Vi har testet de nye ferdigmiddagene

- Her er det bare å finne frem saltet. Og hvorfor drukner produsentene maten i saus?

SLAPT OG SMAKLØST: Dette er kanskje den tristeste testen av ferdigmat vi har gjort siden vi startet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLAPT OG SMAKLØST: Dette er kanskje den tristeste testen av ferdigmat vi har gjort siden vi startet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette tror jeg kanskje er den tristeste testen vi har gjort noen gang!

I flere år har Dinside smakt seg gjennom de nye ferdigmiddagene.

Og for dem som nå hever på øyenbrynene eller himler med øynene: Ferdigmaten har faktisk blitt langt bedre enn sitt rykte.

Det vil selvsagt ikke si at resultatet har vært like fantastisk hver gang, men de fleste i smakspanelet har i hvert fall funnet noen favoritter som er greie å ty til de gangene tiden ikke strekker til.

Det gjorde vi ikke denne gangen.

Det er ikke dermed sagt at alle nyhetene var nitriste. Langt, derifra. Men høydepunktene glimret med sitt fravær.

Dette er nytt i butikk nå

Frem med saltet

Felles for de aller fleste av ferdigrettene i denne runden er at de er litt tamme på smak. En årsak er nok at ferdigmatprodusentene har kuttet ned på den overdrevne saltingen av maten.

Vi applauderer at det er slutt på den tidvis hodeløse saltingen av ferdigmaten - men vi skulle gjerne sett at de hadde piffet opp maten med annen smak. Det er jo så mange spennende krydder å ta av!

Tyr du til saltkaret er det én spesiell type du bør bruke, skal vi tro proffene: Derfor velger kokkene flaksalt

Den vanskelige ferdigpastaen

Produsentene sliter med å få til ferdigretter med pasta.

Det er kanskje ikke så rart: Ligger pastaen litt for lenge i saus gir den inntrykk av å være overkokt. Her har den ligget lenge i sausen, og den kunne ha ligget mer enn en uke til etter at vi prøvesmakte den.

Med ett hederlig unntak, Spaghetti alla Bolognese fra Schärs Bontà d'Italia-serie, var pastaen vassen og smakløs. Den gir oss ingen ting.

Det er tre ting som skiller Schärs spaghetti fra de andre. Den er glutenfri, den er frossen - og sausen er ikke blandet inn i, men lagt oppå, spaghettien.

Hvilken av disse faktorene som er avgjørende for konsistensen vites ikke, men dersom du liker pastaen din al dente er det denne ferdigvarianten du bør prøve blant høstens dagligvarenyheter.

Dinsides test av fersk pasta

Slik testet vi

TEST AV NYE FERDIGMIDDAGER: Vi tester ikke nye produkter blindt, men vurderer dem spesifikt mot pakken og hvilke forventninger vi har til rettene.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TEST AV NYE FERDIGMIDDAGER: Vi tester ikke nye produkter blindt, men vurderer dem spesifikt mot pakken og hvilke forventninger vi har til rettene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merTre av Dinside og Dagbladets journalister har smakt seg gjennom ferdigmiddagnyhetene fra årets høstslipp. De er tilberedt etter anvisningene på pakken, og med unntak av pølsegratengen er alle varmet i mikrobølgeovn.

Produktene er vurdert utifra følgende kriterier; Smak, konsistens, utseende - og hvordan retten møter forventningene fra pakken.

Se testen av ferdigmatnyhetene som ble sluppet før sommeren.

Fersk & Ferdig Grøt med byggryn og quinoa

GRØT MED BYGGRYN OG QUINOA: Spennende nyhet vi ikke har sett maken til. 1 pakke holder til 2 personer,  veier 375 gram og inneholder 420 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GRØT MED BYGGRYN OG QUINOA: Spennende nyhet vi ikke har sett maken til. 1 pakke holder til 2 personer, veier 375 gram og inneholder 420 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Grøtbølgen ser ikke ut til å gi seg med det første, og nå kommer Fersk & Ferdig med en helt ny variant med byggryn og quinoa (- frøet nesten ingen klarer å uttale, men vil du prøve, høres det omtrent slik ut: kiin-wah).

Førsteinntrykket er ikke spesielt godt, det ser langt fra ut som på bildet, det er mer som en suppe med små frø og korn i. Som en kjøleskapsgrøt som ikke har fått stått lenge nok - eller der vi har bommet litt på forholdet mellom væske og korn.

Smaken er heldigvis langt mer spennende: Byggrynskornene har gitt opp tyggemotstanden, men quinoaen knaser sprøtt.

Aller viktigst: Det er godt.

- Det smaker nesten litt brød, og jeg ville nok gjort som på pakken, hatt litt frukt eller bær til.

Eller kanskje brunost? Ti ting du kan bruke brunost til

Det er søtt, men ikke for søtt, og det føles sunt.

- Perfekt som mellommåltid eller lunch når du vil ha noe som metter litt.

Porsjonen er imidlertid ment for to - og det kan være verdt å merke seg at det nok kan bli litt knapt for de mest sultne.

Toro Laktosefri Risgrøt

RISGRØT: Toros ferdigrisgrøt kommer nå også i en laktosefri utgave. 1 porsjon er på 385 gram og inneholder 458 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RISGRØT: Toros ferdigrisgrøt kommer nå også i en laktosefri utgave. 1 porsjon er på 385 gram og inneholder 458 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Stadig flere har matallergier eller -intoleranser, og Toro frir nå til denne delen av befolkningen med en laktosefri variant av sin risengrynsgrøt. Det har de langt på vei lykkes med.

- Dette smaker som risengrynsgrøt skal smake.

Det dufter sterkt av vanilje når vi åpner pakken, men det smaker ikke mye av det. Det er søtt, i overkant søtt synes noen, og grøten kunne gjerne hatt litt salt. Laktosefri melk er søtere enn vanlig melk, og det smaker vi.

Er du blant dem som gir grøten et smørøye, er det ikke nøvendig, men ellers ville vi anbefalt å røre inn litt salt før du har på sukker og kanel.

Her gir vi også pluss for at dette følger med i en liten pose.

Grøten er noe suppete, men ikke plagsomt. Og alt i alt er dette en grøt de fleste ville spist igjen.

Bontà d'Italia: Spaghetti alla Bolognese

SPAGHETTI BOLOGNESE: Tamt, men godt. 1 porsjon (300 g), 506 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SPAGHETTI BOLOGNESE: Tamt, men godt. 1 porsjon (300 g), 506 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Glutenfri frossenspaghetti i porsjonspakning, som kan varmes i mikrobølgeovn i formen den kommer i.

Mengden saus til pasta er god, og pastaen har imponerende god tyggemotstand. Kanskje fordi den har vært frossen?

Det hjelper imidlertid ikke på smaken som er noe tam.

- Hvor er tomatsmaken? Dette smaker mer olje enn tomat.

Vi sitter også igjen med en følelse av at munnen får et fettbelegg.

- Det er ikke vondt, det er faktisk godt. Problemet er at det ikke smaker spaghetti bolognese

Fjordland Langtidskokt Svinenakke

LANGTIDSKOKT SVINENAKKE: Mye saus og i overkant søtt, men pluss for godt kjøtt. 1 porsjon inneholder 490 gram og har 500 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LANGTIDSKOKT SVINENAKKE: Mye saus og i overkant søtt, men pluss for godt kjøtt. 1 porsjon inneholder 490 gram og har 500 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Fjordlands langtidskokte svinenakke serveres med eple, tranebær og potetstappe.

Kjøttet er tilberedt sous vide. Det ser imponerende ut når det skrives på pakken, men det er det prinsippet du bruker hver gang du varmer opp mat i poser fra Fjordland - dog ikke i like kontrollerte omgivelser.

Sous-hvavfornoe? Les mer om restaurantkokkenes etter hvert dårlig skjulte hemmelighet.

Førsteinntrykket av retten imponerer ikke spesielt.

- Her var det veldig mye saus!

Vi spiser heldigvis ikke bare med øynene, og det smaker langt bedre enn det ser ut.

Kjøttet er mørt og fint, og med god tyggemotstand.

- Denne potetmosen fikk de til, her er det ikke bare smørsmak. Og det er fint med litt grove biter.

Retten er i overkant søt, men det vokser på oss. Smaken på sausen er uvant, men det er ingen usmak på retten.

Dette er ikke for deg som synes frukt bør ut av middagsmat og at ananas på pizza burde vært forbudt ved lov. Det er for deg som liker å prøve nye ting, og ikke er redd for å smake både én to og tre ganger.

Fersk & ferdig Risotto med sopp

SOPPRISOTTO: Smaker godt, men konsistensen blir dessverre helt feil. En porsjon veier 400 gram og har 408 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SOPPRISOTTO: Smaker godt, men konsistensen blir dessverre helt feil. En porsjon veier 400 gram og har 408 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Vi var spent på denne. Risotto er ikke vanskelig å lage, man må bare følge godt med, slik at risen ikke blir overkokt, men fortsatt har litt tyggemotstand.

Der er det mange som bommer litt hjemme på kjøkkenet - hvordan går det med ferdigmat?

Førsteinntrykket er ikke spesielt bra. Det ser sausete ut, mer som en gryte enn risotto. Og konsistensen på risen er som vi fryktet. Overkokt og alt for myk.

Soppen, derimot, er fin og har god tyggemotstand. Det er både tynne skiver av sopp, og kantarell i større biter. Vi finner atpåtil et par hele sopp.

Og smaken er det lite å utsette på.

- God soppsmak, og det er ingen tvil om at det er ekte kantarell her.

HELE SOPP: Blant store og små soppbiter dukker det også opp hele sopp som gir retten et hjemmelaget preg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HELE SOPP: Blant store og små soppbiter dukker det også opp hele sopp som gir retten et hjemmelaget preg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Når det er sagt, det smaker veldig kantarell. Det ble litt i overkant mye for én av testerne, mens de to andre og mest soppglade i panelet, synes det var helt perfekt.

Skal vi trekke for noe på smaken er den litt kort. Det mangler rett og slett litt på ettersmaken. Og om vi skal være ekstra smakskritiske kunne det også vært litt mer syre i risottoen, men det er ikke viktig.

Det er ikke årsaken til at femmeren glipper - det er det konsistensen som sørger for. Det er rett og slett for grøtete til å kalles risotto.

Folkets lys lapskaus

LYS LAPSKAUS: Greit, men kjedelig. 1 pakke er på 1,2 kg, holder til 3-4 personer og har 690 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LYS LAPSKAUS: Greit, men kjedelig. 1 pakke er på 1,2 kg, holder til 3-4 personer og har 690 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Lys lapskaus generelt har utseendet mot seg. Det blir litt tannløst og beige. Folkets lys lapskaus er pent stylet på pakken, men når vi tar av plasten er det en ganske trist og fargeløs masse som møter oss. I tillegg er den fullstappet av små hvite prikker.

- Hva er det der? Kan vi spise?

Det kan vi (forhåpentligvis). Det er i hvert fall ikke noe som tilsier at retten er dårlig. Dette smaker slik lapskaus smaker. Når man får den på boks eller i en lite inspirert bedriftskantine.

Grønnsakene er i overkant kokt, og det er generelt litt tannløst. Kjøttet smaker lite, men er godt på smak. Det er også noe tørt.

Som flere av de andre rettene har denne godt av litt mer salt; men det er ikke strengt nødvendig.

Ingen stor kullinarisk nytelse, men dette er mat de aller fleste vil spise.

- Greit, men kjedelig.

Toro Fiskegrateng

FISKEGRATENG: 1 porsjon veier 400 gram og har 464 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FISKEGRATENG: 1 porsjon veier 400 gram og har 464 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merDet finnes en hel rekke gode, frosne fiskegratenger å velge mellom, men dette er kanskje noe av den mest tidkrevende ferdigmaten som finnes. Først skal ovnen varmes opp, så skal fiskegratengen stekes i 40-50 minutter.

Med Toro fiskegrateng med poteter har du ferdig fiskegrateng på fem minutter. Gratengen kommer i Toro-pakken som piper når den er varm nok - og det følger med strøkavring i en farge som drar tankene i en litt annen retning enn fiskegrateng:

- Det ser ut som mac & cheese. Hvorfor lager ingen det?

Smaken er klassisk frossen fiskegrateng. Heller ikke denne smaker overvettes mye, men det er ingen ting å si på smaken.

Vi har dog en høne å plukke med konsistensen på makaronien, som er vassen og ihjelkokt.

Vi stusset også litt over at det var både makaroni og potetskiver i fiskegratengen, men potetskivene sørget i hvert fall for at vi fikk litt å tygge på.

Folkets Pølsegrateng

PØLSEGRATENG: Det er 23 prosent pølser i gratengen, men det er det eneste vi smaker. 1 grateng veier 1 kg, rekker til 3-4 personer og inneholder 1666 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PØLSEGRATENG: Det er 23 prosent pølser i gratengen, men det er det eneste vi smaker. 1 grateng veier 1 kg, rekker til 3-4 personer og inneholder 1666 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Pølsegratengen er fin og gyllen på farge etter en halvtime i ovnen, og det lukter godt av røkt kjøttpølse. Det smaker det av også. Alt smaker pølse.

- Det smaker pølse. Punktum. Til og med det grønne her smaker pølse.

Det grønne er purre, som vanligvis er kraftig på smak. Her drukner det helt.

- Og hva er det andre? Grøt?

Her må vi rett og slett lete i ingredienslisten for å finne svaret.

Heldigvis smaker pølsen godt, den har fin røksmak, men det er for salt, og det blir litt for mye.

- Jeg er skuffa. Denne hadde jeg gledet meg til, jeg er glad i pølser, jeg er glad i salt mat, men det ble alt for mye.

Pølsegratengen er strengt tatt ikke beregnet å spise alene, så her har du muligheter til å få inn litt grønt ved siden av.

Vi stusser litt over serveringstipset tomat- og mozzarellasalat og varme baguetter, og anbefaler heller en god grønnsakssalat. Og en syrlig dressing for å balansere den mektige gratengen.

Folkets kyllingfrikassé

KYLLINGFRIKASSÉ: Smaker mest kålrot, men kyllingen smaker godt. 1 pakke veier 1 kg som rekker til 3-4 porsjoner og inneholder 940 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KYLLINGFRIKASSÉ: Smaker mest kålrot, men kyllingen smaker godt. 1 pakke veier 1 kg som rekker til 3-4 porsjoner og inneholder 940 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Dette var én av de rettene som lignet mest på bildet på pakken. Kyllingfrikassé med rotgrønnsaker, bare å ha rett i kjelen - eller varme opp i mikrobølgeovn.

Her er det mye som klaffer. Kyllingen smaker godt, men flere av bitene inneholder brusk. Grønnsakene har stort sett grei tyggemotstand, med unntak av kålroten som vekselvis er trælete og melete.

- Er det bare kålrot her?

Sausen er i overkant tykk, den kleber seg såpass til bitene at det noen ganger er vanskelig å se hva vi faktisk putter i munnen, og den smaker mer av kålrot enn kylling.

Kålrotsmaken er såpass overdøvende at det ikke er greit å smake hvilke grønnsaksbiter vi smaker på uten å først dra av sausen. Når det er gjort, er både gulroten og selleriroten fine i konsistensen, men smaken drukner altså i kålrotsausen.

Retten skal serveres med tilbehør som ris eller poteter - dette må du fikse selv.

Fjordland Pasta Pomodoro - med kjøttboller og kremet tomatsaus

TOMATPASTA: Minner om 80-tallsklassikeren Max på boks. En porsjon er 350 gram og har 525 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TOMATPASTA: Minner om 80-tallsklassikeren Max på boks. En porsjon er 350 gram og har 525 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Pomodoro betyr tomat på italiensk. Denne varianten har kremet tomatsaus og kjøttboller, men det var det vanskelig å smake.

Det smakte ikke mye hverken tomat, krem eller kjøttboller.

- Det smaker cheddar, som sånn ferdig ostedip som egentlig ikke er ost.

For der Toros fiskegrateng kunne se ut som macaroni & cheese, smakte dette som en slapp posevariant av den amerikanske pastaretten - eller som ostedip du får kjøpt på boks.

Dersom du er blant dem som elsket Max pasta med kjøttboller på boks som barn, kan

Retten kommer i en skål du kan spise fra, og det følger også med en plastgaffel.

Toro Laks & Pasta med grønnsaker

LAKSEPASTA: 1 porsjon er 385 gram og har 539 kcal.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LAKSEPASTA: 1 porsjon er 385 gram og har 539 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Det ser ut som om den har mye smak av pesto, men det er finhakket spinat, ikke basilikum som gir farge til sausen, og det smaker ikke særlig mye - det minner mer om Toros Pasta carbonara.

Vi skulle heller ønsket de hadde laget carbonaraen i en ferdigvariant, dette var ganske så triste greier. Laksen er kokt ihjel og det er tørre, harde stykker. Pastaen er overkokt, og gulrøttene likeså.

- Dette smaker mer fisk enn laks, eller egentlig fiskeolje.

Ferdigrettene fra Toro skal varmes med plastlokket på. Det har en ventil som piper når retten er klar, noe som er praktisk, men det kan være litt plundrete når lokket skal av, og det er lett å brenne seg på den varme dampen, så vær obs!

Fjordland Kylling sweet chili

KYLLING SWEET CHILI: Klassisk norsk ferdigmat med "asiatisk" smak. 1 porsjon er på 450 gram og har 509 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KYLLING SWEET CHILI: Klassisk norsk ferdigmat med "asiatisk" smak. 1 porsjon er på 450 gram og har 509 kcal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- Har ikke vi smakt på denne før?

Flere enn en av testerne sitter med en følelse av dejà-vu. Det er kanskje ikke så rart.

Retten har en klassisk smak av «asiatisk for nordmenn», og smaksminnet kan enkelt forveksle den med både Fjordlands kylling chop suey og kylling sweet & sour.

Dessverre er heller ikke denne noen stor hit. Det er ikke sausen sin feil, men kyllingen.

- Kjøttet er tørt, kjipt, seigt og vondt på smak. Risen smaker papp. Og hvorfor er det ikke flere grønnsaker med?

En av testerne må rett og slett spytte ut en kyllingbit. Dette var triste greier.

Sausen sparker forøvrig fint, det er ikke mye, men akkurat nok til at den unngår kjedelig-fellen. Det hjelper imidlertid fint lite når grønnsakene er slappe og kyllingen rett og slett vond.

- Ferdigmat er ofte bedre enn sitt rykte. Men dette er meningsløs ferdigmat.

Kommer forøvrig i et praktisk todelt brett, og det følger me en plastgaffel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer