Vaske himling

Viktig - men pass på

Er det lenge siden, eller har du kanskje aldri tatt moppen over taket? Det kan være lurt!

TØRK OVER: Også taket kan trenge en skikkelig støvtørk. Foto: mariakray / Shutterstock / NTB
TØRK OVER: Også taket kan trenge en skikkelig støvtørk. Foto: mariakray / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Når vasket du taket sist?

Akkurat som på veggene, samler det seg også støv på taket.

Ifølge Astma- og allergiforbundet bør man vaske vegger og himling minst gang i året.

Bruk tørrmopp

- Min anbefaling er å ikke vaske, men tørrmoppe. Bruk en mopp og for eksempel tørre engangsmopper som enkelt trekker til seg støv, sier Malin Katrine Skaar, sjef for kundeservice hos Orkla.

Hun forteller til DinSide at dersom man vasker så kan man oppleve at resultatet blir veldig skjoldete.

- Hvis man vaske så er det viktig å sette av god tid, vaske i rette linjer, bytte vann ofte og bruke en godt oppvridd klut, som for eksempel mikrofibermopp, sier hun.

Skaar forteller også at man kan tilsette litt salmiakk i vaskevannet, men at man må sjekke om malingen tåler denne type vask først.

Gjør det på vårparten

Det er heller ikke vanskelig å gjøre selv, ifølge CityMaid.

Leder for markedsføring og kommunikasjon i CityMaid, Vibeke Scavenium er enig i at du bør gjøre rent tak og vegger minst én gang pr. år, for å ha et godt inneklima i boligen din.

- En god tid å gjøre dette på, er på vårparten etter fyringssesongen. Fyring kan nemlig bidra til flere partikler i luften og dårligere inneklima, sier hun til DinSide.

To ganger i året, dersom du bor her

Dersom du bor i nærheten av et større sentrum, bør du gjøre rent tak og vegger minst to ganger i året.

- Veistøv er ikke bra for verken inneklima eller for helsen vår. Normalt med skitt og støv er ikke helseskadelig, men for mye støv inne i boligen kan være skadelig for deg. Dette kan gi deg rennende øyne og tett nese. Et dårlig inneklima kan også føre til konsentrasjonsvansker, hodepine og tette luftveier, forteller hun.

Ønsker du bare å fjerne gammelt støv og pollen, anbefaler de bare tørrmopping.

- Har du lette flekker kan du eventuelt bruke en mikrofiberklut, lett fuktet med rent vann, og tørke over flekkene med en tørr klut i etterkant, sier hun.

Hvordan gjøre rent taket

Vibeke Scavenius forklarer hvordan man gjør takvasken enklest mulig:

1. Bruk en tørr mikrofibermopp med langt skaft til å tørke vekk tørt støv først. Vask bort eventuelle småflekker med en lett fuktet mikrofiberklut.

2. Dersom du skal vaske taket, er det viktig å kartlegge hvilket underlag du har. Hvis overflaten tåler vann og alkalisk kjemi, kan du forfekte mopper med denne blandingen.

3. Fukt moppene i ferdig såpeblanding i ønsket mengde, og legg fuktige mopper i en tom bøtte. Legg gjerne en pose på toppen. Dette senker tørkeprosessen og du har perfekt fuktige mopper. Det er viktig at moppene er bare litt fuktige og ikke våte.

SKJORTEN BLE REN: Inntørkede malingsflekker kan være svært vanskelig å få av klesplagg, men vi testet én metode - og den funket! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

4. Gjør også klart en mengde tørre mopper. Dekk til lister og gulv slik at disse ikke blir skadet av vannsøl.

5. Vask først med en mopp fuktet med vann og rengjøringsmiddel. Dra deretter over med en ny mopp med bare vann eller tørk direkte bare med tørrmopp. Vær gjerne to når dere vasker taket. Dra ikke moppen fram og tilbake – for da vil du få skjolder. Mopp i én retning og du vil få et renere resultat.

Best å male på nytt

- Har du malt taket med vannbasert maling, er risikoen enda høyere for å få skjolder ved vask. De fleste nye og moderne tak er malt med vannbasert maling. Har du fått skjolder, er det best å male taket på nytt. Men da er i hvert fall taket gjort rent og klart til å kunne males, forteller Scavenius.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer