Vet du forskjellen på ekte og uekte kanel?

Det finnes nemlig to typer kanel, og bare én av dem er ekte.

VISSTE DU AT DET FINNES TO TYPER KANEL?: Og den ene smaker både bedre og er sunnere for deg, enn den andre. Sjekk hvilken du bør velge, og hvorfor. Foto: Per Ervland
VISSTE DU AT DET FINNES TO TYPER KANEL?: Og den ene smaker både bedre og er sunnere for deg, enn den andre. Sjekk hvilken du bør velge, og hvorfor. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Og den dårlige nyheten er: Det er som regel ikke den ekte kanalen du får kjøpt i nærbutikken.

Forvirret? Her skal du få en oversikt over hva som er hva.

Trend og tradisjon: Er grøt den nye sushien?

FORKLARER FORSKJELLEN PÅ CASSIA OG CEYLON: Produktutvikler hos krydderprodusenten Urtekram, Lene D. Iversen.  Foto: URTEKRAM
FORKLARER FORSKJELLEN PÅ CASSIA OG CEYLON: Produktutvikler hos krydderprodusenten Urtekram, Lene D. Iversen. Foto: URTEKRAM Vis mer


Kanel og kanel

I krydderhyllen finner vi kanel i både glass og pose, enten i pulverform eller stang.

Fargen kan variere noe, men kanel er det likefullt. Eller?

- Vi har to typer kanel. Ceylonkanel, eller cinnamomum verum, som også er kjent som ekte kanel, og cassiakanel, sier produktutvikler hos krydderprodusenten Urtekram, Lene D. Iversen.

Forskjellen på de to ligger i smaken, hvor de kommer fra, cassiakanelen fra Vietnam og Indonesia og ceylonkanelen fra Sri Lanka, Madagaskar og Vietnam, og hvor mye kumarin de inneholder.

Ikke alt pepper er ekte pepper heller, se hvilken type pepper du bør bruke når.

Mindre kumarin i ekte kanel

KANEL ELLER KANEL?: Fargen på ceylonkanel er gjerne litt lysere enn cassiakanel. Foto: Scanpix
KANEL ELLER KANEL?: Fargen på ceylonkanel er gjerne litt lysere enn cassiakanel. Foto: Scanpix Vis mer


Og her er kumarin et viktig stikkord, for i tillegg til å gi mye smak er det også et giftstoff som kan skade leveren i for store mengder.

Så skadelig skal det være, at Mattilsynet i samråd med EUs hovedkvarter, advarer mot bruken av krydderet. Den daglige dosen for oss voksne bør ikke være mer enn 1,4 gram, noe som tilsvarer en halv teskje.

Det pussige er bare at det er store forskjeller på kumarininnholdet i de to ulike kaneltypene.

- Begge typer kanel inneholder kumarin, men innholdet varierer hos de to. Ceylonkanel innholder omkring 200 mg per kilo, mens cassiakanel inneholder fra 600- til 2000 mg per kilo, sier Iversen.

Betyr det at vi ikke trenger å være så engstelige for å bruke kanel, så lenge det er ekte vare?

- Skal dufte litt sitrus

På Bakeriet i Lom har de sterke følelser for kanel. Her lager de kanelsnurrer med fløyelsmykt meierismør, godt sukker og ja, ekte kanel i deigen.

EKTE KANEL EN SELVFØLGE I BAKERIET I LOMS KANELSNURRER: Lom-bakeriets Morten Schakenda mener det er to typer kanel - ekte og uekte. Foto: PÅL RØDAL
EKTE KANEL EN SELVFØLGE I BAKERIET I LOMS KANELSNURRER: Lom-bakeriets Morten Schakenda mener det er to typer kanel - ekte og uekte. Foto: PÅL RØDAL Vis mer


De får ferdig knust kanel i tilitersbøtter til døra, som gir så mye krutt og smak at kun to spiseskjeer er nok i fyllet til et parti med boller med en kilo hvetemel i bunn.

- Det finnes to typer kanel, den ekte og den uekte. Ceylon er den ekte, og er den veldig god, lukter det sitrus, appelsin og sitron når du knuser den med en steinmorter, sier mannen bak Lom-bakeriet, Morten Schakenda.

Og ceylonkanel, i motsetning til cassiakanel, kan du lett knuse mellom fingrene dine, og pulveret er nesten som melis. Den har en søt aroma, men smaker ikke like søtt som cassia. Smaken er mer pikant og krydret, og sparker mer fra seg.

Cassiakanel har på sin side mer sødme, men mangler duften av sitrus. Fargen er dessuten litt mørkere.

Vi har testet ferdig mot hjemmelaget fyll til kanelbollene

Her får du tak i ekte vare

Men hvor finner vi ceylons gull da? Tar vi en tur i butikken, er det jo stort sett cassiakanel å få kjøpt.

NAM!: Ja, en kanelsnurr eller to må vi bare unne oss en gang iblant. Foto: Scanpix
NAM!: Ja, en kanelsnurr eller to må vi bare unne oss en gang iblant. Foto: Scanpix Vis mer


Ikke for det, den har jo den karakteristiske smaken vi elsker på grøten, og er skjønn å drysse over eplebitene.

Sjekker du ut helsekostforretninger og steder der de har mye økologiske råvarer, kan du få tak i ekte kanel. Og stadig flere produsenter har ceylon å by på, så utvalget har etterhvert blitt ganske stort.

Et lite tips? Er det ikke opplyst om at det er ceylonkanel på pakningen, er det mest sannsynlig ikke det, men den mer vanlige cassiakanelen.

Hiv oppi en kanelstang eller to

Glem heller ikke at kanel er mer enn bare pulver. For selv om det er godt å ha over grøten, er en kanelstang genial å piffe opp en matrett eller en drikk med. Men den kan være sterk, så du vil ikke ha den i for lenge.

- Hele stenger kan du bruke oppi kakaoen eller når du koker syltetøy de siste minuttene det står og trekker, for å få ut aroma og smak, tipser gründeren bak restauranten Kolonihagen, Jon-Frede Engdahl.

Og det samme kan du gjøre i mat, som i tacosausen du lager fra bunnen av, eller i mer eksotiske retter med oppskrifter fra Marokko og Tunisia.

Eller hva med en ile merengada-drink i Catalonia-stil? Ta litt sukker, skall fra en sitron og kanel opp i kokt melk, og riv over litt fra en kanelstang, og vips blir det fest.

Kanskje du helt enkelt vil fylle huset med de deiligste dufter? En kjele med kokt vann, en kanelstang og litt nellik er alt du trenger.

Se oppskrift på epletoddy med rom - og kanel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer