Verktøy - leie eller eie?

Godt verktøy er dyrt å kjøpe, lønner det seg å leie?

Publisert
Sist oppdatert

Noen har knapt nok verktøy i det hele tatt, mens andre får aldri nok. De fleste befinner seg et eller annet sted i mellom, og i forbindelse med litt større prosjekter kan det være flere muligheter. Dette gjelder spesielt hvis det er snakk om større prosjekter, som total rehabilitering, grundig oppussing eller påbygg. Men også mindre prosjekter kan by på valgmuligheter hvor det er lurt å tenke seg om.

Er det lurt å kjøpe en billig utgave av et verktøy framfor å leie en dyr utgave? Er den billige god nok til prosjektet ditt og kanskje mange år fram i tid? Eller er det helt usannsynlig at du noen gang kommer til å ha bruk for dette verktøyet?

Nå er det ledige håndverkere

Vi har tatt for oss to situasjoner og et knippe tilhørende verktøy:

Din første leilighet

Dere er fire venninner som skal dele leilighet. Den er ganske nedslitt og dere har fått nærmest frie hender til å pusse opp og gjøre den trivelig. Dere trenger drill/skrutrekker, hammer, sager, slipe/pussemaskin og tapetdamper.

Det er ikke absolutt alt av verktøy du kan leie, noe er faktisk for billig og etter hvert svært vanlig å eie. Om man absolutt ikke vil kjøpe selv har venninnegjengen neppe noe problem med å få låne denne type verktøy av familie eller venner.

Men så snart prisen på verktøyet beveger seg opp mot noen få tusen kroner blir det aktuelt med utleie. Typiske maskiner er kapp/gjærsag, sirkelsag og slipemaskiner av forskjellig slag.

Maskinene du leier er i proff kvalitet. De skal tåle å bli brukt langt oftere og i lengre perioder enn private brukere utsetter dem for.

Stor test av driller

Alternativet er altså å kjøpe rimelig, kanskje rett og slett billig verktøy. Prismessig konkurrer det med leieprisene, og kvaliteten er selvsagt ikke den sammen, men i mange tilfeller kan den være helt tilstrekkelig.

Grundig oppussing, gulv, vegger og tak

Du skal legge ny parkett, fjerne gammel panel og sette opp nye veggplater. Du trenger kompressor, spikerpistol, kapp/gjærsag, sirkelsag med styreskinne og skruautomat. Du trenger også en borhammer til å fjerne deler av en gammel mur.

Her trenger du en god del verktøy hvis du skal bli ferdig før neste årstid setter inn. Dessuten blir resultatet langt bedre når du har skikkelig verktøy.

Du trenger en god kapp/gjærsag til parketten, du trenger spikerpistol til å feste listene (klarer du å holde både list, spiker og hammer med to hender er du dyktig), til å feste panel er det også en stor fordel med kompressor og spikerpistol.

Skal du sage plater er en sirkelsag med styreskinne et strålende verktøy. Resultatet blir like presist som om du hadde brukt en stor byggsag, men okkuperer ikke på langt nær så mye plass.

Slik holder du orden i verktøyet

Slagdrill er greit til å bore små hull til oppheng, men skal du meisle vekk mur trenger du noe kraftigere. En borhammer klarer de mindre jobbene, selvsagt avhengig av hva slags mur man har med å gjøre. Armert betong er alltid en utfordring.

Her er en liten oversikt over noen utleiepriser og hva tilsvarende billig verktøy typisk koster hos de rimelige butikkene. Det er ikke alle utleiefirma som har alle typer utstyr. Skruautomat kan være vanskeligere å få tak i på leiemarkedet enn annet verktøy.

Verktøy - leie eller eie?


Tallene betyr dagsleie + påfølgende dag. Ukepriser og helgepriser er lavere pr. dag.

Utleieprisene er eks mva. - kjøpsprisen er inklusiv mva.

Det er tydelig at enkelte produkter lønner det seg fort å kjøpe, som vinkelsliper og pussemaskin. Dropp et par dagers leie og du kan i stedet bli eier av en maskin som er like god til ditt bruk.

Andre maskiner, som kompressor og spikerpistol, tar mye plass og brukes vanligvis ikke svært ofte. Men en kompressor kan også drive mye annet verktøy, og er dessuten utmerket til å blåse rent, fylle på luft i dekk osv. Har du garasje er den nesten selvskreven.

Prisene i vår tabell er stikkprøver. Prisene på utleieverktøy varierer mellom de forskjellige firma. Noen henvender seg i hovedsak til profesjonelle brukere, og tilbyr derfor tyngre, mer solid verktøy til en høyere pris. Andre firma henvender seg i større grad til privatmarkedet, og kan derfor ha rimeligere priser på lettere varianter av forskjellige verktøy.

Uansett - noen ekstra minutter med kalkulatoren kan være gunstig når du skal i gang med oppussing.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer