Test av varslingsanlegg i dag

Vet du hva de forskjellige varslene betyr?

Onsdag klokka 12:00 tester Sivilforsvaret sine varslingsanlegg, for første gang i år. Men vet du hva signalene betyr?

TEST AV VARSLINGSANLEGG: Onsdag klokken 12 kan du høre når Sivilforsvaret tester ut sine tyfoner. Foto: DSB
TEST AV VARSLINGSANLEGG: Onsdag klokken 12 kan du høre når Sivilforsvaret tester ut sine tyfoner. Foto: DSB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sivilforsvaret tester hvert år varslingsanleggene i januar og juni. Klokken 12:00 onsdag foregår det nettopp en slik test, for å sjekke at tyfonene virker, og reparere det som ikke fungerer.

- Varslingsanleggene er stort sett plassert i byer og tettsteder, langs vei og jernbanelinjer hvor det fraktes farlig gods, og ved virksomheter som kan slippe ut giftige eller farlige kjemiske stoffer. Signalene vil kunne høres av over halvparten av befolkningen, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Slik er de forskjellige signalene

Sivilforsvaret har tre forskjellige varslingssignaler de kan benytte: «Viktig melding - lytt på radio», «flyalarm» og «faren over».

Her kan du gå inn og høre hvordan de forskjellige varslingssignalene høres ut.

Det er førstnevnte signal som testes i dag, som sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene.

Hvis du hører dette signalet utenom testdagene i januar og juni, betyr det i praksis at du skal søke informasjon i for eksempel radio, tv, kriseinfo.no og sosiale medier. Varslingsanleggene kan ifølge DSB bli brukt både i fred og krig for å varsle befolkningen ved akutt fare.

- I fredstid kan slik varsling blant annet være aktuelt ved ulykker ved industrianlegg med påfølgende utslipp av giftige eller farlige stoffer. I krig kan varslingsanleggene også brukes ved fare for flyangrep, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Daae viser også til at DSB har gitt en foreløpig vurdering av et nasjonalt system for mobiltelefonbasert system for varsling av befolkningen, som et supplement til tyfonene. Dette ligger til vurdering i Justis- og beredskapsdepartementet.

Mange tilfluktsrom er for dårlige

Blir det varslet om å søke dekning, er det i norge rundt 25.000 tilfluktsrom rundt om i landet. Samtidig ble det nylig slått fast i en rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) at svært mange av disse tilfluktsrommene ikke er i god nok stand.

Det er også verdt å vite at det kun er plass til rundt halve befolkningen, dersom det skulle oppsto et reelt behov for å søke tilflukt.

Artikkelen er tidligere blitt publisert på Dinside.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer