Planting på balkong og terrasse

- Viktigere enn noen gang

Når vi ikke kan dra langt av gårde på ferie, kan vi lage vårt eget feriested rett utenfor huset! Få ekspertenes smarte tips: slik deler du uteområdet inn i koselige soner.

UTEOMRÅDET: Enten du har en liten balkong, terrasse eller større platting: området utenfor boligen er viktigere enn noen gang, mener gartner. For det er hjemme vi stort sett må oppholde oss nå. Ekspertene forteller deg hvordan du kan skape koselige soner og romfølelse på uteområdet! Video: Linn Merete Rognø / Tom Egeberg Hvål. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Sannsynligvis kan vi ikke reise så veldig langt av gårde på sommerferie i år, men nå som våren er kommet, kan du med noen smarte grep lage til ditt eget ferieparadis rett utenfor boligen din!

Slik starter du

- Nå som alle tilbringer mye tid hjemme, er hagen viktigere enn noen gang. Og uteområdet kan være en forlengelse av leiligheten eller husets mange rom - la ute og inne flyte litt i sammen.

Det råder Tom Egeberg Hvål, salgssjef og gartner hos BEDD As.

Og enten du har en liten balkong, større terrasse eller en platting, er det fullt mulig å få til dette. Og om du ikke har gressplen eller et hagebed, gjør det ingen verdens ting, mener han.

Men først må du ha en plan, enten du tegner en enkel skisse eller får råd hos en hagedesigner eller gartner:

- Når du har en plan så del heller opp i mindre prosjekter som er overkommelig og gjennomførbart, husk at du skal kose deg med hagen, den skal gi deg energi, glede og påfyll i hverdagen, understreker Hvål.

Når du planlegger, bør du spørre deg selv: Hvordan skal terrassen brukes?

Det er rådet fra Hans Jensen, kategorisjef i Plantasjen.

- Bruksområdet legger føringer for hvordan du best kan utnytte plassen du har til rådighet, samtidig som det er avgjørende for hvilke planter du bør velge, sier Jensen.

Inndeling av uteområdet

 • Start med de plassene du oppholder deg mest, enten den lille sitteplassen i solen eller ved din egen inngangsdør, - mange tenker ikke på at inngangspartiet er en del av hagen. Dette er plassen du går ut og inn av hver dag selv. Har du ikke tid til å besøke resten av hagen så er du garantert innom inngangspartiet, det er også her alle gjestene dine kommer og du skaper førsteinntrykket av hvem du er.
 • På en større terrasse kan du bruke større kasseløsninger i ytterkanten, men for inndeling av soner kan plantekasser på hjul være greit for ommøblering.
 • Del uteområdet ditt inn i soner og rom, avgrenset av prydgress, hekker og busker opphøyet i kasser. Slik får du skjermede soner for soling og avslapning, spiseplass og utekjøkken/grillplass.

Tips fra Tom Egeberg Hvål

Hvål mener at det viktige er å skape de gode sonene og romfølelsen ute.

- Da trenger du gode kasseløsninger som rommer godt med plantevekster som kan stå år etter år, tipser han.

Med de rette plantene kan du gjøre terrassen din til en fantastisk oase, men du må ta hensyn til klima og værforhold, understreker Jensen.

- Ønsker du å dekorere med planter tidlig på våren, er det viktig at vekstene tåler kulde. Videre utover sommeren kan de fleste blomster og planter brukes, men da er sol- og skyggeforholdene avgjørende for hvilke planter som vil trives best, råder han.

Jensen har også følgende nøkkeltips:

 • Har du litt størrelse på terrassen, kan du ved hjelp av planter og blomster skape egne soner. Avlange, høye potter fungerer perfekt som skiller og rammer i uterommet.
 • Det samme gjelder plantetrapper med urter og espalier med klatreplanter.
 • Bestem deg for en stil og fargepalett på forhånd, om du ikke skal være vågal og blande planter for å skape et unikt uttrykk!
 • Velg planter etter hvor mye innsats du er villig til å legge ned og de fysiske forholdene der du bor, som sol, skygge og vind.

Ikke grønne fingre?

Joda, du kan absolutt klare å lage deg et flott uteområde på din vesle balkong eller større terrasse selv om du føler at du «ikke har peiling» på planter, mener ekspertene.

Skal du lykkes med plantevalg, må du tenke plassering og vekstforhold, sier Hvål.

- Hvordan er det hjemme hos deg? Mye sol, tørt, skygge, fuktig, nært havet eller på fjellet?

Han råder deg å velge planter som er herdige med lite vedlikehold, og gjerne installere selvvanning.

Ifølge Jensen bør du satse på vakre, men lettstelte planter, for eksempel stauder. Stauder er en fellesbetegnelse på planter som visner på vinteren, men kommer igjen år etter år.

- Med litt planlegging kan du få en vakker terrassehage fra vår til sen høst, og det trenger ikke være komplisert. Stauder og andre flerårige planter er perfekt for terrassen. Busker, trær og klatreplanter gjør seg veldig godt i store potter og kar, forteller Jensen.

Det lønner seg å velge grønne vekster med tykke blader i stedet for blomstrende, dersom du føler at du ikke har grønne fingre, mener eksperten.

- De krever mindre stell, trenger ikke vannes så ofte. Et godt valg er oliventreet, tipser Jensen.

Vårplanting på terrassen

 • For plantevalg i blomsterkasser og potter er utvalget stort, du kan plante det meste av flerårige busker, småtrær og stauder.
 • Bruk plantekar som tåler frost og kan de stå ute hele året. Tenk en gruppe på 3, det kan fint være kombinasjon av kasser, urner eller kurv av forskjellig materiale og størrelse.
 • Fyll alltid et lag med leca i bunnen, slik at du får en god drenering, dekk så til med en fiberduk slik at fukt kan transportere fritt. Fyll videre på med god plantejord, helst jord basert på kompost.
 • Planter du tidlig, begynn med blomstene som tåler mest kulde: vårlyng, stemor, løkblomster som krokus, påskeliljer og perleblomster er fine. Kombinert med bladplanter som eføy og muehlenbeckia .
 • Stemorsblomster kan klare seg ned mot minus 10 grader. Når det blir kaldt ligger de helt flatt ut, men når varmen kommer, reiser de seg fint.
 • Neste omgang kan du prøve deg med ranunkler, tusenfryd, forglemmegei og primula. Disse trives best ned til 0 grader, men klarer fint litt nattefrost. Selv om det er kaldt og frost så er det viktig å vanne godt!

Tips fra Tom Egeberg Hvål

Vil du ikke kjøpe nye planter hvert år, er det ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker.

Eksperten råder deg da til å følge disse tipsene:

 • Bruk store krukker med god drenering.
 • Unngå å drukne plantene. Det er ofte ikke kulda som er problemet for plantene, men regnet. Sett krukkene under tak, men pass på at de ikke tørker ut.
 • Sjekk klimasonen på plantene. Velg gjerne en klimasone høyere enn det er der du bor.
 • Husk vårsola, men også vanningen som kommer med den høyere temperaturen i luften.

Søk råd på et hagesenter om du er usikker, tipser Hvål.

- Gartneren svarer villig på spørsmål fra deg og gir deg gode råd til plantevalg, stell og vedlikehold, sier han.

KLIMASONER: Norge er delt inn i åtte klimasoner, med tilhørende herdighetstall H1 til H8. I tillegg til disse kommer den barske fjellsonen, markert i hvitt på kartene. H1 er de mildeste delene av landet, mens H8 er de delene av landet med tøffest klima. Foto: Plantasjen.
KLIMASONER: Norge er delt inn i åtte klimasoner, med tilhørende herdighetstall H1 til H8. I tillegg til disse kommer den barske fjellsonen, markert i hvitt på kartene. H1 er de mildeste delene av landet, mens H8 er de delene av landet med tøffest klima. Foto: Plantasjen. Vis mer

Pass på tabbene

Som nevnt er det viktigste å ha en god plan før du går i gang med utedekorering.

- Den største feilen er ofte at man starter litt her og der uten en konkret plan, understreker Hvål.

Men det er også flere andre tabber du bør passe på å unngå, ifølge Jensen:

 • For små potter: Større potter gjør det mulig for rotsystemet å utvikles bedre, samtidig som det blir lettere å holde et jevnt nivå vann i pottene. Det gjør også at plantene klarer seg en lengre periode uten stell.
 • Potter som ikke tåler frost: Velg materiale som tåler frostnetter, som for eksempel betong-, zink - eller gummipotter. Vanlige leirpotter trekker ofte til seg vann, noe som gjør at de ikke takler frost spesielt godt.
 • Glemmer plantenes behov: Vær nøye med at plantene du planter sammen i en potte eller blomsterkasse trives i det samme miljøet, i sol eller skygge. En solelskende lavendel kommer ikke til å trives på en skyggefull veranda, hvor en bladlilje vil vokse og trives. Ta hensyn til plasseringen og velg planter som har samme behov.
 • Dropper tilvenning: Flere blomster og potteplanter kan flyttes ut på terrassen etter en lang overvintring innendørs. Men planter foretrekker en periode med tilvenning til å være utendørs. Sett gjerne plantene ut bare en time om dagen og helst i halvskygge/skygge i begynnelsen, og ta dem så inn igjen. Venn dem til å være ute lengre og lengre av gangen i løpet av noen uker før du permanent plasserer dem i hagen eller på verandaen.

Hvilke planter skal du kjøpe?

Når du skal handle inn blomster og planter, finnes det noen greie huskeregler:

 • Foretrekker du planter som blomstrer hele året, så bør du velge sommerblomster.
 • Foretrekker du mindre jobb, kan du velge stauder som kommer igjen år etter år.
 • Planter eller blomster med tynt bladverk tåler ikke noe særlig tørke.
 • Sommerblomster trenger ofte mye sollys, og dermed drikker de ekstra mye vann.
 • Hvis du vil at plantene skal overvintre, må du se på plantens herdighet og velge en potte som er frostsikker.

Tips fra Hans Jensen

Livlig balkonghage

På balkongen har du nødvendigvis ikke så veldig stor plass, men du har likevel mange valgmuligheter!

- Sommerblomster er ettårige planter som du planter i potter, ampler og balkongkasser utendørs. De vanligste og mest populære er blant annet pelargonia, margeritt og tagetes, mens gress, kløver og engblomster er blitt veldig populære de siste årene. Også stauder i potte er populært, som for eksempel lavendel, steppesalvie, bladlilje og bergknapp, tipser Jensen.

Det er også enkelt å flytte de grønne inneplantene ut på balkongen i sommermånedene, mener han.

- Store planter gir en tropisk stemning, inne som ute. Grønne planter er fortsatt trendy, og store planter er i vinden i år. Inneplantene som kan flyttes ut er for eksempel Monstera, Yuccapalme og Eukalyptus, forteller han.

Det er mange planter som trives i vårlyset, men selv i mai kan det forekomme frostnetter - så det er viktig at plantene er frosttolerante.

- Stemor er en av vårfavorittene og tåler lavere temperaturer. Ranunkel, vårlyng, tusenfryd og perleblomst trives også godt i en vårpotte og gir liv til uteplassen allerede i påskehelgen, sier Jensen videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer