Verdens mest avslappende rom

Professor Richard Wiseman er en pussig skrue...

Ville du klart å slappe av her? Foto: Alpha Galileo.org
Ville du klart å slappe av her? Foto: Alpha Galileo.org Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han påstår nemlig at han har klart å konstruere verdens mest avslappende rom. Som du ser på bildet over ser det kanskje ikke helt ut som du hadde innbilt deg på forhånd, vår første reaksjon var i hvert fall at det så ut som om noen hadde sluknet på scenen i et litt slitent konsertlokale.

Total avslapning på 15 minutter

Konseptet ble nylig vist fram til glede for nysgjerrige prøvekaniner. I praksis fikk prøvedokkene beskjed om å legge seg ned på en myk matte, og det eneste tilbehøret var en pute dynket i lavendel.

For å sette igang selve avslapningsprosessen tok imidlertid Wisemann også i bruk relativt enkle multimedietriks: Belysningen i rommet ble først dempet, før rommet ble badet i et avslappende grønt lys samtidig som testpersonene så opp i en kunstig blå himmel.

Tror du virkelig at dette virker? (Avsluttet)
Ja jøss, dette har jeg tro på(48%) 42
Nei, dette er humbug(30%) 26
Er så stresset at jeg er villig til å prøve alt(23%) 20
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Helt stille var det imidlertid ikke, det ble også spilt avslappende musikk under den 15 minutter lange seansen.

Les også innredningstips for å sove godt om natten

Stressløser

- Kombinasjonen av vårt moderne liv og finanskrisen gjør at stadig flere mennesker blir stresset, sier professor Wiseman. Våre undersøkelser viser imidlertid at en viss dose dempet grønt lys øker produksjonen av dopamin i hjernen, noe som har en beroligende effekt. I tillegg vil den kunstige himmelen gjør det lettere å fokusere på seg selv, i stedet for å bli distrahert av hverdagens tjas og mas.

Men heller ikke musikkvalget er tilfeldig, musikken er for eksempel spesiallaget av musikkprofessor Tom Blinko:

- Jeg fikk beskjed om å komponere et musikkstykke med en rolig og distinkt rytme, sier Blinko, og valget falt til slutt på en rolig sopran-stemme akkompagner av et strykeorkester.

- Det er mye forskning som viser at alle disse elementene hver for seg har en beroligende effekt, fortsetter professor Wiseman, men dette er den første gangen vi har brukt alle elementene samtidig.

Gjør det selv?

Vil du prøve selv er det altså bare å følge oppskriften over, i følge Forskning.no har nemlig ikke Wiseman tenkt å gjøre penger på konseptet:

- Vi selger ikke et avslapningsrom, vi selger ideen om avslapning, sier han.

Er du stresset? Her får du gratis avslapningstips fra DinSide Helse.

Kilde: Alpha Galileo og Forskning.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer