Farlig nivå av radon i bolig:

Viktig at du måler radon uansett hvor du bor

Ikke la deg berolige av at området du bor i skal være radonfritt, og se opp for useriøse radonfirma.

RADONKONTROLL: Nå er det på tide å sjekke radonnivået i din bolig. Her ser du noen ulike målere. Foto: Boligmentoren.no.
RADONKONTROLL: Nå er det på tide å sjekke radonnivået i din bolig. Her ser du noen ulike målere. Foto: Boligmentoren.no. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Perioden fra midten av oktober fram til april kan du godt kalle «radonsesongen» - og dette er den mest ideelle tiden å måle radon hjemme.

Det norske teknologiselskapet Airthings har levert titusener av radonmålere til landets husholdningen, og de frykter at mange kan ha høy forekomst av den livsfarlige gassen - uten å vite det.

- Fersk data fra målerne våre viser at 41 prosent har hatt mulig helsefarlig radonnivå hjemme i en periode på mellom én og to uker. Det kan få dramatiske konsekvenser om de ikke tar det på alvor, sier radonekspert Bjørn Magne Sundal i Airthings til Dinside.

Klar beskjed fra Strålevernet

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anbefaler også alle å måle radon i boligene sine - unntaker er de som bor i høyere etasjer i boligblokker.

En spørreundersøkelse DSA har gjennomført, viser at stadig flere sjekker boligene sine for radon, selv om det fortsatt er mange som ikke gjør det.

- Vi ser dessverre at nordmenn er altfor slappe på å gjøre radonmålinger. Jeg vil også minne om at utleiere er pliktet til å gjøre radonmålinger i boligene de leier ut, sier Sundal Airthings.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer