Vil ikke ha nye boliger

Antallet ledige ferdigstilte nye boliger er rekordstort.

Det selges forsvinnende lite nye boliger.  Foto: Colourbox.com
Det selges forsvinnende lite nye boliger. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dagens trange boligmarked kjøper vi helst brukte boliger. Ifølge Econ Pöyrys Nye Boliger-rapport har vi kjøpt 346 nye boliger siden årsskiftet. Dette utgjør kun tre prosent av det totale antallet boliger de har registrert.

Salgte av brukte boliger har imidlertid økt de to siste månedene. Prisene i februar var 2,7 prosent høyere enn i januar, 1,9 prosent korrigert for sesongvariasjoner, viser Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk. Tilsvarende tall for januar var 4,8 og 0,8 prosent.

Høy kvadratmeterpris

Til tross for at salget av nye boliger går tregt, er det på nivå med samme periode i fjor, og en økning fra forrige måling i desember, der salget var på en prosent.

Rapporten er basert på pris og salgsstatus for 12.263 boliger i prosjekter på Østlandet som var til salgs både i desember og februar, eller som er lagt ut for salg i perioden. Ved forrige registrering var 7.496 av disse solgt og 4.767 var usolgt.

Nesten halvparten av boligene i databasen har en kadratmeterpris som er over 35.000 kroner, 68 prosent er dyrere enn 30.000 per kvadratmeter, mens 97 prosent av boligene koster mer enn 20.000 kroner per kvadratmeter.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene er 34.900 kroner, 100 kroner ned fra desember. Til sammenligning er kvadratmeterprisen for brukte boliger 23.100 kroner i snitt, 24.900 kroner i Akershus og 32.000 kroner i Oslo.

Les mer: Boligprisene der du bor

Reagerte for sent

- Vi deler inn de boligene som er til salg i tre kategorier; Ikke igangsatt, igangsatt og ferdigstilt, sier Jan Høeg, seniorkonsulent i Econ Pöyry til DinSide.

Av de boligene som er solgt i år, er de fleste ferdige. Likevel har det aldri vært flere ledige ferdige nye boliger på markedet. Dette til tross for at antallet nye boliger totalt er på vei ned.

De fleste av prosjektene som er lagt ut for salg, er prosjekt som ble igangsatt før krisen slo innn i fjor.

- Dette er en ettervirkning av at det tok veldig lang tid av at utbyggerne så at etterspørselen etter nye boliger var på vei ned, sier Høegh, og legger til: - Når man først har satt igang et boligprosjekt så er det vanskelig å stoppe det.

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligakstkalkulator.

Sliter med sentrumsnære boliger

Selv om salget totalt ikke er overveldende bra, er det noen boliger som skiller seg positivt ut.

- Det vi ser at de prosjektene vi har registrert som selger bra, ligger alle litt utenfor bysentra, sier Høegh. - De er relativt rimelige og relativt romslige.

Ikke overraskende går salget av de boligene som er i den andre enden av skalaen; de sentrumsnære, små og dyre boligene, trått.

- Det er denne typen boliger det har vært produsert mye av de siste årene, og vi tror ikke at salget av disse vil ta seg opp med det første. Denne type bolgier kommer til å slite, mens de som ligger litt utenfor vi lta seg opp.

- Det kan komme ganske store forskjeller etterhvert i dette markedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer