Vil kjempe mot byggeslurv

Magnhild Meltveit Kleppa vil komme byggeslurvet til livs.

Publisert
Sist oppdatert

Med sitt forslag til ny plan- og bygningslov vil kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) komme byggeslurvet til livs.

- Hvert år blir det gjort byggefeil for flere milliarder kroner i Norge. Svaret vårt er både bedre kontroll og mer tilsyn. Den nye loven vil sikre forbrukerne og husbyggerne bedre rettigheter, sier Meltveit Kleppa.

Regjeringen vil kun ha energieffektive hus

Uavhengig kontroll

Lovforslaget omfatter blant annet krav om obligatorisk uavhengig kontroll, foretatt av profesjonelle kontrollforetak som må ha en sentral godkjenning.

Fakta om ny bygningslov:

 • Krav om obligatorisk uavhengig kontroll av nye bygg, foretatt av profesjonelle kontrollforetak som må ha sentral godkjenning.
 • Kommunenes tilsyn skal styrkes, og kommunenes oppfølging skal skjerpes ved at det kan ilegges et overtredelsesgebyr der det er bygget ulovlig, og strafferammen for ulovligheter økes.
 • Kommunen skal kunne gi pålegg til ansvarlige foretak om retting og utbedring i fem år etter ferdigattest. Samtidig skal ferdigattest være obligatorisk, og kommunen skal få bedre tid til å vurdere tiltaket før den gir ferdigattest.
 • Midlertidig brukstillatelse skal bare gis unntaksvis.
 • Sammen med forslag til ny plandel skal byggesaksdelen gjøre loven mer systematisk og brukervennlig.
 • Det skal tas hensyn til klimatilpasning, og krav til miljø og energibruk presiseres og kan skjerpes i forskrift.
 • Det blir innført krav om avfallsplaner.

 • Det skal skje gjennom å styrke kommunenes tilsyn og skjerpe kommunenes oppfølging ved at det kan ilegges et overtredelsesgebyr i tilfeller der det er bygd ulovlig. Samtidig økes strafferammen for ulovligheter, og det åpnes for fengselsstraff i de groveste tilfellene.

  Det foreslås også at kommunene skal kunne gi pålegg til ansvarlige foretak om retting og utbedring i fem år etter ferdigattest. Samtidig skal ferdigattest være obligatorisk, og kommunen skal få bedre tid til å vurdere tiltaket før den gir ferdigattest.

  Bedre tilgjengelighet

  Samtidig som barne- og likestillingsministeren la fram forslaget til ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov, foreslår kommunalministeren å skjerpe reglene om tilgjengelighet ved å kreve universell utforming av bygninger, anlegg og uteområder rettet mot allmennheten. Krav til universell utforming gjelder både nye og eksisterende bygg.

  - Vi vil ha et samfunn for alle, der folk skal kunne komme seg inn og ut av bygningene, sier Kleppa.

  Hvordan dette skal gjøres er ikke klart.

  - Vi kan ikke endre alt over natta, og jeg vil sammen med barne- og likestillingsministeren komme tilbake senere med en prioritert liste, sa Kleppa.

  Men hun la ikke skjul på at skolebygg er blant dem som står øverst på statsrådens liste over bygg som må gjøres tilgjengelig for alle.

  Forbud mot oljefyr

  Den nye plan- og bygningsloven inneholder også et forslag om å forby bruk av oljefyr i alle nye bygg fra 2009. Forbudet vil ikke gjelde for eksisterende bygg, bare ved hovedombygging.

  Kommunaldepartementet opplyser at det i tillegg vurderes å innføre forbud mot å erstatte gamle oljekjeler med ny i bestående bygg, og at det arbeides videre med å sikre at det ikke legges om til strøm ved utskifting av oljekjele i eksisterende bygg.

  Aktuelt:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer