Verdens heteste boligmarked

Her har prisene steget med 32 prosent på ett år.

Bulgaria opplever en voldsom boligprisvekst for tiden. Foto: Pasha Mihova
Bulgaria opplever en voldsom boligprisvekst for tiden. Foto: Pasha Mihova Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert kvartal tar det britiske eiendomsfirmaet Knight Frank tempen på verdens boligmarkeder, og det er ingen tvil om at enkelte land Øst-Europa har den største prisstigningen på boliger nå for tiden.

I Bulgaria har boligprisene steget med utrolige 32,2 prosent det siste året. Dette kommer på toppen av en prisvekst på 27,1 prosent for ett år siden.

Slovakia har hatt en tilsvarende prisutvikling. Der har prisene steget med 31,2 prosent siden 2. kvartal 2007.

Forskningsleder Nick Barnes i Knight Frank sier de sterke tallene i disse to landene blant annet er drevet av robust økonomisk vekst, og stor interesse blant utenlandske investorer. Dette ifølge finansportalen FinFacts.

Les også: Verdens dyreste kvadratmeter

Beskjeden prisvekst på 27 prosent

På 3. plass ligger Russland, med en prisvekst på 26,5 prosent det siste året. Det høres kanskje mye ut, men i russisks sammenheng kan dette beregnes som en beskjeden prisutvikling. Fra 2006 til 2007 (2. kvartal) gikk nemlig boligprisene i Russland opp utrolige 53,7 prosent.

Sterk lønnsvekst i store byer, samt økt press i byer som for eksempel St Petersburg (41,5 prosent) gjør at prisene i Russland fortsatt stiger kraftig, ifølge Knight Frank.

#LandPrisoppgang
siste år
1Bulgaria32,2 %
2Slovakia31,2 %
3Russland26,5 %
4Tsjekkia25,4 %
5Hong Kong25,1 %
6Singapore16,3 %
7Kypros12,9 %
8Columbia12,5 %
9Island9,6 %
10Kina9,2 %
   
18Sverige4,3 %
   
29Norge0,6 %
   
39Danmark- 9,6 %
Her ser du boligprisoppgangen i forskjellige land fra 2. kvartal 2007 til 2.kvartal 2008. Kilde: The Knight Frank Global House Price Index


Nullvekst i Norge

Ifølge statistikken fra Knight Frank har boligprisene her til lands steget med 0,6 prosent fra 2. kvartal 2007 til samme periode i år. Og det stemmer godt overens med boligstatistikken som ble lagt frem på mandag.

Nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening, Thorbjørn Ek, sa da de regnet med en nullvekst i boligprisene i 2008.

Av de 43 landene som er med på den globale boligprisindeksen, ender Norge opp på 29. plass. Den statistikken så selvfølgelig svært annerledes ut for et år tilbake, da Norge lå på 9. plass etter en periode med kraftig boligprisvekst.

Sjekk boligprisene der du bor

Danskene sliter

Våre skandinaviske naboer har to ganske forskjellige boligprissituasjoner. Svenskene har hatt et prispluss på boliger på 4,3 prosent.

Danskene, derimot, har det tøffere.

Fra 2. kvartal i fjor til i år har de danske boligprisene falt med nær 10 prosent. Og verre kan det bli. Økonomer i Nordea spår at nedgangen i de danske boligprisene fra 2007 og 2010 vil være på drøyt 20 prosent. Dette ifølge det danske finansmagasinet Business.dk.

Skal du kjøpe feriebolig i utlandet?

Boligprisstatistikken for utlandet er viktig lesning for deg som ønsker å kjøpe bolig i utlandet. Mange nordmenn ønsker å kjøpe bolig hos våre kjære naboer i Sverige, og der har altså prisveksten ligget på litt over 4 prosent på ett år.

Spania er også en favoritt blant nordmenn. Der har boligprisene klatret opp 2,4 prosent det siste året. Sol og palmer finnes også i helles, og der har prisveksten ligget på 1,7 prosent det siste året.

Viktig! 20 feil du må unngå om du kjøper bolig i utlandet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer