Boligannonser

- Vil føre til færre misforståelser

Fra og med 1. januar 2024 vil boligannonser gjennomgå betydelige endringer når det kommer til arealbetegnelser.

VIKTIGE ENDRINGER: Det er innført flere endringer i boligannonsene. Disse trer i kraft i dag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
VIKTIGE ENDRINGER: Det er innført flere endringer i boligannonsene. Disse trer i kraft i dag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere var det vanlig å skille mellom P-rom (primærrom) og S-rom (sekundærrom) i boligannonser. Nå vil disse inngå i ulike underkategorier av BRA (bruksareal).

- Hensikten med endringene er å tydeliggjøre hva de ulike arealbetegnelsene rommer og redusere muligheten for misforståelser.

Det sier Brede Delingsby, seniorkonsulent i DNB Eiendom Fag, om de nye endringene som trer i kraft i dag.

I tillegg introduseres tre nye arealbetegnelser: BRA-i, BRA-e, og BRA-b.

- Vil føre til færre misforståelser

- Betegnelsen BRA, som beskriver boligens bruksareal, er ikke ny. Det nye er at BRA nå får tre nye underkategorier; BRA-i, BRA-e og BRA-b, opplyser Delingsby.

BRA-i beskriver bruksarealet innvendig, inkludert stue, soverom, kjøkken, og mer. Boder og tekniske rom vil også inngå i BRA-i dersom de er innenfor omsluttende vegger.

- Etter de gamle målereglene kunne for eksempel en bod (S-rom) defineres av takstmann som P-rom dersom den var innredet som oppholdsrom, selv om dette arealet ikke var byggemeldt og godkjent som annet enn bod, forklarer seniorkonsulenten.

- Nå vil dette i stedet inngå i BRA- i uavhengig om det benyttes som oppholdsrom eller ikke. Dette vil være en forenkling som vil føre til færre misforståelser, mener han.

RØYKVARSLER: Det er viktig å sjekke at røykvarsleren har batteri som fungerer, men visste du også at en røykvarsler kan gå ut på dato? Video: Berit B. Njarga. Vis mer

Vil ikke påvirke markedsprisen

BRA-e refererer til eksternt bruksareal, som for eksempel kjellerstuer som krever at du må forlate boenheten for å benytte dem, eller et frittliggende anneks på tomten.

BRA-b brukes for innglassede balkonger, verandaer eller altaner knyttet til boligen.

Delingsby forsikrer at boligens totale areal forblir det samme, men at det kan være en differanse i forhold til tidligere målinger på grunn av de nye begrepene.

Disse endringene vil ikke påvirke markedsprisen, som fortsatt avhenger av faktorer som standard, beliggenhet, størrelse og markedets temperatur.

Kan fortsatt dukke opp

I tillegg til de nye bruksarealbetegnelsene, introduseres tre nye begreper: TBA (terrasse, balkong, altan), ALH (areal med lav himlingshøyde), og GUA (gulvareal).

Disse gir ytterligere informasjon om terrasser, balkonger, områder med lav himlingshøyde og gulvareal i rom med skråtak.

Delingsby oppfordrer kjøpere til å være kritiske, spesielt ved kjøp av boliger hvor kjeller eller loft er innredet etter byggeåret. Han påpeker også at arealbetegnelsene ikke nødvendigvis reflekterer om rommene oppfyller byggeforskriftenes krav til varig opphold.

Selv om de nye arealbetegnelsene skal benyttes fra i dag - 1. januar 2024, vil det være en overgangsordning, og gamle betegnelser kan fortsatt dukke opp i boligannonser en stund framover.

- I de tilfeller hvor salgsoppdraget er inngått før 1. januar og det ikke er utarbeidet tilstandsrapport med nye arealbegreper, kan arealopplysninger i henhold til gammel standard fortsatt benyttes så lenge oppdraget løper. Ved fornyelse av oppdraget etter 1. januar 2024 må nye arealbegreper benyttes, sier Delingsby.