Vil ikke lenger ha dopapir i do

Svensk kommune lar seg inspirere av sydenferien.

IKKE PAPIR: En svensk kommune ønsker nå at dopapiret ikke lenger kastes i toalettet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
IKKE PAPIR: En svensk kommune ønsker nå at dopapiret ikke lenger kastes i toalettet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det handler i bunn og grunn om en atferdsendring, sier Torbjörn Adolfsson, vann- og avfallssjef i Tranås kommune, som ligger omtrent 20 mil øst for Göteborg.

Han tar nå til orde for at kommunens innbyggere ikke lenger skal kaste dopapiret i toalettet, men heller i en egen beholder ved siden av, melder Aftonbladet.

Konseptet er nok mange kjent med fra turer til sydligere strøk, der en rekke land ikke er rigget for å ta i mot store mengder papir gjennom kloakksystemet, og der man heller må kaste det brukte papiret i ei søppelkasse ved siden av.

Bør regnes som avfall

Det er i forbindelse med kommunens nye avfallsplan forslaget har kommet opp. Ønsket er da at brukt dopapir også behandles som avfall, og derfor kildesorteres på lik linje med annet husholdningsavfall.

Adolfsson mener at dopapir som kastes i do belaster både miljøet og teknikken unødvendig mye, og at det er mye av grunnen til at sjøer og vassdrag ser ut som de gjør.

Prøveprosjekt

Kommunen ønsker å utrede hvilke følger en slik ordning vil få, både for renseanlegget, miljøet, hygienen og holdningen blant innbyggerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.