Vi har testet tre flekkfjerningsmidler

Og ett av dem gjør virkelig susen. Selv om påføringsmåten ikke er like enkel.

FLEKKFJERNING: Kaffe, syltetøy og rødvin setter vanskelige flekker. Vi har testet midlene fra Bio-tex, Vanish og On The Spot. Kaffeflekken var den største utfordringen, men vi har fått en flekkfjerningsfavoritt. Foto: HANNA BLISTEN
FLEKKFJERNING: Kaffe, syltetøy og rødvin setter vanskelige flekker. Vi har testet midlene fra Bio-tex, Vanish og On The Spot. Kaffeflekken var den største utfordringen, men vi har fått en flekkfjerningsfavoritt. Foto: HANNA BLISTEN Vis mer

Se for deg at du skal i et møte, eller du deltar i et hyggelig lag, som straks blir avbrutt av en uvelkommen kaffeflekk eller piplende vindråper nedover den rene, hvite skjorten din.

Da kan det være betryggende å ha noe som kan fjerne flekken, lett tilgjengelig.

I denne testen har vi prøvd ut to spesialmidler for flekkfjerning (for håndvask), og for sammenligning har vi også tatt med et av de mest kjente og lett tilgjengelige håndvaskemidlene, som også har en egen oppskrift for hvordan middelet skal kunne fjerne flekker.

Midlene er testet på tre hvite t-skjorter av typen som tåler en vask på 40 grader i vaskemaskinen.

Les også om vaskesymbolene mange bommer på

  • Vanish, flekkfjerningsmiddel som er å se i de fleste reoler.
  • On The Spot, flekkfjerningsmiddel som selges på Enklere liv.
  • Bio-tex, håndvaskemiddel som også kan brukes til flekkfjerning, og som finnes i de fleste dagligvarebutikker. (NB: Bio-tex har også et spesialmiddel i handelen, men vi har ikke funnet det på noen av butikkene vi har besøkt, og det er dermed ikke med i denne testen.)
Alle de tre midlene ble utfordret av jordbærsyltetøy, kaffe og rødvin, som hadde sittet i tøyet i fem minutter.

Vi innser at mange flekker nok får lengre tørketid i tøyfibrene, men kort tørketid er altså forutsetningen for testen denne gangen.

Flere tips:

Pakning, påføring og resultat

VINNER: Etter fem minutter hadde Vanish fjernet flekkene. Vår favoritt. Foto: HANNA BLISTEN
VINNER: Etter fem minutter hadde Vanish fjernet flekkene. Vår favoritt. Foto: HANNA BLISTEN Vis mer


Målet for testen var å finne ut hvor praktisk pakningen på flekkfjerningsmiddelet er, hvor lett påføringen var, og naturligvis om du fjernet flekkene.

Vi har fulgt bruksanvisningen for håndvask på alle tre midlene.

Vanish var det flekkfjerningsmiddelet som kom best ut av testen vår.

Pulveret ble blandet ut med vann i en egen skje som følger med i den ikke fullt så praktiske pakningen. Deretter kunne blandingen påføres rett på flekken.

Påføringsprosessen var også noe knotete, da pulveret ikke gikk i oppløsning, men skulle brukes til å skrubbe tøyet med skjeen. Det etterlot seg også en del pulver som måtte børstes vekk etterpå. Likevel var det Vanish som kom best ut av testen:

Etter fem minutter kunne du ikke se hvor kaffen hadde vært, i motsetning til på de andre plaggene.

På de andre t-skjortene kom det ganske tydelig frem hvor kaffeflekken hadde vært, også etter at tøyet hadde tørket. På t-skjorten hvor On The Spot var brukt kunne man likevel ikke se det like tydelig som etter bruk av Bio-tex.

En god nummer to

LETTVINT, MEN: On The Spot fra Enklere Liv er lett å ha med seg, men fjerner ikke flekkene like enkelt.  Foto: HANNA BLISTEN
LETTVINT, MEN: On The Spot fra Enklere Liv er lett å ha med seg, men fjerner ikke flekkene like enkelt. Foto: HANNA BLISTEN Vis mer


Med ti våtservietter til engangsbruk oppi en liten eske, er flekkfjerningsmiddelet On The Spot lett å ta med seg hvor enn man skulle gå. Det er også lett å påføre, da man kun trenger å væte flekkene med litt vann, for så å gnikke og gnu med våtservietten.

Ulempen ved middelet er at våtserviettene fort blir tørre, og at det sannsynligvis må brukes flere enn man hadde trodd i utgangspunktet.

Vi holdt oss likevel til én serviett for hver flekk – noe som ga et resultat midt på treet, da vi fortsatt kunne se flekkene ganske godt, selv etter å ha gnukket i fem minutter.

Men t-skjorten som hadde de tydeligste flekkene var den som hadde fått seg en omgang med Bio-tex.

For mye mas? Sjekk hva som skjer med klærne om du dropper klesvasken

Flekker, bøtte og skurefille

TAPTE: Snerten pakke, men Bio-tex kom dårligst ut i vår test av flekkfjerningsmidler. Foto: HANNA BLISTEN
TAPTE: Snerten pakke, men Bio-tex kom dårligst ut i vår test av flekkfjerningsmidler. Foto: HANNA BLISTEN Vis mer


Pakningen til Bio-tex er liten og nett, og lett å ha med seg i vesken. Her holder det ikke å væte flekkene og gni på litt pulver. Her må vi frem med bøtte og klut.

Etter å ha fulgt bruksanvisningen, og påført mengder med flekkfjerningsblandingen over flekkene, latt det virke i femten minutter, for så å tørke det vekk, er det ikke mye av flekkene som har forsvunnet. Det jeg sitter igjen med er en flekkete t-skjorte, samt en bøtte og skurefille med masse såpevann.

Vi gjør oppmerksom på at det finnes en egen flekkfjerner fra Bio-tex, men vi valgte å gå for det produktet som er tilgjengelig i de fleste dagligvarebutikker, da dette også kommer med en egen bruksanvisning for flekkfjerning på pakken.

Få også med deg Dinsides duell: Billig vaskemiddel mot dyrt

Konklusjonen er klar

Dermed topper Vanish denne testen, og vi vurderer den til et mye mer effektivt alternativ enn On The Spot, til tross for sistnevntes svært praktiske pakning.

Til sist havner dermed Bio-tex-middelet, som ikke er et spesialmiddel mot flekker. Det er lett å ta med, men mer krevende å bruke, og gir dårligere resultat i vår test.

Vanish: 55,- kr på Meny
On The Spot: 59,- kr på Enklere liv
Bio-tex: 55,- på Meny

Av: Hanna Blisten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer