Vil kjempe mot byggeslurv

Magnhild Meltveit Kleppa vil komme byggeslurvet til livs.

Publisert
Sist oppdatert

Med sitt forslag til ny plan- og bygningslov vil kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) komme byggeslurvet til livs.

- Hvert år blir det gjort byggefeil for flere milliarder kroner i Norge. Svaret vårt er både bedre kontroll og mer tilsyn. Den nye loven vil sikre forbrukerne og husbyggerne bedre rettigheter, sier Meltveit Kleppa.

Regjeringen vil kun ha energieffektive hus

Uavhengig kontroll

Lovforslaget omfatter blant annet krav om obligatorisk uavhengig kontroll, foretatt av profesjonelle kontrollforetak som må ha en sentral godkjenning.

Det skal skje gjennom å styrke kommunenes tilsyn og skjerpe kommunenes oppfølging ved at det kan ilegges et overtredelsesgebyr i tilfeller der det er bygd ulovlig. Samtidig økes strafferammen for ulovligheter, og det åpnes for fengselsstraff i de groveste tilfellene.

Det foreslås også at kommunene skal kunne gi pålegg til ansvarlige foretak om retting og utbedring i fem år etter ferdigattest. Samtidig skal ferdigattest være obligatorisk, og kommunen skal få bedre tid til å vurdere tiltaket før den gir ferdigattest.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer