Vil ikke ha slike boliger

Tre av fire kjøpere skyr disse boligene, men kun et fåtall vet egentlig hvilke boliger som er utsatt for radonfare.

Så mange som 175.000 boliger kan ha for høye radonverdier, men kun et fåtall vet sikkert om det gjelder egen bolig. Foto: Colourbox.com
Så mange som 175.000 boliger kan ha for høye radonverdier, men kun et fåtall vet sikkert om det gjelder egen bolig. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre av fire nordmenn vil helst ikke kjøpe en bolig som er utsatt for radongass, viser en undersøkelse utført av Norstat for Icopal i vinter.

Men de færreste boliger som selges har dokumentasjon på hvordan radonforholdene er. 40 prosent av de spurte i undersøkelsen, vet ikke om de bor i et område som er utsatt for radongass.

Svært få er identifisert

Så mange som 175.000 boliger her i landet kan ha for høye konsentrasjoner av radon i inneluften, skal vi tro beregninger fra Statens strålevern. Det betyr at så mange som 450.000 nordmenn er utsatt for farlig stråling i boligen. Men bare 8.000 av disse boligene var identifisert ved juletider 2008.

Bare cirka halvparten av Norges kommuner har gjennomført systematiske kartlegginger av radonnivå i boliger.

Les også: Oslo kommune med sponsede radonmålinger

Vil salgsprisen gå ned?

- Problemet er at både lokale myndigheter, eiendomsutviklere og eiendomsmeglere vegrer seg mot å kartlegge radonområdene i frykt for å gjøre kommuner, byggefelt og bolighus mindre attraktive. Aktørene er fullt klar over problemet, men til tross for økt byggeaktivitet de siste årene, har salget av radonsperrer gått ned, fastslo Geir Haugersveen, markedsdirektør hos Icopal Norge i fjor. Icopal selger radonsperrer til bruk ved bygging.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer