Viktigere med TV enn bolig?

Beslutninger om huskjøp tas på mindre enn en halvtime, mens det tar ti ganger lenger å kjøpe TV.

Hvor lang tid brukte du på å bestemme deg for å kjøpe boligen din? Foto: PER ERVLAND
Hvor lang tid brukte du på å bestemme deg for å kjøpe boligen din? Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For de fleste er kjøp av bolig det største og dyreste kjøpet de noen gang vil gjøre. Likevel går det gjerne fort i svingene.

Den gjennomsnittlige boligkjøperen i Storbritannia bruker nå kun 21 minutter i snitt på å bestemme seg for å kjøpe en bolig, viser en undersøkelse fra den britiske lånegiveren ING Direct. Dette er kun en brøkdel av tiden gjennomsnittsbriten bruker på å bestemme seg for hvilken digital TV-pakke de skal velge. De bruker 217 minutter på å velge TV-tilbud, 284 minutter på å velge en ny TV og 164 minutter på å kjøpe et nytt salongbord. Dette melder Dailymail.co.uk.

Omtrent halvparten av 1000 spurte i undersøkelsen frykter at boligen vil snappes opp av andre dersom de ikke handler raskt.

Kjøpe bolig? Her er dingsene som gjør deg til en proff på visning

Lite tilbud

På visning

Hvor lang tid brukte du på visning i den boligen du bor i? (Avsluttet)
Mer enn en time(32%) 128
10-20 minutter(18%) 71
Under 10 minutter(17%) 67
20-30 minutter(12%) 48
30-40 minutter(10%) 39
40-50 minutter(7%) 27
50-60 minutter(5%) 20
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det skal være mangelen på objekter på markedet som er grunnen til dette, men eiendomsmeglere får også sin del av skylden. Omtrent en fjerdelel av boligkjøperne i undersøkelsen sier i etterkant av kjøpet at det virket som om meglerne overdrev interessen fra andre kjøpere. 21 prosent av meglerne som ble spurt innrømmet også at de hadde prøvd å presse budgivere til å legge inn et tilbud.

Interesse kan snakkes opp, men her i Norge har vi en regel som gir boligkjøpere og budgivere rett til innsyn i budrundene, nettopp for å dempe dette. Åpne budrunder ble innført i 2001, men i 2003, to år etter at budrundene ble åpnet, var det fortsatt få som ba om innsyn i budrundene.

Bruk tid!

Når boligmarkedet er hett, kan det lett gå fort i svingene. Men vi anbefaler likevel at du tar den betenkningstiden du trenger. Husk, det er en beslutning du skal kunne leve med - og i - i lang tid fremover.

Reglene for budgivning er også lagt opp slik at selv om du ikke bruker lang tid på selve visningen, skal du ha litt tid til å tenke. De siste årene har dette vært tidsavgrenset til at første bud som legges inn ikke kan ha akseptfrist tidligere enn 24 timer etter siste annonserte visning. Dette er nå endret til klokken 12 dagen etter visning. Du får altså litt kortere tid til å tenke deg om - men likevel tid til å sove på det.

Gjør grundig research

Tiden man bruker på visning - og eventuelt avgjøre om man skal kjøpe en bolig bør også ses i sammenheng med forarbeidet. De fleste som har kjøpt bolig har brukt et betydelig antall timer på å lese boligannonser i aviser og på Finn.no, for ikke å snakke om at man har vært på visning for et titalls boliger før man finner en man liker. Jo mer man har å sammenligne med, jo lettere blir det å vite at man har funnet en bolig man kan leve med når man ser den.

På visning? Vi har gjort det lettere for deg å holde oversikt. Les mer og last ned smarte sjekklister du kan ta med på visning her:

Vær bevisst på hva du vil ha

Terje Buraas, Eiendomsmegler i Postbanken eiendom og leder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) har tidligere gitt følgende råd til DinSide-lesere som er på boligjakt:

- Vær bevisst på hvilke verdier som betyr noe for deg, og hva du er ute etter. Tenk beliggenhet og verdier i nærmiljøet, sier Buraas, og presiserer: Huset kan du gjøre noe med, men du kan ikke bytte ut nabolaget.

Han råder alle som er på boligjakt til å være seg bevisst på hvilke behov som er viktige i nærmiljøet. For eksempel beliggenhet i forhold til barnehage eller skole, nærhet til kollektivtransport og kommunikasjonsmuligheter til jobb, nærhet til ulike fritidsaktiviteter som svømmehall, ridesenter eller idrettsannlegg - og ulike servicetilbud og butikker.

- Tenk beliggenhet og verdier i nærmiljøet utifra familiens behov.

Les mer: Smarte tips til deg som skal på visning i helgen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer