Vi knuser TV-mytene

- Nei, plasma gir ikke alltid best sortnivå.

Vår TV-tester Øyvind Paulsen tar for seg ulike "sannheter" om flatTV.  Foto: Per Ervland
Vår TV-tester Øyvind Paulsen tar for seg ulike "sannheter" om flatTV. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle vil ha flatTV, og det kan være vanskelig å velge. Lurer du på om du skal kjøpe deg ny TV, vil du nok få høre ekstremt mange sannheter og få nesten like mange gode råd som du har venner. Det bor en TV-ekspert i de fleste teknofile, og de tar ikke fem flate øre for å fortelle deg hvilket merke som er best og hva du må styre unna. Men vet de egentlig hva de snakker om?

I denne artikkelen har vi latt vår TV-tester og hjemmekinoekspert Øyvind Paulsen ta for seg utbredte forestillinger om flatTV. Det viser seg at her er det mange som tar feil. Knuser han alle mytene?

Les også hva Paulsen svarte DinSide-lesere i nettmøte tidligere i høst

Plasma gir deg best sortnivå
Joda, det er ikke uten grunn at plasma har et godt rykte når det gjelder sortnivå, og spesielt Pioneers Kuro-modeller var av ypperste sort.

Men verden går altså videre, og denne påstanden holder ikke lenger vann. Spesielt vil de beste LCD TV-ene med LED-belysning og lokal dimming gi deg et meget godt sortnivå. Og det er derfor ikke uten grunn at vår nye favoritt når det gjelder sortnivå nå er LED TV-en 9704 fra Philips.

Gjenskinn fra panelet er et plasma-problem
Mange tror for øvrig at plasma TV-er er mer plaget av gjenskinn enn LCD-modellene.

Også det er en feilslutning. Her går det mer på produsent enn på teknologi. Samsung og LG er for eksempel blant de merkene som bruker kraftig kontrastbelegg både på sine LCD og plasma-modeller. Dette gir ofte et boost når det gjelder opplevd kontrastnivå, men resulterer også ofte i uønskede reflekser (sjekk f.eks denne LG TV-en). Moralen er altså enkel: Hvis du vet at du vil irritere deg over gjenskinn fra TV-en, så bør du dra til forhandleren og se TV-en i praksis før du bestemmer deg.

Alle LCD TV-er har nå like bra innsynsvinkel som plasma
Denne setningen hørte jeg faktisk i en Elkjøp-butikk for noen uker siden, og selv om selgeren hadde et poeng, så er den i beste fall upresis.

Spør du meg har nemlig fortsatt plasma TV-er langt bedre innsynsvinkel enn LCD TV-ene, og dette gjelder også LCD-modellene med LED-belysning. Er dette viktig for deg bør du altså fortsatt prioritere en plasma-modell.

De blir bare større og større: Se hvor stor gjennomsnittsTV-en er

Kjente merker er oppskrytt, og denne uken har vi et kupp på Laisonic! Det er fint lite som slår følelsen av å gjøre et godt kjøp, men etter over 100 TV-tester er vår erfaring krystallklar:

Hold deg til de kjente TV-merkene.

Jevnt over er de både enklere i bruk og har bedre bildekvalitet enn de ukjente merkene. Den dagen noe ryker på TV-en din, er også sjansen stor for at de har et servicekontor med delelager i nærheten av der du bor. Den servicen kan du antagelig bare drømme om den dagen noe går galt med den ukjente modellen.

Du må ha FullHD (1080p) TV for å få best bildekvalitet Dette er dessverre en utbredt myte som TV-selgere har levd godt på alt for lenge.

Hadde det vært så enkelt hadde jo alle 1080p TV-er vært like gode. Det er de ikke.

Poenget er nemlig at det finnes like mange gode og dårlige TV-modeller med 1080p-logo på, som det finnes gode og dårlige TV-er som ”bare” er HD-ready-merket.

Alt disse betegnelsene sier er nemlig hvilken oppløsning TV-en takler (og hvilke innganger TV-en har). <>De sier altså INGENTING om hvorvidt TV-en gir deg god bildekvalitet eller ikke. Her vil som vanlig kvaliteten på panelet og hvordan TV-en bearbeider signalene den mottar være avgjørende.

Fester du ikke TV-en godt nok, kan det få fatale konsekvenser: Barn skader seg på flatTV.

100 Hz er bra, 200 Hz er bedre, og 600Hz er det beste du får
Også her hører jeg mye rart når jeg overhører TV-selgere prate med kundene…

Hz er kort fortalt måleenheten for hvor raskt TV-bildet oppdateres. Jevnt over anbefaler vi at en flat-TV i dag bør ha 100Hz-teknologi, som gir deg roligere bilder med litt mindre flimring og jevnere bevegelser.

I dag begynner imidlertid 200Hz å bli vanlig på LCD TV-er, mens stadig flere plasma-modeller skryter av 600Hz. At TV-en automatisk blir bedre jo høyere tall produsenten lokker med er imidlertid bare tull. (Se forøvrig duell av 200Hz LCD og 600Hz plasma her)

I praksis betyr bare dette at TV-en interpolerer ekstrabilder for å få et jevnere bilde. Vår konklusjon etter å ha testet flere modeller med 200 og 600Hz er at det KAN ha en positiv effekt, og da kanskje spesielt på sportssendinger eller bilder med mye bevegelse.

Poenget er imidlertid at det ikke vil hjelpe med skyhøy oppdateringsfrekvens hvis resten av TV-ens bildeprosessering ikke henger med i svingene. Igjen: Du får normalt det du betaler for, og billige modeller med høye Hz-tall vil ofte skape så mye grums i bildet at poenget forsvinner.

Er du enig? Diskuter under.

To HDMI-innganger holder i massevis!
Når det gjelder tilkoplingsmuligheter er tommelfingerregelen enkel: Jo flere innganger jo bedre.

Den viktigste inngangen på en TV er definitivt HDMI-inngangen, og i dag bør nye TV-er minimum ha fire slike. Da har du dekket HDTV-tuneren, Blu-ray spilleren, spillkonsollen og HDV-kameraet ditt.

Merk deg at mange modeller gjerne har alle HDMI-inngangene på baksiden av TV-en. Det er helt greit, helt til du henger TV-en på veggen, for da blir kontaktene nesten umulige å nå. Har du et HD-videokamera, som bare brukes av og til er det derfor lurt å velge en TV som har den siste HDMI-inngangen plassert på siden av TV-en.

Enkelte TV-er har også en dedikert PC-inngang (standard VGA) i tillegg, mens andre produsenter krever at du bruker HDMI-inngangen til dette. Dette kan være verdt å merke seg hvis TV-en du vurderer har få HDMI-innganger og du ønsker å koble til PC-en.

Stadig flere TV-produsenter utstyrer også modellene sine med USB-inngang. Dette kan være praktisk for avspilling av digitalbilder/MP3-filer. På enkelte modeller (for eksempel fra Samsung) kan du også spille av videofiler. Alt dette er vel og bra, men bør i seg selv ikke være et avgjørende moment. Problemet er nemlig at nesten alle løsningene har formatbegrensninger, de støtter altså kun noen av de utallige lyd, bilde og video-formatene som finnes.

Blu-ray: Bare ha det!

TV

Har du planer om å kjøpe ny TV i nærmeste fremtid? (Avsluttet)
Nei, det trenger jeg ikke(36%) 671
Ja, men venter nok til januarsalget(31%) 586
Nei, men kanskje om det dukker opp et godt tilbud?(20%) 373
Ja, før jul(13%) 237
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Her får du internett på TV-en!

I dag er det også stadig vanligere at TV-ene har nettverksinngang. Dette gir deg normalt tilgang til visse nett-tjenester som YouTube og Flicker, men det er kun Philips som foreløpig lar deg surfe på vanlige nettsider. Og selv om løsningen til Philips fungerer, så er heller ikke den optimal, (noe denne videoen viser) - det går nemlig fortsatt for tregt til at du kan kaste laptopen.

Nettverksinngangen åpner imidlertid også for at du kan overføre bilder, musikk og video fra PC-en din (eller andre DLNA-kompatible enheter). Dette synes vi er svært spennende, men heller ikke disse mulighetene fungerer optimalt, noe blant annet testene av Samsungs og Philips toppmodeller viser. Kort fortalt er problemet det samme som når det gjelder MP3: TV-produsentene tillater kun visse lyd, bilde- og videoformater, noe som ødelegger brukeropplevelsen.

Mao: Selv om utviklingen på dette området går fort, så bør ikke disse mulighetene være avgjørende for TV-kjøpet ditt per dags dato.

Innbrenningsfaren på plasma er overdreven
Denne er litt verre, ettersom det her er store forskjeller på de ulike plasma-produsentene.

Ved statiske elementer i bildet anser vi likevel innbrenningsfaren på plasma TV-er som reell, og vårt råd er derfor at du bør velge en vanlig LCD-TV, eller en LCD-TV med LED-bakgrunnsbelysning hvis du er en ivrig gamer eller liker å koble PC-en til TV-en.

Samtidig skal man ikke overdrive problemet. Vi er f.eks. helt enige i at det å spille PS3 eller Xbox 360 en time eller to vil fungere bra på alle nyere plasma-modeller.

Poenget vårt er at vi fortsatt får tilbakemeldinger fra lesere som klager over innbrenning av statiske elementer på plasma TV-ene sine. Og selv om de fleste midlertidige innbrenningene fint fjernes ved å bruke TV-ens hvitvaskingsfunksjoner, så er dette altså noe du bør ha i bakhodet. Finleser du bruksanvisningen på plasma TV-ene som er i salg, vil du også alltid finne en advarsel fra produsentene om at de tar forbehold mot innbrenningsskader. Det forbeholdet står der ikke uten grunn.

Med andre ord: Er du en ivrig gamer: Kjøp en LCD eller LED-TV.

Skal du kjøpe TV? Følg med på DinSide - i helgen kommer en kjøpeguide med tips og råd til deg som skal bytte ut det som kanskje er husets viktigste møbel før jul.

Fortsatt i tvil?

Her finner du alle våre TV-tester i dinside- og dingz-drakt, og i slutten av neste uke kårer vi også de beste TV-kjøpene for 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer