Viktig om du bytter vanntilkoblete hvitevarer på kjøkkenet

Bytter du oppvaskmaskin eller andre hvitevarer koblet til vann er det påbudt med lekkasjestopper.

TILLEGGSKJØP: Når du kjøper kjøleskap eller andre hvitevarer tilkoblet vann, må du også installere lekkasjestopp. Her viser Samsungs Trond Gulbrandsen frem et French door-kjøleskap med integrert isbit- og SodaStream-maskin på IFA-messen i fjor. Foto: ELISABETH DALSEG
TILLEGGSKJØP: Når du kjøper kjøleskap eller andre hvitevarer tilkoblet vann, må du også installere lekkasjestopp. Her viser Samsungs Trond Gulbrandsen frem et French door-kjøleskap med integrert isbit- og SodaStream-maskin på IFA-messen i fjor. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av fem vannskader oppstår i tilknytning til løse vanninstallasjoner som bereder, vaskemaskin, oppvaskmaskin, eller kjøleskap med vanntilkobling, melder SINTEF Byggforsk.

Slike installasjoner er gjerne plassert i rom uten sluk og tett gulv, og kan fort forårsake store og kostbare skader.

For å unngå det, er det nå i henhold til byggeforskriftene fra 2010 (TEK10) påbudt med lekkasjestopper, dersom du bygger nytt, pusser opp - eller bare bytter ut.

Det er det ikke så mange som har fått med seg.

- Vi møter kunder hver eneste dag som ikke er klar over at man ifølge TEK10-kravene i dag faktisk må montere lekkasjestopper på enkelte produkter – varer vi selger til tusenvis av kunder hvert år. Langt færre plukker opp en lekkasjestopper i samme slengen, sier Øystein Andre Schmidt, kommunikasjonssjef i Elkjøp til Dinside.

Pusse opp, bygge nytt eller bygge på? Sintef Byggforsks nye håndbok gir deg oversikt over alle byggereglene på ett sted.

Kjøleskap, kaffemaskin og oppvaskmaskin

GJØRE DET SELV? Har du ikke lekkasjestopper bør du tilkalle rørlegger. Foto: ANNE ROSS SOLBERG
GJØRE DET SELV? Har du ikke lekkasjestopper bør du tilkalle rørlegger. Foto: ANNE ROSS SOLBERG Vis mer


Reglene omfatter alle kjøkkenmaskiner og hvitevarer som er koblet til vann. Dette gjelder spesielt oppvaskmaskiner, men også enkelte kjøleskap med isbitmaskin (noen har egen vanntank, men de fleste kobles på rørnettet) og enkelte innebyggete kaffemaskiner.

Forbrukere er skeptiske. Det er kanskje ikke så rart. Når du er i en butikk for å kjøpe en vare, er det ofte ikke måte på hvor mange ekstraprodukter selgerne skal prakke på deg. Men akkurat lekkasjestoppen bør du si ja til.

I verste fall vil du kunne få en avkortning på forsikringsutbetalingen dersom det skulle forekomme en lekkasje.

Du må selvsagt ikke kjøpe lekkasjestoppen samme sted du kjøper hvitevarene. Bor du i nyere bolig, er det kanskje allerede installert. De fleste rørleggere kan også tilby dette.

Kan du montere oppvaskmaskinen selv? Rørleggerbransjen sier nei, mens forsikringsselskapene sier ja - med forbehold.

Disse kan droppe

Dette sier regelverket:

Teknisk forskrift til plan- og bygningsloven (TEK10) krever at vanninstallasjoner skal utføres slik at lekkasjer forhindres i størst mulig grad.

Eventuelle lekkasjer skal enkelt kunne oppdages og ikke føre til skade på andre installasjoner eller bygningsdeler. Plasseres installasjonene i rom uten sluk, må de sikres mot lekkasje.

Se hele forskriften på Lovdata.no


Det er bare én grunn til at du kan droppe lekkasjestopper når du skal bytte vanntilkoblete hvitevarer: At de har det innebygget. Vi kjenner til at det finnes i enkelte oppvaskmaskiner, som Siemens speedMaticSR44201SK, og varmtvannsberederen OSO Supersmart.

I alle andre tilfeller vil vi anbefale på det sterkeste at du følger loven.

Pass også på prisen. Det finnes ikke mange løsninger på markedet, og konkurransen er relativt lav. Det er imidlertid ingen grunn til å betale for mye. Prisene varierer mye, men du kommer unna med drøye to tusen om du sjekker litt rundt.

Ny komfyr eller koketopp? Da er det påbudt med komfyrvakt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer