bestanden få en eksplosiv vekst.

VENTER INVASJON: Partallsår og sterk varme over lang tid, er oppskriften på et vepseår. Slik forbereder du deg best mulig. Foto: Colourbox
VENTER INVASJON: Partallsår og sterk varme over lang tid, er oppskriften på et vepseår. Slik forbereder du deg best mulig. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det kan bli veldig mye veps utover i august, i hvert fall i Sør- og Midt-Norge. Når det er så varmt, gir det veldig gode forhold for bolene, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til NTB.

Vepsen er en insektsfamilie med særlig store bestander i partallsår.

De lever i stor grad av mindre insekter. Små regnmengder har ført til at flere av disse byttedyrene sliter – særlig i kystområder sørvest i landet.

– Vi er usikre på hvordan det kommer til å slå ut, sier Ødegaard, som likevel mener at forholdene ligger til rette for et veldig godt år for de solelskende insektene.

Varmen gjør at larvene utvikler seg raskere, samtidig som arbeiderne virkelig settes i sving.

– I regnvær holder de seg mye mer inne i bolene sine. I varmen er de aktive, sier forskeren.

Er ikke opptatt av å stikke

Det kan dermed bli plagsomt mye veps på terrassen på sensommeren. Stikkene er dessuten smertefulle og i ytterste konsekvens livsfarlige for allergikere.

Du bør imidlertid unngå å fekte for mye med armene for å bli kvitt dem. Det kan nemlig fort virke mot sin hensikt.

KAN BLI PROVOSERT: Det anbefales ikke å veive med armene for å bli kvitt vepsen. Da blir den bare irritert og kan reagere med et stikk. Foto: NTB/Scanpix
KAN BLI PROVOSERT: Det anbefales ikke å veive med armene for å bli kvitt vepsen. Da blir den bare irritert og kan reagere med et stikk. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Vepsen er ikke opptatt av å stikke, men kan gjøre det hvis den blir provosert. Derfor gjelder det å holde seg rolig, og ikke vifte med armene for å få den bort, uttalte Arne Claus Nilssen, professor i entomologi ved Universitetet i Tromsø, til Dinside i forbindelse med en tidligere sak.

– Man bør også unngå å drikke øl og brus fra bokser ute. Vepsene kan krype nedi aluminiumsboksene, og stikk i halsen er farlig, sier Ødegaard.

Er det greit å ta livet av dem?

I naturen har vepsen en viktig rolle. Insektsfamilien bidrar til å holde bestander av fluer og mygg nede, samtidig som de gule og svarte insektene også fungerer som pollinatorer.

Mange lurer derfor på om det er greit å ta livet av dem, siden det ikke anbefales å ta livet av verken humler eller bier. Nilssen hadde følgende svar på spørsmålet:

- Vepsen har ikke den samme nyttefunksjonen som bier og humler. Selv om de også er med på å bestøve blomstene, gjør den ikke en like viktig jobb som bier og humler, forteller han.

Han får støtte av rådgiver Torstein Kvamme ved Nibio.

- Vepsen betyr ikke så mye pollineringsmessig som bier. Dersom den er plagsom, er det greit å fjerne den, sier Kvamme, og legger til at det derimot ikke har noen hensikt å bekjempe alt som er hvis det i utgangspunktet ikke oppleves som noe problem.

Slik kan du bli kvitt dem

Oppleves den som et problem, finnes det noen effektive løsninger du kan benytte deg av.

En av dem er å lage en vepsefelle av en stor brusflaske med søtt innhold.

Man skjærer av den øvre delen av flasken med en brødkniv. Deretter snur man denne og setter den i den nedre delen med tuten ned. Da vil den fungere som en slags trakt, som vepsen ikke kommer seg opp fra.

VEPSEFELLE: Vepsen tiltrekkes av det søte innholdet, men kommer seg ikke opp igjen. Foto: Berit Njarga
VEPSEFELLE: Vepsen tiltrekkes av det søte innholdet, men kommer seg ikke opp igjen. Foto: Berit Njarga Vis mer

Du kan lese mer om fremgangsmåten her.

Fjerne bolet fysisk

Hvis ikke det er nok, kan du prøve å lokalisere vepsebolet/vepsebolene, og fjerne dem fysisk. Bolene bygges ofte i vegger på hus, uthus og andre steder nær mennesker.

Skadesjef Stein Norstein i Anticimex råder folk til å være tidlig ute dersom de ønsker å fjerne vepsebol.

– Alle bol starter fra bunnen av, og det gjelder å være tidlig ute. I august er bolene ofte store, og hvis du roter med dem, får du fort flere hundre veps etter deg, sier han.

Professor Arne Claus Nilssen hadde følgende råd til deg som ønsker å fjerne vepsebol fysisk:

- Man bør begynne med å kle godt på seg, enten med en birøkterdrakt hvis man har det, eller regndress, vernebriller og lue. Det er også lurt å teipe igjen ermene på jakka, anbefaler Nilssen, da vepsen kommer lett til på trange steder.

Deretter gjelder det å lokalisere vepsebolet, som gjerne er på utilgjengelige steder. Selve fjerningen av vepsebolet bør skje om natta i kjølig vær, da de fleste vepsene er på plass inni bolet.

- Man bør skjære det ned og få det ut, uten å ødelegge bolet. Jeg anbefaler å legge det i en dobbel plastpose og knytte igjen, og legge det i fryseboksen ett døgn. Da dør alle vepsene i bolet, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer