Vi har testet knekkebrød

Det er enorme forskjeller på de hjemmelagete knekkebrødene.

TEST AV KNEKKEBRØD: Vi har testet 17 typer hjemmebakte knekkebrød. Kun én får terningkast 6, men det er mange som får terningkast 1 ... Foto: BERIT B. NJARGA
TEST AV KNEKKEBRØD: Vi har testet 17 typer hjemmebakte knekkebrød. Kun én får terningkast 6, men det er mange som får terningkast 1 ... Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer stadig flere typer «hjemmelaga» knekkebrød i butikkhyllene. Vi har smakstestet 17 forskjellige varianter, og det er store forskjeller. Mer om hvordan vi har testet, finner du nederst i saken.

Noen er svært fristende. Andre lukter så vondt at vi rett og slett ikke har lyst til å smake.

- Du skal jo ha lyst til å spise det også ...

Baker Emmanuel Rang som har smakt sammen med oss, er klar på én ting: Det er greit at mange spiser knekkebrød fordi de ønsker å spise sunt, men det skal jo smake godt også.

- Jeg ville lett etter noe som ser delikat ut, og som man har lyst til å spise, sier han.

Og akkurat det kan ikke sies om alle knekkebrødene i denne testen. Som for eksempel en av testtaperne, som både Rang og øvrige medlemmer i testpanelet er enige om egentlig står til stryk:

- Nei, dette har jeg rett og slett ikke lyst til å spise!

Knekkebrød er en slags konservering som kan beskytte mot skadedyr: Tar du med slike insekter hjem?

Frø er risikofylt

- SKAL JO SMAKE GODT OGSÅ! Baker Emmanuel Rang ved Åpent Bakeri kommer snart ut med boken «Knekkebrød». Han har vært med og smakstestet knekkebrødene. - Det er greit at det skal være sunt, men det skal jo smake godt også, sier han. Foto: BERIT B. NJARGA
- SKAL JO SMAKE GODT OGSÅ! Baker Emmanuel Rang ved Åpent Bakeri kommer snart ut med boken «Knekkebrød». Han har vært med og smakstestet knekkebrødene. - Det er greit at det skal være sunt, men det skal jo smake godt også, sier han. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Konservering

Emmanuel Rang forteler til Dinside at vi finner ulike typer knekkebrød eller flatbrød over hele verden. Opprinnelig var dette en måte å konservere melet; at man måtte få brukt melet før det ble ødelagt, eller at det gikk melbiller i det.
RISIKOFYLT: Det er en utfordring med frø og holdbarhet. Foto: BERIT B. NJARGA
RISIKOFYLT: Det er en utfordring med frø og holdbarhet. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Mange av den hjemmebakte typen butikk-knekkebrød, inneholder mye frø. Og nettopp det bemerker Rang er risikoen med denne typen knekkebrød. For frø inneholder endel olje - det kan du se dersom du varmer frø i stekepannen; da vil frøene avgi litt olje.

- Her kan vi kjenne en lukt av noe harskt, av mugg, sier Rang om lukten etter noen av knekkebrødpakkene. - Og det er det som er risikoen med knekkebrød med veldig mye frø; det kan lett bli harskt, sier Rang.

Noen av knekkebrødene i denne testen har også veldig lang holdbarhet ifølge innholdsdeklarasjonen: Enkelte skal holde seg helt til høsten!

- Hvordan de blir oppbevart har også mye å si. Utfordringen med plast, for eksempel, er at den ikke puster, og da kan det lett bli mugg, sier Rang.

Denne typen knekkebrød, med mye frø, er for øvrig veldig enkle å lage hjemme. Du rører ingrediensene sammen, stryker massen utover stekeplatene og så er det bare å steke i en time. Vips, så har du helt ferske knekkebrød, uten fare for harske frø og mugg, så lenge råvarene er friske.

LES OGSÅ: Så lenge holder maten i fryseren

- «Hjemmelaget» er like industrielt som noe annet ...

SJEKK INNHOLDET: Kari Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS, sier at «hjemmelaga» knekkebrød ofte er rike på fett, proteiner og salt, og således ikke alltid det beste valget. Foto: GRETE ROEDE
SJEKK INNHOLDET: Kari Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS, sier at «hjemmelaga» knekkebrød ofte er rike på fett, proteiner og salt, og således ikke alltid det beste valget. Foto: GRETE ROEDE Vis mer

For mange som spiser knekkebrød, er det også viktig at det er et sunt valg.

- Det er viktig å huske at knekkebrød som går under navnet «hjemmelaget» er like industrielt framstilt som «vanlige» knekkebrød. Men det kan likevel være flere fordeler med denne typen knekkebrød, og da snakker vi først og fremst om fiber-, karbohydrat- og saltmengde, uttaler ernæringsfysiolog og fagsjef Kari Bugge i Grete Roede AS.

Bugge har ikke vært med og vurdere de enkelte knekkebrødene i denne testen, men uttaler seg på generelt grunnlag om hjemmelagde knekkebrød.

Er du ute etter et sunt knekkebrød, kan du lese endel ut av innholdsdeklarasjonen på pakningen. Nederst i artikkelen er noen tips fra Bugge, om hva du bør se etter, dersom du vil velge et sunt knekkebrød.

- Mange av de «hjemmelagde» knekkebrødene inneholder en del fiber, men det er likevel faktisk slik at noen «vanlige» knekkebrød inneholder mer fiber enn de hjemmelagde typene, sier Bugge.

Saltmengden er også noe du bør passe på.

- Noen av de hjemmelagde knekkebrødene inneholder til dels mye salt, faktisk opp til 3,4 gram, sier Bugge.

Dette er langt over det som regnes som høyt: En tommelfingerregel er at høyt saltinnhold er 1,25 gram salt eller mer per 100 gram vare. Og som du kan se av tabellen nedenfor, er det flere av produktene som ligger over dette nivået.

LES OGSÅ: Ti ting du kan bruke salt til

Her er testresultatene:


Vi har hatt fokus på smak, lukt og utseende - med hovedfokus på smak. Dette er også det knekkebrødene er vurdert etter.

- Det karakteristiske med knekkebrød, er at de skal være crispy og sprø. Hvis de er for tykke, kan det bli litt sandpapir i munnen, sier Rang.

Testen er gjennomført som en blindtest, hvor testpanelet ikke har visst hvilke knekkebrød de har smakt på.

BLINDTEST: Vi har vurdert knekkebrødene på smak, lukt og utseende. Testen er gjennomført som en blindtest. Foto: BERIT B. NJARGA
BLINDTEST: Vi har vurdert knekkebrødene på smak, lukt og utseende. Testen er gjennomført som en blindtest. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Du kan lese mer fakta om de enkelte knekkebrødene lenger nede på siden.

Best i test: Helios: Speltknekkebrød med frø

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Smakspanelet er enige om at dette er det desidert beste knekkebrødet i testen. Det ser bra ut og smaker godt - men er kanskje litt vel hardt å tygge over.

- Det har delikat utseende og smaker godt; litt nøttesmak og med en ettersmak av salt. Men det er litt for hardt, sier Rang.

Pris: 38,50 kroner/200 g/8 stk (Meny)
Pris per 100 gram/per stykk: 19,25 kroner per 100 g/ 4,81 kroner per stykk

Calas: Knekkebrød med fullkorn

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Testpanelet er overveiende enige om at dette ser godt ut, at det smaker godt, men at det kanskje er litt tørt.

Og så minner det litt om kjeks i konsistensen, synes testerne.

- Det er pent å se på, er sprøtt og har ganske god smak. Litt tørr, og det lukter mer frø enn det smaker av frø, er Rangs kommentar til Calas-knekkebrødet med fullkorn.

Pris: 20 kroner/200 g/8 stk. (Europris)
Pris per 100 gram/per stykk: 10 kroner per 100 g/ 2,50 kroner per stykk

Calas: Knekkebrød med spelt og linfrø

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Testpanelet synes denne lukter godt og er veldig sprø - nesten litt vel hard å tygge over, men ellers god konsistens. Minner veldig om kjeksen Kornmo (uten sukker). Veldig nøytral på smak.

- Den ser delikat ut, og er ganske behagelig å tygge, med god konsistens og god tyggemotstand - det liker jeg. Mye fettsmak i ettersmaken, sier Rang.

Pris: 20 kroner/200 g/8 stk. (Europris)
Pris per 100 gram/per stykk: 10 kroner per 100 g/ 2,50 kroner per stykk

Sigdal Bakeri: Helsprøtt knekkebrød med urter og havsalt

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Testpanelet er enige om at dette knekkebrødet har en veldig tynn og god konsistens. Det smaker litt av salt og med et lite hint av urter - uten at det blir for mye. Vil passe godt til for eksempel gulost.

- Den lukter av urter, men er velbalansert, kommenterer Rang.

Pris: 36,90 kroner/220 g/10 stk. (Kiwi)
Pris per 100 gram/per stykk: 16,80 kroner per 100 g/ 3,69 kroner per stykk

Jacobs utvalgte: Ekstra grove knekkebrød med solsikkekjerner

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Her lukter det litt av «høy» og «låve». Smaken er ganske nøytral og grei, men testpanelet er enige om at denne ikke er sprø nok - den er litt seig å tygge - og setter seg i tennene.

- Den lukter «grønt», og er litt tørr, sier Rang.

Pris: 39,90 kroner/160 g/10 stk (Meny)
Pris per 100 gram/per stykk: 24,94 kroner per 100 g/ 3,99 kroner per stykk

Sigdal Bakeri: Helsprøtt knekkebrød med rug og speltkli

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Dette ser veldig grått og kjedelig ut, men lukter godt, knekker fint og smaker godt. Det er litt mer solsikke i det, som gir det en litt rundere smak.

- Det er litt trist i fargen, men har en fin smak av solsikke, sier Rang.

Pris: 36,90 kroner/220 g/10 stk. (Kiwi)
Pris per 100 gram/per stykk: 16,77 kroner per 100 g/ 3,69 kroner per stykk

Mesterbakeren: Knekkebrød med urter og havsalt

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

- Dette lukter middag, og smaker litt leverpostei, sier testpanelet.

Det er god konsistens på dette knekkebrødet, med god tyggemotstand.

- Det er sprøtt og godt med fin smak - men altfor salt, sier Rang.

Pris: 33,50 kroner/230 g/12 stk (Rema 1000)
Pris per 100 gram/per stykk: 14,56 kroner per 100 g/ 2,79 kroner per stykk

Sigdal Bakeri gourmet: Helsprøtt knekkebrød med rosmarin og havsalt

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Her lukter det veldig mye rosmarin, og det smaker også veldig mye av rosmarin og salt. Så her må du virkelig like urtesmaken - for den er ganske overdøvende.

- Det lukter sterkere enn det smaker av urter - men det smaker fremdeles for mye urter, sier Rang.

Pris: 36,90 kroner/160 g/10 stk (Meny)
Pris per 100 gram/per stykk: 23,06 kroner per 100 g/ 3,69 kroner per stykk

Mesterbakeren: Knekkebrød

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Dette ser litt kjedelig ut, og noen av deltakerne i testpanelet synes det har litt bismak av lakseskinn stekt på bål. God og sprø. Smaker mye frø.

- Det er litt tørt, kjennes tørt i munnen. Dette er ikke min type knekkebrød; det skal jo være litt hyggelig å spise også, er Rangs kommentar.

Pris: 33,50 kroner/230 g/12 stk. (Rema 1000)
Pris per 100 gram/per stykk: 14,56 kroner per 100 g/ 2,79 kroner per stykk

Coop Gullbygg: Knekkebrød med bygg

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Dette ser veldig grått og trist ut, og har en ubehagelig lukt. Grei konsistens, men her er testpanelet enige om at denne ikke er veldig god - det er en ekkel bismak.

- Nei, jeg blir nesten trist av denne. Smaker litt bakepulver eller natron, mener Rang.

Pris: 35 kroner/250 g/10 stk. (Coop)
Pris per 100 gram/per stykk:14 kroner per 100 g/ 3,50 kroner per stykk

NorgesBakeriet: Knekkebrød

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Her er det mye frø for den som liker det, men det er en litt gammel ettersmak. Ellers sprø, og grei konsistens.

- Her er det mye frø, kanskje bare frø .... Og det er en bismak der som ikke er god, sier Rang.

Pris: 32,30 kroner/190 g/11 stk. (Rimi)
Pris per 100 gram/per stykk: 17 kroner per 100 g/ 2,93 per stykk

Sigdal Bakeri gourmet: Helsprøtt knekkebrød med ost

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Det er flere produsenter som lager knekkebrød med ost - dette er altså knekkebrød som er stekt med ost på. Dette er de beste av denne typen, kanskje fordi det ikke smaker noe spesielt av ost ... Men panelet er enige om at ost i knekkebrød generelt ikke er en god idé.

Dette lukter greit, i motsetning til de andre av denne typen med ost. Men panelet synes de har en litt ubestemmelig smak.

- Dette er veldig hardt, jeg synes de var vonde, uttaler Rang.

Pris: 36,90 kroner/160 g/10 stk (Meny)
Pris per 100 gram/per stykk: 23,06 kroner per 100 g/ 3,69 kroner per stykk

Pyramidbageriet: Batanun knäcke med soltørkede tomater og sesamfrø

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Dette er et veldig annerledes knekkebrød, og er du ute etter et tradisjonelt knekkebrød til leverpostei eller annet tradisjonspålegg, kan dette bli feil. For dette er ikke det man forbinder med vanlige knekkebrød her hjemme på Bjerget.

Når det er sagt, så smaker det godt. Det smaker soltørket tomat, egentlig litt av pizza.

- Det lukter godt og ser sprøtt ut. Det er nesten som en kjeks, litt «grissini-aktig», og smaker litt av pizza. Det kan være en variant til en salat, for eksempel. Men det er en litt brent ettersmak, sier Rang.

Pris: 59,90 kroner/200 g/10 stk. (Meny)
Pris per 100 gram/per stykk: 29,95 kroner per 100 g/ 5,99 kroner per stykk

Hva med pålegg? Her er den beste leverposteien å putte på knekkebrødet

Calas: Knekkebrød med gresskar- og sesamfrø

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Dette er et knekkebrød ingen av testpanelet har lyst til å smake på, da det lukter veldig vondt. Det lukter og smaker harskt - og er rett og slett ikke godt. Testpanelet er enige om at det egentlig fortjener terningkast 1 minus.

- Nei. Dette lukter ikke godt, jeg får ikke lyst til å smake. Og hvorfor er det så gult? Det er ikke noe mel som ser så gult ut ... Og det smaker gammelt!, sier Rang.

Pris: 20 kroner/200 g/8 stk. (Europris)
Pris per 100 gram/per stykk: 10 kroner per 100 g/ 2,50 kroner per stykk

Synnøve: Grovkrisp med hekkede gresskarfrø, sesamfrø og linfrø

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Testpanelet er ikke begeistret hverken for smak, konsistens eller lukt. De lukter ikke godt og er for myke.

- De er kun pene å se på, kommenterer testpanelet.

- Dette er samme som forrige; denne er ikke god den heller. Det smaker gammelt. Det er utfordringen med disse produktene, de har ikke så lang levetid: Frø er vanskelig når det kommer til holdbarhet, fastslår Rang.

Pris: 27,90 kroner/165 g/10 stk (Rimi)
Pris per 100 gram/per stykk: 16,90 kroner per 100 g/ 2,79 kroner per stykk

Synnøve: Grovkrisp med ost, sesamfrø og linfrø

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Testpanelet er enige om at dette ikke er godt. Det lukter vondt, og smaker som om det er harskt. Her er det veldig mye smeltet ost på toppen.

- Det er som papp med smelta, gammel ost, kommenterer en fra testpanelet.

- Nei, dette har jeg ikke lyst til å smake! Den er ikke god, den vil jeg ikke spise, sier Rang etter å ha smakt.

Pris: 27,90 kroner/165 g/11 stk (Rimi)
Pris per 100 gram/per stykk: 16,90 kroner per 100 g/ 2,53 kroner per stykk

Helios: Speltknekkebrød med ost

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Helios har det beste knekkebrødet i testen, men også denne som havner på jumboplass sammen med de andre 1-erne. Denne lukter ikke så ille som de andre i jumboklassen, men det smaker gammelt, med en ekkel bismak.

- Dette er sprøtt, men lukter ikke så godt, og det har en sterk ettersmak av gammel mugg, uttaler Rang.

Pris: 38,50 kroner/200 g/8 stk. (Meny)
Pris per 100 gram/per stykk: 19,25 kroner per 100 g/ 4,81 kroner per stykk

Kaviar på osten? Her er våre kaviar-favoritter

Sjekk innholdet!

Her er noen kjappe fakta om de enkelte knekkebrødene. Legg merke til knekkebrødene med rødmerket saltmengde: Der er det høyt saltinnhold.

Legg også merke til at det er store forskjeller på hvor mye energi ett knekkebrød inneholder: Det spenner fra cirka 57 kcal per knekkebrød til 121 kcal per knekkebrød.

Det er også store forskjeller i fibermengde: Her spenner det fra 6,8 gram fiber per 100 gram til 15 gram fiber per 100 gram.

Og: Det er store prisforskjeller: Knekkebrødene koster fra 2,50 per stykk til 6 kroner per stykk!

Innhold og priser
KnekkebrødPrisPris/
100 g
Pris/
stk.
Vekt/
stk
Kcal/
stk.
 Fiber/
100g.
 Salt/
100g
 Terning
Helios: Speltknekkebrød med frø38,5019,254,812511410,30,86
Calas: Knekkebrød med fullkorn20102,525121,25-1,565
Calas: Knekkebrød med spelt og linfrø20102,525100,5-1,165
Sigdal: Med urter og havsalt36,9016,803,6922103,41525
acobs: Ekstra grove knekkebrød med solsikkekjerner39,9024,943,991676,16131,74
igdal: Med rug og speltkli36,9016,773,6922104,51514
Mesterbakeren: Urter og havsalt33,5014,562,791968,829,50,93
Sigdal gourmet: Rosmarin og havsalt36,9023,063,69167892,33
Mesterbakeren: Knekkebrød33,5014,562,791957,386,80,82
Coop Gullbygg35143,5025114,75121,42
NorgesBakeriet32,30172,9317,2782,89131,62
Sigdal gourmet: Med ost36,9023,063,691679,5281,62
Pyramidbageriet59,9029,955,9920807,10,52
Calas: Med gresskar- og sesamfrø20102,525114,75-1,361
Synnøve: Grovkrisp med gresskarfrø27,9016,902,7916,578,2212,31,21
Synnøve: Grovkrisp med ost27,9016,902,531572,2112,10,851
Helios: Med ost38,5019,254,81251149,80,81
Vi tar forbehold om lokale prisvariasjoner.
Saltnivåene merket i rødt betyr at dette er mengder som beregnes som høyt.

Testen

I denne testen har vi smakstestet 17 ulike knekkebrød som er av den hjemmebakte typen.

Disse skiller seg fra de øvrige knekkebrødene i knekkebrødhyllene på butikken med at de ser rustikke og «hjemmelaga» ut, og ikke minst er mange av dem vesentlig dyrere enn de mer «tradisjonelle» knekkebrødene:

De dyreste vi har med i denne testen koster for eksempel 59,90 kroner per pakke med ti knekkebrød.

Vi har hatt hovedfokus på smak, lukt og utseende, og har fått hjelp av baker Emmanuel Rang ved Åpent Bakeri til å vurdere smaken. Han kommer snart med en bok om knekkebrød, utgitt på Det Norske Samlaget, «Knekkebrød» som han har laget sammen med kollegene Guillaume Nifosi og Espen Aasheim fra Åpent Bakeri.

I boken får du tips om knekkebrødbaking og oppskrifter på mange forskjellige typer knekkebrød som du kan lage selv, hjemme på kjøkkenbenken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer