Vil gi meglerne provisjon

Nesten ingen velger å gi eiendomsmeglere timepris.

Vil gi meglerne provisjon
Publisert
Sist oppdatert

Bare 23 av nesten 50.000 boligselgere valgte timepris som betalingsmodell når de inngikk avtale med megleren sin det siste året. Dette ifølge ferske tall fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

– Vi har undersøkt totalt 47 308 boligtransaksjoner blant våre medlemsbedrifter. Av alle disse transaksjonene valgte bare 23 av boligselgerne å inngå avtale med megler på timebasis, noe som utgjør skarve 0,049 prosent av de solgte boligene. Så mange som 99,95 prosent valgte å inngå avtale om provisjon med sin eiendomsmegler, sier styreleder Stein Drogseth i Eff i en pressemelding.

De aktuelle boligsalgene er gjennomført i en periode over ett år fra august i fjor til august i år.

Selge bolig? Her er boligselgerenes største tabber

Provisjon bedre i tregt marked?

Den nye loven som åpner opp for at boligselgere kan inngå avtale med eiendomsmeglere om timebetaling ved eiendomssalg har eksistert i snart to år. Men nesten ingen velger denne betalingsmodellen.

– Provisjon er svært innarbeidet i markedet, mens timespris som en lovpålagt ordning kun er et par år gammel. Men det er likevel interessant at såpass få har valgt løsningen. Det kan tyde på at det også er andre årsaker til at boligselgere velger bort timesprisløsningen, sier Drogseth.

Den nye eiendomsmeglerloven hadde blant annet som hensikt å gi forutsigbarhet i omkostningene for boligselgeren ved at meglerne måtte tilby timepris. Sånn sett ser ikke loven ut til å virke etter hensikten.

– Loven ble innført litt hastverkspreget i en tid hvor boligmarkedet kokte. Dagens situasjon er en annen. Det tar lenger tid å selge boliger. Det er en av årsakene til at det store flertallet av kundene trolig opplever det som tryggere og mer forutsigbart å inngå provisjonsbaserte avtaler med meglerne. Dersom man må arrangere ekstra visningsrunder medfører dette nye utgifter i forhold til økt timesforbruk fra megleren, sier Drogseth.

Den nye loven skal gjøre det tryggere å kjøpe bolig, men kort tid etter at loven trådte i kraft fant kjøpere og selgere smutthull som gjorde det mulig å omgå den.

Loven skulle også gi en kompetanseheving blant meglerne, noe bransjen hilste velkommen. Samtidig skulle lengre budrunder og innføring av timepris kjøle ned det glovarme eiendomsmarkedet.

– Utviklingen de siste par årene viser at markedet regulerer seg selv. Loven som ble innført har ikke hatt innvirkning på dette. Undersøkelsen viser at det er provisjonen som tilpasser seg markedet, ikke timeprisen, mener Drogseth.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Kilde: Eff

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer