Farlig nivå av radon i bolig:

Viktig at du måler radon uansett hvor du bor

Ikke la deg berolige av at området du bor i skal være radonfritt, og se opp for useriøse radonfirma.

RADONKONTROLL: Nå er det på tide å sjekke radonnivået i din bolig. Her ser du noen ulike målere. Foto: Boligmentoren.no.
RADONKONTROLL: Nå er det på tide å sjekke radonnivået i din bolig. Her ser du noen ulike målere. Foto: Boligmentoren.no. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Perioden fra midten av oktober fram til april kan du godt kalle «radonsesongen» - og dette er den mest ideelle tiden å måle radon hjemme.

Det norske teknologiselskapet Airthings har levert titusener av radonmålere til landets husholdningen, og de frykter at mange kan ha høy forekomst av den livsfarlige gassen - uten å vite det.

- Fersk data fra målerne våre viser at 41 prosent har hatt mulig helsefarlig radonnivå hjemme i en periode på mellom én og to uker. Det kan få dramatiske konsekvenser om de ikke tar det på alvor, sier radonekspert Bjørn Magne Sundal i Airthings til Dinside.

Klar beskjed fra Strålevernet

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anbefaler også alle å måle radon i boligene sine - unntaker er de som bor i høyere etasjer i boligblokker.

En spørreundersøkelse DSA har gjennomført, viser at stadig flere sjekker boligene sine for radon, selv om det fortsatt er mange som ikke gjør det.

- Vi ser dessverre at nordmenn er altfor slappe på å gjøre radonmålinger. Jeg vil også minne om at utleiere er pliktet til å gjøre radonmålinger i boligene de leier ut, sier Sundal Airthings.

Ordet «radon» skaper sug i magen hos de fleste, og det med rette. Radon i inneluft over tid gir nemlig økt risiko for lungekreft.

Dinside har skrevet flere saker om radon og måling av denne gassen de siste par årene, og videre samler vi opp det viktigste du må vite om dette.

GIFTSTOFFER: Visste du at helt vanlige matvarer kan inneholde skadelige stoffer som du bør begrense inntaket av? Foto: NTB. Video: Berit B.Njarga. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ikke stol på radonkartene

Radon i inneluft har hovedsakelig tre grunner: Byggegrunn, husholdningsvann fra borebrønn og bygningsmateriale og fyllmasser.

Det finnes radonkart som viser hvilke områder som er mer og mindre utsatt for det radioaktive stoffet, men ikke la være å måle i boligen din selv om kartet sier at du er «trygg».

- Mange måler ikke radon fordi de tror de bor i et radonfritt område, men dette er feil. Omtrent hele Norge er utsatt, og for høye radonnivåer kan du finne i boliger nær sagt hvor som helst, sier Bård Olsen, seniorrådgiver i avdeling for sikkerhet, beredskap og miljø i DSA.

Han understreker at radonkartene som finnes ikke frikjenner noen områder. Kartene sier bare noe om hvilke områder som er spesielt utsatt.

Radon

  • Radon er en usynlig og luktfri gass, som dannes kontinuerlig i jordskorpa.
  • Utendørs vil radonkonsentrasjonen normalt være lav, og helsefare oppstår først når gassen siver inn og oppkonsentreres i vårt innemiljø.
  • Radon i inneluft øker risikoen for lungekreft. Risikoøkningen bestemmes av hvor lang tid man utsettes for radon og av hvor høyt radonnivået er.

Kilde: DSA

To måter å måle

Den mest ideelle tiden å måle radon er i vinterhalvåret, nærmere bestemt mellom midten av oktober og april.

Når vi varmer opp boligene våre, samtidig som vinduer og ventiler er mer lukket, får vi et luftundertrykk. Dette gjør at mer radon fra grunnen trekkes inn i huset.

Du kan måle radonnivået på to måter, enten med sporfilmer eller elektronisk apparat.

- Fremgangsmåten er uansett den samme: Mål i to måneder sammenhengende i minst to oppholdsrom. Stue og soverom er gode rom å måle i, sier Olsen i DSA.

MÅLEMETODE: Du kan bruke sporfilm (i midten av bildet) til å måle radonverdier i boligen. Foto: Eurofins Radonlab.
MÅLEMETODE: Du kan bruke sporfilm (i midten av bildet) til å måle radonverdier i boligen. Foto: Eurofins Radonlab. Vis mer

Se opp for useriøse målere

Å måle radon på egenhånd er enkelt og rimelig, det trenger ikke å koste deg mer enn 400 til 600 kroner. Du kan finne firmaer som selger måleutstyr ved å søke på Internett, men sjekk ulike priser, aktører og kundetilbakemeldinger.

- I noen tilfeller kan det lønne seg å finne en profesjonell radonrådgiver. Se opp for svindlere, da dette er en bransje hvor det opererer useriøse aktører, sier Meyer.

I september 2017 advarte Forbrukerrådet mot useriøse radonfirmaer etter å ha mottatt flere henvendelser. De fleste henvendelsene var knyttet til selskapet Norsk radon og strålevern AS, som alene er registrert med 20 innrapporteringer siden sommeren. Svindelselskapet skal ha benyttet dørsalg, lagt ut såkalt sporfilm for å måle radonnivået, for deretter å ikke gi lyd fra seg.

- Vi anbefaler forbrukere ikke å inngå avtale på stedet, men sjekke nettet og andres erfaringer først. Klag til selger dersom du ikke får det du har betalt for, og klag videre til oss dersom du ikke skulle komme noen vei med selger, sier kommunikasjonsrådgiver Maren Van Buren Struksnæs i Forbrukerrådet.

Forebygging i nye og gamle hus

Tiltaksgrensen for radonnivået er 100 becquerel per kubikkmeter, som er grensen boligen bør være under for å være sikker.

Dersom målingen viser verdier som er høyere enn maksimumsgrensen på 200 becquerel per kubikkmeter, må du sette i gang radonreduserende tiltak, opplyser Meyer i Huseiernes Landsforbund.

- Nye boliger er regulert i byggeforskrifter, hvor innslipp av radongass skal forebygges ved å legge ut membranduk før man bygger såler eller betonggulv, sier Meyer.

Eldre hus er mer komplisert. Et forebyggende tiltak kan være å gå over utettheter og rørgjennomføringer i kjellergulv eller gulv på grunn, som fylles med egnede fugemasser som hindrer radonet i å trenge inn.

- Noen ganger kan det være nok å åpne og rense opp i eksisterende friskluftsventiler. Radonbrønn eller -sug er også et effektiv tiltak, som i mange tilfeller kan redusere radonnivået med 90 prosent eller mer, sier Olsen i DSA.

Det er vanskelig å gi eksakt pris på radonforebyggende tiltak, da de vil variere med tanke på konsentrasjon og omfang.

Husk å sjekke leiebolig

For utleiere av boliger er det krav om å dokumentere at radonnivået er lavt, som betyr at utleier må sørge for å måle. Leietakere har rett til å be om dokumentasjon for radonmåling.

- Dersom det ikke er målt i boligen du leier, bør du først og fremst ta kontakt med utleier og be om at en måling gjennomføres. Ellers er kommunen nærmeste myndighet til å føre tilsyn og kontrollere at regelverket følges, sier Olsen.

Ved kontroll vil utleiere som ikke har målt kunne bli pålagt å gjøre dette. Slike pålegg kan også følges opp med tvangsmulkt om de ikke gjennomføres.

Når tiltak for å redusere radonnivået er gjennomført, enten på egen eller utleiebolig, skal du alltid måle på nytt.

- Kontroller regelmessig at radontiltaket fungerer, og gjennomfør nye målingen omtrent hvert femte år, sier Meyer i Huseiernes landsforbund.

Denne artikkelen er blitt publisert ved en tidligere anledning på Dinside.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer