Solcellepanel på hytter

Vil kreve solcellepanel på hyttetak

Leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ketil Kjenseth (V), ønsker krav om at store hytter skal bygges med solcellepanel på taket.

VIL HA KRAV OM SOLCELLEPANEL PÅ HYTTER: Solenergi kan være et alernativ både for hytter og helårsboliger, og det finnes allerede støtteordninger fra Enova for dette - også til hytter. På bildet Andreas Bentzen fra selskapet Otovo. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
VIL HA KRAV OM SOLCELLEPANEL PÅ HYTTER: Solenergi kan være et alernativ både for hytter og helårsboliger, og det finnes allerede støtteordninger fra Enova for dette - også til hytter. På bildet Andreas Bentzen fra selskapet Otovo. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Han mener dette er et krav kommunene skal kunne sette til nye hyttebyggere.

– Det er mange kommuner som er interessert i å bygge ut større hytteområder og legge til rette for hytteutbygging. Vi ser en tendens til at hyttene blir større og større, og det bygges mer infrastruktur slik som vann og avløp, elektrisitet og asfalt, sier Kjenseth til Nationen.

- Har råd til sol på taket for 100.000

Han mener kravet bør gjelde mot nye hytter med en takflate på over 100 kvadratmeter og mener det kan gjennomføres med tilskudd.

– Vi har Enova som gir tilskudd på 15–25 prosent ved utbygging, som bør være interessant for utbyggere og hytteeiere. Betaler man tre-fire millioner for ei hytte, så har man råd til å legge sol på taket for 100.000, mener han.

– Det vil også redusere strømregninga i åra som kommer, så det betaler seg selv, tilføyer komitélederen.

Tall fra solenergi.no viser at Enova i 2018 ga tilskudd til solcelleanlegg hos 837 privatpersoner.

Du kan beregne lønnsomheten

Dinside har tidligere skrevet om solcellepanel på eneboliger, og om hvorvidt det lønner seg å ta kostnaden ved installering.

Hvorvidt det lønner seg, vil i stor grad avhenge av hvor gode forholdene er for sol og dermed oppsparing av solenergi akkurat der du bor. Da Dinside sjekket hvorvidt det ville lønnet i en spesifikk enebolig i Oslo, fant vi at vi i løpet av de neste 30 åra kunne spare 243.406 kroner. Altså 8.114 kroner mindre i året i strømutgifter. Da med en snittpris for hele perioden på 1,84 kroner.

Med et 28 kvadratmeter solcellenalegg på taket av en enebolig kan du ifølge Enova forvente å få cirka 4.000 kWh i året. Det betyr mellom 15 og 20 prosent av det en gjennomsnittlig enebolig i Sør-Norge bruker.

Dette kan du få i støtte

Det er per i dag to tilskuddsordninger forbundet med solenergi til privatpersoner, som du kan søke Enova om i dag. Begge kan søkes til både fritidsbolig og helårsbolig.

El-produksjon: Du får inntil 28.750 kroner i støtte når du begynner å produsere din egen elektrisitet, med fornybare energikilder som sol eller vind. Les mer om denne støtten hos Enova. Et solcelleanlegg eller et lite vindkraftverk vil komme på mellom 40.000 og 130.000 kroner inkludert installasjon.

Solfanger: Du får inntil 15.000 kroner i støtte når du får installert et solfangeranlegg. Solfangere bruker solenergi til oppvarming av hus og tappevann, i motsetning til solcelleanlegg, som produserer elektrisitet. Anlegget monteres på tak eller vegg, og utnytter energien i solstrålene til å varme opp vannet i et vannbårent system. På denne måten kan du bruke solenergi til oppvarming. Installasjon av et solfangeranlegg for varmtvann koster fra 30.000 kroner og oppover. Ønsker du et anlegg for både varmtvann og romoppvarming, må du betale fra 60.000 kroner og oppover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer