Vil ha hage i ekspressfart

Vi vil ha hage, og vi vil ha den nå, sier Kenneth Ingebretsen fra Plantasjen.

Stadig flere norske hageeiere vil ha fiks ferdig hage i ekspressfart, sier Kenneth Ingebretsen fra Plantasjen.  Foto: Per Ervland
Stadig flere norske hageeiere vil ha fiks ferdig hage i ekspressfart, sier Kenneth Ingebretsen fra Plantasjen. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat nå er det tre tydelige tendenser når det kommer til nordmenns forhold til egen hage, viser en fersk undersøkelse i regi av Plantasjen.

For det første: mange innreder hagen mer og mer som et eget rom. Vi får komfortable sofa- og spistestuegrupper, utetepper på gulvet, puter i fleng og lys i taket.

Her er hagemøblene alle vil ha i år

Den andre hagetrenden er at vi vil dyrke maten vår selv.

– Vi ser at vekster fra hagen skal på matbordet. Dette har kommet til Norge fra utlandet, og vi har nok bare sett begynnelsen på det, sier Ingebretsen.

Dette ligger også i tråd med den generelle helsetrenden vi ser. Mat eller krydder vi dyrker i egen hage - eller på balkongen - og den lar seg fint kombinere med overdådig innredete uterom.

Hage i ekspressfart

Hvorfor kjøpe små hekkeplanter du må drive frem over flere år når du kan få fiks ferdig hekk? Som her fra BoGrønt på Hagemessen på Lillestrøm forrige helg.  Foto: Per Ervland
Hvorfor kjøpe små hekkeplanter du må drive frem over flere år når du kan få fiks ferdig hekk? Som her fra BoGrønt på Hagemessen på Lillestrøm forrige helg. Foto: Per Ervland Vis mer


Den siste av trendene, ekspresshager, utelukker heller ikke de foregående. For vi nordmenn er utålmodige når de kommer til hagen vår. Der vi før plantet små busker og så hekken gro frem de neste fem - ti årene, sådde gress og vannet plen, vil vi nå helst sette opp ferdige hekkebusker og rulle ut plenen.

– Vi gidder ikke vente ti år på hekk, trær eller plen, sier Ingebretsen, og legger til: – Vi har faktisk aldri solgt så mye ferdigplen som nå.

Undersøkelsen viser at det betyr mye å ha en pen fasade, samtidig som vi vil skjerme for de private rommene. Det er her for eksempel ferdighekkene kommer inn.

Misunnelig på naboens plen? Slik blir gresset grønnere på din side av gjerdet.

Verdens raskeste byggfag

- Hagearbeid er verdens raskeste byggfag, sier Tor Jørgen Askim i Norske Anleggsgartnere. Foto: Per Ervland
- Hagearbeid er verdens raskeste byggfag, sier Tor Jørgen Askim i Norske Anleggsgartnere. Foto: Per Ervland Vis mer


Ifølge Tor Jørgen Askim i Norske Anleggsgartnere er heldigvis utålmodighet fint forenelig med hagearbeid. Litt avhengig av utgangspunkt, selvfølgelig.

– De aller fleste kan få "ferdig" hage på to-tre måneder, sier han.

I tillegg til at norske hageeiere vil ha kjappe resultater, er det også mange som etterspør vekster og løsninger som ikke krever så mye vedlikehold. Dette er viktig å nevne når du er hos gartneren eller på hagesenteret for å handle planter, eller til gartner eller landskapsarkitekt, om du hyrer inn hjelp til å planlegge hagen.

Det å hyre inn eksperthjelp i planleggingsfasen trenger heller ikke være så rådyrt som man kanskje skal tro. Snarere tvert imot.

– Du trenger ikke leie inn en anleggsgartner som også skal holde i tråden i hele hageprosjektet, sier Askim. – Du kan fint kjøpe noen timers rådgivning om for eksempel hvilken beplantning som passer hvor i hagen din.

For der gartnerne på hagesenteret kan hjelpe deg med hvilke planter som trives i sol og skygge, kan en gartner på hjemmebesøk også se an jordsmonn, slik at du kjøper planter som vil trives i hagen din og slipper dyre bomkjøp. For planter koster.

Grønne fingre? Et drivhus gir plantene en kickstart på sommeren

Unngå overbeplantning

Ifølge Hilde Poppe, produktsjef i Plantasjen, er det en annen smart fordel med ekspresshagen, i tillegg til at det slipper å se skrint og nyplantet ut i mange år: Når du kjøper planter som er nærmere å nå maksstørrelsen eller høyden sin er det lettere å se hvor mange du trenger, og hvor stor avstand du trenger mellom de ulike vekstene.

– En annen ting som er veldig viktig er god jord, og nok vann.

Gammel jord kan være "død" eller overgjødslet, og plantene vil ikke trives. Det kan være verdt å investere i ny jord, og du bør ikke kjøpe den første og billigste. Gå heller for kvalitetsjord tilpasset plantene du skal ha, så varer de lenger og du slipper å kjøpe nye.

Har du hverken hage, balkong eller terrasse? Slik får du urtehage i kjøkkenvinduet

Hva koster en ekspresshage?

Noen eksakt pris på en ferdig hage er umulig å gi. Det kommer an på hvor stor hage du har, og hva du ønsker. Men du må regne med å betale ekstra for ferdigløsninger, eller for planter som har vokst noen år i gartneriet. Hvor mye er avhengig av hvilken plante du velger, og hvor i landet du bor.

Tar vi gressplen som eksempel, er det litt lettere å sammenligne. For eksempel koster et kilo gressfrø som skal rekke til 35 kvadratmeter fra 349 kroner på Plantasjen, og i tillegg tilkommer eventuelt ekstra jord, samt gjødsel til 2-300 kroner. Til sammenligning koster ferdigplen fra rundt 60 kroner per kvadratmeter. Ifølge gartnerne i BoGrønt vil du på to uker få en ferdigplen som tilsvarer en to år gammel selvsådd plen.

Det er langt dyrere med en ferdigplen, men da kan du også ha glede av den nesten med én gang. Og skal vi tro undersøkelsen fra Plantasjen, lar ikke vi nordmenn oss skremme av prisdifferansen. Vi er villige til å betale mye for raske løsninger som gir boligen vår en fin fasade. Også de av oss som ikke har så mye kunnskap om hagestell.

Tips: Har du sjekket Finn.no? Andres nye hageprosjekter kan gi deg rimelige buskevekster til hagen din. I skrivende stund fant vi blant annet en 66 meter lang svartsurbærhekk på 130 cm til 10.000 kroner i Lier og Tuja på 4 meter på rot til 1.000 kroner per stykk i Tolvsrød.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer