Hvordan vaske fuger

Vi vasket med sitron

Resultatet ble overraskende bra! Men hva sier eksperten?

MØKKETE SILIKONFUGER: Vi testet sitrontrikset, og ble svært overrasket over resultatet. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hensikten med silikonfuger mellom fliser, fotlister og gliper mellom for eksempel beskyttelsesglass over komfyr, er å hindre vann i å trenge inn under overflaten og forebygge sprekker i materialet.

Men silikonfuger har et seigt materiale som over tid vil tiltrekke seg støv og smuss. Og på fuger som jevnlig utsettes for fukt, kan det etter hvert dannes et fettete og sleipt belegg. Fugene kan også bli mørke og flekkete, noe som kan være tegn på muggsopp. Og oppdager du dette, bør det vasket av så fort som mulig.

Har fugene vært dekket av smuss i lang tid, er det derimot lettere sagt enn gjort, men det finnes råd.

Tipsene får du her!

- Klorin kan fungere

For å sjekke om smusset på fugene består av et fettbelegg, kan du dra en finger over fugene og kjenner at overflaten er sleip og seig.

- Når du skal rengjøre silikonfuger er det alltid lurt å først vaske over med vann og et alkalisk, også kalt basisk, rengjøringsprodukt som vil fjerne fett og såperester, sier Vibeke Scavenius, rengjøringsekspert og leder for markedsføring og kommunikasjon hos CityMaid:

Er fugene fremdeles dekket av mørke flekker etter vask, bør du ta kontakt med din lokale malerforretning eller byggevarehandel som vil finne fram det beste produktet til deg, tipser hun.

- Dersom det er muggsopp, kan det hende at det ikke hjelper med vanlige midler. Ofte er det soppdrepende desinfeksjonsmiddel som må til, sier Scavenius.

Men du kan prøve å fjerne muggsopp med klorin, tipser hun:

- Bare unngå ren klor da dette ikke er bra for miljøet, sier Scavenius videre.

Sitron som håndsprit

Så finnes det også mange kjerringråd som lover å gjøre underverker på fuger, ett av dem er å bruke sitronsaft.

Å benytte sitron som et rengjøringsmiddel er noe vi har skrevet om flere ganger, og ifølge Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boka, «Rent, så enkelt!», har det absolutt noe for seg, blant annet fordi syren i sitronen har en antibakteriell effekt.

- Sitronsyren virker også blekende på misfargede overflater, opplyser Hagesæther.

For å rengjøre fuger med sitronsaft, gjør du slik:

  • Hell nypresset sitronsaft over fugene
  • La saften virke i fem-ti minutter, eller lenger dersom smusset sitter ekstra godt
  • Deretter bruker du en myk kost, som en gammel tannbørste, og skrubber forsiktig over fugene
  • Avslutt med å vaske over fugene med klut og lunkent vann

Vi testet trikset, resultatet ser du i videoen over!

Også tjenesten, Rørlegger SOS, tipser om sitron på misfargede fuger etter at fett og smuss er vasket bort:

Bland en lik mengde sitronsaft og vann på en sprayflaske, spray dette på fugene, og tørk av med en fuktet svamp eller klut.

Forebygg møkkete fuger

Rengjøringsekspert Scavenius anbefaler først og fremst å bruke et profesjonelt rengjøringsmiddel egnet for fliser, og er mer skeptisk til sitronsaft.

- Man bør være forsiktig med å bruke sitronsaft da det er en sjanse for at syren kan skade vanlige murfuger og en del typer fliser, kommenterer hun.

Når du vasker fuger, må du heller ikke skrubbe for hardt, understreker hun.

- Dette kan skrape opp og lage riper i silikonet, og det vil gi enda bedre grobunn til mugg og andre mikroorganismer, sier Scavenius.

Det smarteste er å jevnlig sørge for å holde fuger rene ved å fjerne fett, hud- og sjamporester før det setter seg skikkelig fast, tipser eksperten.

- Fukt gjør at det kan oppstå mugg igjen, så tørk av vann på fugene og hold området rundt luftig, råder Scavenius.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer