Vi går på visning for deg

Disse studentene går på visning for deg i Bergen. Helt gratis.

Publisert
Sist oppdatert

Utenbysfra, og på hybeljakt i Bergen? Nå kan du få medstudenter til å gå på visning for deg. Bergenstudenten.no er finansiert av kommunen, som et tilbud for studenter som søker bolig, men som ikke har mulighet til å gå på visning selv.

- At det er akkurat i Bergen de får studieplass, kan komme brått på for mange. Det er umulig for ungdom fra Oslo, Sogndal eller Tromsø å vite hvor i byen det er bra å bo eller hvor mye de skal betale. Mange blir lurt til å tegne dyre leiekontrakter på leiligheter de aldri har sett, sier boligrådgiver Ingebjørn Bleie i Bergenstudenten.

Han forteller DinSide.no at både studenter og foreldrene deres tar kontakt med Bergenstudenten.no.

Student på hybeljakt? Slik får du det billigst mulig

Vaktbikkje

- Vi tar bilder vi kan maile deg, og vi sjekker om alt er i orden med leiligheten. Er det rømningsveier for eksempel? Ligger leiligheten bra til, eller er det kollektivtransport i nærheten? Er prisen gunstig? Er det skapplass? Sier Bleie.

Fra oppstarten i 2004 har Bergenstudenten fått mange henvendelser. 200 studenter tok kontakt i 2004, og 800 tok kontakt i 2007.

- Noe av økningen skyldes god markedsføring og at prosjektet har blitt mer kjent. Men den viktigste årsaken er at leiemarkedet har hardnet kraftig til de siste årene. Det er viktigere enn noensinne at studentene har en vaktbikkje som passer på, sier boligrådgiver Wenche Nygård i Bergenstudenten.

Send med bilde

De ansatte i Bergenstudenten er selv studenter, og kjent i Bergen. Bleie, for eksempel, har bodd i Bergen i seks år, og har god lokalkjennskap.

- Vi formidler ikke leiligheter, tjenesten er gratis, og vi er nøytrale. Hovedsaklig hjelper vi folk med å få rom i kollektiv, alt annet blir stort sett for dyrt. Hvis du prøver å få rom i kollektiv anbefaler vi å snakke med utleier først, fortell at vi kommer for deg, og send gjerne med oss bilde. Eventuelle intervju kan dere ta over telefon, sier Bleie.

Det er ikke negativt å sende andre på visning.

- Hvis du sender andre, fordi du ikke har mulighet til å dukke opp selv, viser at du bryr deg om stedet du skal bo. Fordi det går gjennom oss, gir du et signal om at du er ordentlig og skikkelig, sier Bleie.

Smarte sparetips for single

Boligvettreglene

 • Ikke lei usett. Ta med en venn på visning og vær kritisk.
 • Inngå skriftlig kontrakt. Les og forstå kontrakten før du signerer.
 • Hva er du ute etter? Avklar med deg selv hvor du vil bo, og hva du kan betale.
 • Ikke betal for å se annonser. Bergenstudenten anbefaler hybel.no, zett.no og finn.no.
 • Undersøk hva som er inkludert i husleien, som strøm, bredbånd, vaskemaskin.
 • Depositum skal alltid bli satt inn på en egen konto for huseiers regning.
 • Skaff deg innboforsikring.
 • Husleien kan ikke bli endret før det har gått et år, og den kan bare bli justert etter konsumprisindeks
 • Husrommet skal inneholde det som ble avtalt før innflytting.
 • Ta bilde av boligen når du flytter inn, så vet du hvordan det skal se ut når du flytter ut.

 • 20. juli får de årets nye studenter beskjed om hvor de har kommet inn, og ungdommene i Bergenstudenten er forberedt. De dobler bemanningen fra 2 til 4 denne uken. Bleie anbefaler studentene også å ta en tur på nettet. På Bergenstudenten.no finner man tips til hva man bør se etter når man er på visning, og råd før man finner seg leilighet.

  Må bo i sovesal

  Om lag 8.000 studenter kommer inn i Bergen til høsten, da er det klart at det kan bli kaos.

  Ifølge Bt.no står 1.000 studenter på hybelventeliste bare i Bergen, en økning på 25 prosent fra ifjor. I Bergen løser de hybelkrisen med madrasser og sovesal, helt til alle studentene har fått fast tak over hodet. På landsbasis venter 6.700 studenter på hybel.

  - Utleiemarkedet tappes, fordi stadig flere utleiere selger leilighetene sine. Kommunen tilfører noen hundre studentboliger i året, men samme antall utleieboliger forsvinner hvert år fra det private markedet, sier Stig Høisæther, leder i leieboerforeningen til Bt.no.

  Les også: Studentboliger med kjærestegaranti


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer