Vaske med bakepapir

Vi testet bakepapir-trikset

- Kan fungere utmerket, sier rengjøringsekspert.

BAKEPAPIRET BESKYTTER: Etter at du har tørket kranen med mikrofiberklut og vann, bør du avslutte med bakepapir. Vi testet metoden! Video/reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en travel hverdag vil det å vaske huset være lite fristende, men det må gjøres.

Da er enkle og kjappe rengjøringstips gull verdt.

Sjekk for eksempel hvordan du kan vaske huset lynkjapt i denne artikkelen samt hvordan det gikk da vi testet ut «verdens sprøeste vasketips».

Vask med bakepapir

Nå har vi funnet et annet, fiffig tips som vi valgte å teste. Nemlig rengjøring med bakepapir!

En blank og skinnende vannkran gir kjøkkenet et penere og mer ryddig uttrykk. Men det skal ikke mye til før kranen blir full av fettete fingermerker, vanndråper, såperester eller diverse smuss fra matlaging - stort sett hver dag.

For å slippe å polere kranen så ofte, kan du gni den med bakepapir. Dette skal nemlig legge igjen en tynn «hinne» på overflaten som beskytter kranen mot fettflekker gjennom flere dager.

Vi fant tipset på nettsiden Onegoodthing, og dette måtte vi selvsagt prøve ut.

FØR: Slik så kjøkkenkranen ut før vi testet bakepapir-trikset.
FØR: Slik så kjøkkenkranen ut før vi testet bakepapir-trikset. Vis mer

Vil du også teste metoden?

Her får du oppskriften:

 • Fukt en mikrofiberklut med vann og tørk av smusset fra kranen. Tørk deretter den fuktige overflaten med en tørr klut:
Vi testet bakepapir-trikset
 • Ta så en bit med bakepapir som du bretter. Gni lett over kranen med bakepapiret:
Vi testet bakepapir-trikset
Vi testet bakepapir-trikset
 • Nå er kranen fin og blank:
Vi testet bakepapir-trikset
 • Belegget fra bakepapiret skal fungere som en beskyttende hinne på overflaten, og forhindre at vann- og smussflekker fester seg på kranen etter tørk:
Vi testet bakepapir-trikset
 • Resultatet? Ganske bra. Kranen så ganske nypolert ut, og resultatet holdt seg i rundt tre dager før smussflekker hadde satt seg igjen:
Vi testet bakepapir-trikset

Konklusjon: Vi så at vannsprut og fingermerker ikke satte seg så lett på krana etter at vi hadde gnikket den med matpapir, men man må gjerne gni ekstra godt for å få et mer solid, beskyttende lag på overflaten som beskytter over lenger tid.

- Bakepapir kan være utmerket

Men hva sier de faglærte om dette tipset?

April Yeats, renholdsekspert hos rengjøringsfirmaet Freska, har tidligere uttalt til Dinside at hun er positiv til tipset.

- Bakepapir kan faktisk være utmerket for å holde fett og fingeravtrykk fra metaller. Hvis du dekker metallet med et lite lag med voks fra bakepapiret, så vil det absolutt holde overflaten skinnende i noen dager, sier Yeats til Dinside.

Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring hos selskapet CityMaid, var ikke kjent med dette tipset da vi kontaktet henne, men tror at det kan fungere til en viss grad:

- Det handler jo om at man overfører voks fra bakepapiret til en overflate for å beskytte det mot smuss. Og voksen kan gi vannkranen ekstra shine samt hindre at vannet får feste på samme måte som uten, kommenterer hun.

Samtidig mener Åramnes at skitt og smuss kan samle seg i overflaten på voksen. Hun synes derfor at det vil være bedre å tørke hyppig av med mikrofiberklut.

- Men om du ser at det ofte fester seg mye kalk på og rundt kranen, kan et egnet produkt som inneholder et glatt «skjold» beskytte mot problemet. Da bør du først ta kontakt med fagforhandler for råd og veiledning, understreker hun.

Grundig forarbeid

For å få vannkranen skikkelig ren, er det som nevnt viktig at forarbeidet er bra før du eventuelt velger å avslutte med å stryke over med bakepapir.

Vask av kjøkkenkran

Line Mercedes Åramnes tipser:

 • For å få en skinnende ren kran bør du bruke minst mulig såpe.
 • Mikrofiber og vann etterlater kranen glatt, og vannet vil derfor renne raskere ned enn dersom det er såperester på overflaten.
 • Overflaten blir da også renere og du fjerner flere bakterier.

- Bakepapir alene egner seg jo ikke til å fjerne smuss og flekker, så her bør du gå løs med en myk svamp, som gjør at du kommer lett til overalt. Er det vanskelige flekker kan du bruke en blanding av vann og eddik, tipser Yeats.

Husk bare å unngå å bruke et redskap som potensielt kan skrape på overflaten og lage riper, understreker hun:

- Dette gjelder for eksempel skureputer.

Moppe gulvet med bakepapir

Bakepapir skal også kunne beskytte mer enn bare overflaten på vannkranen. I videoen under brukes det på kjøkkenskap:

Vis mer Vis mer

Også nettsiden Thisoldhouse presenterer diverse bakepapir-tips, blant annet å moppe gulvet med papiret.

Bakepapiret skal samle opp støv og smuler samtidig som det skal legge igjen en beskyttende hinne på gulvet.

Vi testet dette:

 • Fest bakepapiret på moppestativet som en vanlig gulvklut:
Vi testet bakepapir-trikset
Slik så bakepapiret ut før vi moppet baderomsgulvet med det.
Slik så bakepapiret ut før vi moppet baderomsgulvet med det. Vis mer
 • Deretter tørker du over gulvet på vanlig måte:
Vi testet bakepapir-trikset
 • Slik så moppen ut etter at vi hadde sveipet kjapt over det støvete gulvet:
Vi testet bakepapir-trikset

Konklusjon: Ja, det festet seg noe støv på bakepapiret, men egentlig fungerte dette på samme måte som å koste støvet av gulvet. For å få gulvet skikkelig rent, foretrekker vi nok en skikkelig gulvklut. Vi merket heller ikke noe til vokslaget som matpapiret skal beskytte gulvflaten med.

- Gulvet kan bli glatt

Åramnes har uttalt seg skeptisk til moppe-tipset da Dinside fortalte henne om det.

- Når du mopper gulvet med bakepapir, vil dette kunne legge seg som en hinne på gulvet. De fleste gulv i dag har ikke behov for den ekstra pleien og beskyttelsen som voks gir. Gulvene vil derfor kunne både bli mattere og glattere, sier hun.

Støvfritt gulv

April Yeats tipser:

 • Det beste og enkleste er å støvsuge og moppe jevnlig.
 • Det mange ikke er klar over er at tørketrommelen samler mye støv, og kan gjøre at støv samler seg andre stedet i hjemmet.
 • Det er derfor viktig å rengjøre filteret i tørketrommelen regelmessig. De fleste tørker bare filteret, men her bør du bruke såpe og varmt vann. Det er også viktig at du tørker filteret før du setter det tilbake.

- Støvet vil nok samle seg i voksbelegget på gulvet, noe som kan gjøre gulvet vanskeligere å rengjøre, hevder Åramnes videre.

I tillegg mener hun at å påføre et «skjold» på gulvet kan gjøre gulvet fryktelig glatt.

- Har du et gulv med lakk vil jeg derfor anbefale å kun vaske med mikrofibermopp. Opplever du hybelkaniner i stedet for «støvlag» på gulvet er dette et godt tegn, da har ikke støvet noe såpe å feste seg i, opplyser Åramnes og legger til:

- Skulle du oppleve å ha for mye såpe på gulvene, vil gulvene ofte se litt matte ut. Da ville jeg vasket med lett fuktig mikrofibermopp frem til du på nytt ser glansen i gulvet og støvet ikke fester seg i toppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer