Brannslukningsapparat

Viktig å sjekke

Forhåpentligvis vil du aldri oppleve brann i hjemmet, men det kan likevel være en risiko og da er det viktig at du er klar over et par ting.

BRANNSIKKERHET: Disse tipsene kan komme godt med, særlig om det er lenge siden du tok en sjekkrunde på brannslukningsapparatet ditt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et hjem skal det alltid være et brannslukningsapparat lett tilgjengelig som alle i husstanden bør vite hvor er. Det er imidlertid ikke alltid så lett å vite når brannslukningsapparatet er gått ut på dato eller når det sist ble sjekket.

- Om det er behov for kontroll eller service, kan man se på beholderen, der skal produksjonsmåned og år være preget inn. Dette kan ofte være vanskelig å se, så man må ofte leite litt med lykt, forklarer Knut Norum med rådgiver kompetanse i Norsk brannvernforening

Pulverapparat tåler mest

- Hvilken type brannslukningsapparat burde man velge?

- Nå er det slik at både skum, pulver og vannapparater er godkjent i bolig. Det som likevel skiller seg stort sett er at pulver kan få en større effektivitetsklasse framfor skum og vannapparater per i dag, sier Norum til DinSide.

Pulverapparat tåler å stå ute i frost, men det tåler ikke skumapparatet.

- Det er sånn at skumveska forringes over tid, og derfor skal den byttes hvert femte år. Service og kontroll skal være sammenfallende, legger han til.

Pulver skal ha kontroll hvert femte år og service hvert tiende år.

Dette gjelder

- For egen sikkerhet er det veldig viktig å ha et brannslukningsapparat som fungerer, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Du må være obs på at disse kan gå ut på dato, men det finnes likevel noen ekstra triks som gjør at man kan sjekke om det enda fungerer.

- Jeg vil anbefale minst at du minst to ganger i året sjekker at trykkpila står på grønt, sier Clementz og fortsetter:

- En annen viktig ting du bør gjøre er å snu brannslukkingsapparatet på hodet. Legg så øret inntil, du skal høre at pulveret sildrer, slik at det høres ut som en fjellbekk.

Dersom du ikke hører denne lyden, kan pulveret ha blitt forsteinet eller klumpet seg - da er det på tide å bytte den ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer