Vi tester tre kvistkverner

Hageavfall krever mye arbeide, men en kvistkvern løser mange problemer.

LA MASKINENE GJØRE JOBBEN: En kvistkvern kan spare deg for mange turer til hageavfalls-senteret. Men hvordan virker de? Foto: BRYNJULF BLIX
LA MASKINENE GJØRE JOBBEN: En kvistkvern kan spare deg for mange turer til hageavfalls-senteret. Men hvordan virker de? Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det gror mye i en hage, men det er ikke alt man ønsker å ta vare på. Busker og trær, hekker og ugras - det formerer seg hvert år og skaper både glede og utfordringer.

Når du har fått kuttet ned og samlet sammen, er spørsmålet hvordan du skal bli kvitt alt. Skal du kjøre det bort trenger du mer plass i kjøretøyet enn de fleste har tilgang til. Man kan selvsagt leie tilhenger eller varebil, men det finnes redskaper som gjør at volumet blir dramatisk mye mindre. Da kan du til og med bruke hageavfallet, eller i hvert fall deler av det, til kompost eller som fyllmasse.

Vi snakker om en kompostkvern, også kjent som kvistkvern.

LES OGSÅ: Vi tester hekksakser!

Tre maskiner testet

Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Vi har testet tre relativt kraftige maskiner fra Bosch, Black and Decker og Makita som trekker rundt 2500 watt under maksimal belastning. Alle bruker roterende kniv-valser med skarpe tenner som kutter kvistene i små biter. Denne konstruksjonen mater seg selv, ved å skjære seg inn i og trekke kvistene nedover. Der kniveggen møter trykkplaten kuttes kvisten og bitene faller ned i en oppsamlingsbeholder.

For at maskinen skal skjære kvistene helt over, må trykkplaten justeres slik at knivene er tett inntil denne. Ellers skjærer ikke maskinen biter, men lager en kvistremse med hakk ...

Trykkplaten justeres med et hjul på siden av maskinene.

Makita til venstre, Black&Decker i midten, og Bosch til høyre. Foto: BRYNJULF BLIX
Makita til venstre, Black&Decker i midten, og Bosch til høyre. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Maskinen fra Bosch er toppmodellen AXT 25 TC, som har en kniv som er konisk. De kaller den Turbine Cut, antagelig fordi fasongen minner om en turbinvariant.

Maskinen fra Makita er UD2500 og maskinen fra Black and Decker er GS2400

Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Maskinene er utstyrt med start, stopp og revers. Hvis kvisten er for stor og har satt seg fast kjører du maskinen i revers og kvisten mates opp igjen og løsner.

Alle maskinene har sikkerhetsmekanisme som som slår inn hvis motoren ikke klarer å skjære gjennom kvistene. Maskinen fra Black and Decker vil gå automatisk i revers så snart belastningen blir for stor. Du kan også sette den manuelt i revers ved å vri om en bryter. De andre maskinene stopper ved overbelastning og du må trykke på revers-knappen for å mate ut kvistene igjen.

Black&Decker til venstre, Bosch i midten, og Makita til høyre. Foto: BRYNJULF BLIX
Black&Decker til venstre, Bosch i midten, og Makita til høyre. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Maskinene fra Bosch og Makita er utstyrt med store plastbeholdere som skyves innunder maskinen. De starter ikke hvis ikke denne er på plass. Maskinen fra Black and Decker har en bag i fiberarmert plast som henges i håndtak på hver sida av maskinen. Den kan også mate ut rett på bakken.

LES OGSÅ: Trådløs lading av verktøyet!

Ut av esken

Maskinen fra Makita kom i hovedsak ferdig, bortsett fra hjulene og føttene som måtte monteres.

Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Maskinen fra Bosch var det bare å rulle ut av esken, trekke ut oppsamleren, ta ut og sette på trakten.

Maskinen fra Black and Decker kom med stativ i tre deler som måtte monteres. Aksling og hjul måtte også monteres. Dette var tidvis utfordrende: Rørene på sidene spriket da for mye til at bøylen som skulle mellom dem passet. Derfor måtte alt løsnes og bøylen tres på først, men da ble det vanskelig å montere de andre to rørdelene fast i selve maskinen. Med litt ekstra kraft kom ting på plass, etter hvert.

I bruk

Alle maskinene har et relativt behagelig lydnivå når de kjører uten belastning. Hvor mye støy de lager under bruk varierer med hva som puttes opp i dem. Det knaker og spraker når det er større og tørre kvister, men går langt roligere for seg med materialer som seige greiner fra bartrær.

Matingen skjer i en trakt fra toppen, og du kan ikke mate større greiner enn maskinen er laget for å håndtere. På Makita og Black and Decker er åpningen en spalte med et rundt hull, mens på maskinen fra Bosch er åpningen en trakt med flere tenner som deler opp matingsområdet.

Makita til venstre, Black&Decker i midten, og Bosch til høyre. Foto: BRYNJULF BLIX
Makita til venstre, Black&Decker i midten, og Bosch til høyre. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Makita og Black and Decker har rette valser, mens Bosch har en kniv som er konisk. De kaller den Turbine Cut, antagelig fordi fasongen minner om en turbinvariant.

Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis merAlle maskinene fungerte utmerket ved mating av bunter med mindre kvister. De trekkes inn og tygges i biter som havner i beholderen under.

KOMPAKT: Kvistkvernen gjør bortkjøring av kvist og greiner langt enklere. Foto: BRYNJULF BLIX
KOMPAKT: Kvistkvernen gjør bortkjøring av kvist og greiner langt enklere. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Ved større kvister og små trær som ender opp i mer enn maskinen klarer å gape over, kom sikkerhetsmekanismene inn i bildet. Noen ganger måtte vi hjelpe til med å trekke ut kvistene mens maskinen slet med å dreie rundt i revers. Men med litt fornuftig mating unngår man dette.

Maskinen fra Bosch har større oppgitt kapasitet og videre mateåpning. Den tygget seg derfor gjennom større kvistbunter uten problemer, der de andre sleit.

Kraftprøven

Vi fant så fram en gren med en diameter på nøyaktig 40 millimeter for å teste kapasiteten.

Verken Makita eller Black and Decker klarte å tygge seg gjennom den, de stoppet etter et par tygg.

Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Maskinen fra Bosch hadde derimot ingen problemer før toppen av kvisten, hvor den delte seg, og ble sittende fast i trakten.

Her kom også det meget smarte konseptet til Bosch til sin rett, med en trakt som fjernes ved et par håndgrep. Da er det ingen problemer med å komme til for å fjerne gjenstander som ikke vil (eller skal) kvernes.

Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


LES OGSÅ: VERKTØYTRIKSET VI IKKE KLARER OSS UTEN!

Konklusjon

Maskinene fra Black and Decker og Makita gjør en utmerket jobb når du mater dem fornuftig. Kapasiteten på 40 millimeter er vi likevel skeptisk til, men det meste av hageavfall er jo langt under dette. Stokker på 40 millimeter kan jo også utmerket godt brukes til fyring.

Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Av de to er det imidlertid Makitaen vi selv ville ha valgt om vi skulle gått i butikken. Her får du rett og slett mye for pengene.


Det er likevel maskinen til Bosch som er det beste produktet. Den er både enklest å ta i bruk, klart kraftigst, enklest og minst plasskrevende å stue bort. Ulempen her er selvsagt prisen, som nesten er dobbelt så høy som hos konkurrentene. For deg med stor hage og aktiv bruk, vil den likevel være verdt investeringen.

Foto: BRYNJULF BLIX
Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Merk: Bosch har også modeller i samme utførelse med rett knivvalse, til vesentlig lavere pris, men likevel noe høyere enn Makita og Black and Decker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer