Vi dusjer oss til vannskader

Hver dag får 15 nordmenn vannskader på badet på grunn av dusjing. Ikke bli en av dem.

VI DUSJER OSS TIL VANNSKADER: Ta grep før dusjinga har gjort kostbar skade på badet ditt, oppfordrer forsikringsselskapene. Foto: COLOURBOX
VI DUSJER OSS TIL VANNSKADER: Ta grep før dusjinga har gjort kostbar skade på badet ditt, oppfordrer forsikringsselskapene. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vannskader på baderom topper skadestatistikken og er ofte de mest kompliserte sakene, ifølge forsikringsselskapet Kommunal Landspensjonskasse (KLP).

I gjennomsnitt registreres det 200 vannskader i norske boliger hver dag, og ifølge vannskadestatistikker fra Finans Norge, er det hver dag 15 vannskader som skyldes søl, kondens og dusjing.

Les også: Rens sluket nå!

Ved skader som følge av tette sluk, utett membran og kondens, kan konsekvensen være at man får avkortning på utbetalingen og i verste fall et avslag.

- Boligforsikringen dekker ikke våtromskader som har oppstått over tid, og der det mangler vedlikehold, sier Robin Wulff- Nilsen i KLP Skadeforsikring.

- Det må være tett!

Linda Engen, produktsjef i Gjensidige forsikring, sier også at det er en forutsetning at gulv og vegger på badet er tett, for å få full erstatning på forsikringen.

- Man risikerer dermed en stor regning på egen hånd dersom badet ikke tåler normal bruk, sier Engen, som også hevder at det at vi dusjer mer og mer på veggen enn tidligere, kan være noen av årsakene til økningen i vannskader.

Bruker du dusjkabinett?: (Avsluttet)
Ja, det enkle er ofte det beste.(58%) 3932
Nei, har ikke sansen for det.(34%) 2325
Nei, men vurderer å installere dusjkabinett nå.(8%) 547
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Dusjkabinetter har ikke vært så populært de 10-15 siste årene. Det kan være en forklaring på at man ser en økning i slike skader nå, etter at man har dusjet rett på flisene over flere år, sier Engen i en pressemelding.

- Helt uproblematisk

At dusjing på veggen er mer utsatt for vannskader enn dusjkabinett, er imidlertid ikke Cato Ove Carlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom, enig i.

Millioner av kroner

 • Tall fra Finans Norge viser at i løpet av ett år, får cirka 5.500 normenn vannskader på grunn av søl, kondens og dusjing.
 • Dette tilsvarer cirka 15 personer hver dag.
 • Erstatningsutbetalingene for de samme skadene var i 2014 107,2 millioner kroner.
 • Fem år tidligere var beløpet 79 millioner kroner.

 • - Forutsetningen ved begge løsningene er jo at det tekniske er utført korrekt. Det er ikke bare vannsølet som er en belastning på et våtrom, men også dampen. Så på et korrekt konstruert bad, med riktig membran, er det helt uproblematisk å dusje på veggen, sier Carlsen til Dinside.

  Fagrådet for våtrom inspiserer jevnlig baderom med innmeldte vannskader, og i følge Carlsen er det ikke dusjing på veggen som er et problem, men heller utførelsen av baderomsarbeidet og produktvalget.

  - Vi ser ikke den sammenhengen mellom dusjing på veggen og vannskader. Skadene kommer som følge av feil utførelse eller feil produktvalg. Det vi ser, er at det er en veldig klar sammenheng på skadene og manglende kompetanse, sier Carlsen.

  Les også: Ikke dusj på uglaserte fliser

  Be om dokumentasjon

  - Det at forbruker har et bevisst forhold til hva han bestiller, og tenker noe mer på kvalitet enn på hvordan ting ser ut, tror vi hadde løst mer av problemstillinga. Naiviteten til forbruker har i noen sammenhenger ingen grenser, hevder han.

  Carlsen oppfordrer deg til å be om dokumentasjon på at produktene du kjøpe, er gode nok til det bruket du skal ha. Dersom du er i tvil om hva dokumentasjonen egentlig forteller deg, kan du kontakte Fagrådet for våtrom, for assistanse.

  Slik kan du minske risikoen for vannskader på badet:

  Slik minsker du risikoen for skader på badet

  1. Ikke overvurder badet ditt: Mange kunder tror tilstanden til badet er mye bedre enn det er.

   Selv om et badet var nytt i 2005 og det ser fint ut på overflaten, kan det være slitasje på membranen. Den klassiske skadesaken er der barnefamilier flytter inn en bolig med bad som tidligere ikke var så mye brukt, dusjer regelmessig rett på gulvet og lekkasjer oppstår. Et annet typisk problem er at det har stått et badekar eller dusjkabinett på badet, og man ved overtakelse tar dette vekk og dusjer rett på gulvet.

  2. Bruk dusjkabinett: Mange bad i dag har dusjhjørner istedenfor kabinett. Det spiller ingen rolle om fugene er tette og flisene er fine. Det er membranen under som skal stoppe vannet og lede det ut i sluken. Dette vil før eller siden bli slitasje på. Istedenfor å skifte hele badet er det økonomisk å sette inn et kabinett (med eget gulv) slik at vannet ledes rett ned i sluken. Da kan badet holde i mange flere år, ifølge KLP.

  3. Rens sluken: Rens sluken regelmessig, gjerne hver måned. Vær også obs på at det kan bli lekkasje mellom sluk og det som heter klem-ring som ligger nede i sluken. Her sprekker det opp og vannet kan ledes inn i gulvet og dermed i rommet under. Korrekt fall mot sluk er også viktig, slik at vannet ledes ut.

  4. Ha god ventilasjon på badet: Sørg for at badet har god lufting slik at kondens og fuktighet kan trekke ut av rommet. Gjerne installer en vifte som slår seg på automatisk på når man dusjer. Skader som følge av kondens fra badet, dekkes ofte ikke av boligforsikringen.

  5. Bruk alltid fagfolk: Dårlig utført håndverk er de store synderne i våtromsaker. Husk at ingen forsikring vil dekke skadene, dersom du har brukt ufaglærte og jobben ikke er gjort korrekt. Du kan finne godkjente håndverkere hos Fagrådet for våtrom på ffv.no. Det er ikke tilstrekkelig å stole på referanser på de forskjellige anbudssidene på nettet. Ved kjøp av ny/brukt bolig bør man sjekke med eier hva og hvem som har utført eventuelle oppgraderinger og rehabiliteringer og be om dokumentasjon. Husk at lekkasjer på badet kan få store følgeskader i andre deler av boligen.

   (Kilde: KLP)


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer