Vil leie ut hytta di

Større etterspørsel enn tilbud på hytteleiemarkedet.

HYTTEKOS: Står hytta mye tom? Lei den ut, da vel! Foto: Rindalshytter
HYTTEKOS: Står hytta mye tom? Lei den ut, da vel! Foto: Rindalshytter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du ei hytte du ikke bruker så mye? Kunne du tenkt deg å tjene inn noen ekstra tusenlapper på å leie den ut?

Det kan godt gå an, for det er mangel på utleiehytter på det norske hyttemarkedet, skal vi tro hytteformidler Novasol. Selskapet etterlyser flere hytter de kan ha i sin portefølje.

– Vi har en 30 prosents økning på hytteutleie så langt i år i forhold til i fjor, så vi er ute etter flere hytter vi kan tilby våre kunder, sier Espen Hjulstad, som er sjef for Novasol i Norge.

Hvor mye er hytta di verdt? Finn ut med vår hyttetakstkalkulator

Fiske og ski

Det er særlig hytter med gode fiskemuligheter som etterspørres. Da kan hytta ligge enten ved kysten, eller ved en innsjø eller god fiskeelv. Også hytter som ligger nær skidestinasjoner er ønsket.

– Det er marked for hytter som ligger andre steder, også, men de er ikke like populære, sier Hjulstad.

– Hva slags hytter er det folk vil ha? Må det være innlagt strøm og vann?

– Jo høyere standard, jo mer attraktivt, og jo bedre leiepris får du. Men vi har også mange som er interessert i det enkle livet. Vi har en egen kategori vi kaller "back to nature" for hytter uten innlagt vann, toalett og strøm.

Enkel, men vedlikeholdt

Enkel standard er altså ingen hindring for at du får leid ut hytta. Men hytta må likevel være godt vedlikeholdt og i fin stand. Det er ingen vits i å prøve å leie ut den råtne hytta dere har arvet fra grandtante Magda, og som det ikke er gjort noe med på 40 år.

For hytter ved sjøen er det mest etterspørsel fra mai til september, men noen er også interessert i å oppleve kysten i oktober.

Hytteeierne som har hyttene sine i Novasols katalog har i snitt ti ukers utleie i året, ifølge Hjulstad. Men du kan ikke forvente at hytta di skal bli fullbooket straks du legger den ut på leiemarkedet.

– Mange har litt for høye forventninger for raskt. Det tar gjerne et års tid før hytta har etablert seg på leiemarkedet. Alle tror jo at deres egen hytte er unik, men så finnes det som regel mange andre hytter av samme standard og med like bra beliggenhet.

Er du heldig, vil du få faste leietakere som leier akkurat din hytte år etter år.

Få oversikt over når det er skoleferie

Dette får du for hytta

Når diverse kostnader er trukket fra, sitter du som hytteeier igjen med litt under 2/3 av leieprisen hvis du leier ut hytta di gjennom Novasol. Hvor mye hytta di leies ut for per uke avhenger selvsagt av størrelse, standard, beliggenhet og tidspunkt. Her er noen eksempler hentet fra Novasols nettsider:

Denne moderne innredede Trysilhytta har fem stjerner hos Novasol. Foto: Novasol
Denne moderne innredede Trysilhytta har fem stjerner hos Novasol. Foto: Novasol Vis mer
Det er også marked for enkle hytter som denne i Tynset. Foto: Novasol
Det er også marked for enkle hytter som denne i Tynset. Foto: Novasol Vis mer


Hytte i Trysil på 110 kvm med alle fasiliteter (også badstue) og plass til fem voksne og to barn har en ukentlig utleiepris fra 3.775 kr til 10.959 kr. Som hytteeier sitter du igjen med rundt 2/3 av dette, så det betyr at du kan dra inn mellom cirka 2.400 og 7.200 kr i uken.

Hytte på Tynset på 45 kvm med enkel standard (utedo, ikke innlagt vann og strøm) og plass til fem personer har en ukentlig utleiepris fra 1.356 kr til 3.934 kr. Litt mindre enn 2/3 av dette tilsvarer mellom 850 kr og 2.500 kr.

Feriehus på nedlagt bondegård i Austgulen med gode fiskemuligheter. 80 kvm og fire sengeplasser. Innlagt strøm og vann. Leies ut for fra 2.161 kr til 5.726 kr i uka. Litt mindre enn 2/3 av dette tilsvarer mellom 1.400 kr og 3.700 kr.

10.000 kroner skattefritt

Så mye kan du tjene
  
Leieinntekter i løpet av året50.000
Skattefritt beløp- 10.000
Skattbare leieinntekter40.000
15% fradrag- 6.000
Skattepliktig leieinntekt34.000
Skatt 28 %- 9.520
Netto leieinntekter etter skatt40.480
Kilde: Nordea


Det er selvsagt ikke slik at leieinntekter fra fritidsbolig er skattefrie. Bruker du hytta jevnlig selv, kan du leie den ut for 10.000 kroner per år skattefritt. Overstiger leieinntektene dette beløpet, skattelegges 85 prosent av det overskytende beløpet med 28 prosent.

Kostnader som er knyttet til selve utleien er fradragsberettiget, men vanlig vedlikehold av eiendommen får du ikke fradrag for.

Hvor mye koster hytta deg?: Regn ut med vår smarte kalkulator

Bare til utleie?

Dersom du ikke bruker hytta selv, men bare leier den ut, skal den regnskapslignes. Da blir hele inntekten minus utgifter relatert til utleievirksomheten skattelagt med 28 prosent.

Eksempler på utgifter du kan føre som fradrag er vedlikehold, kommunale avgifter, forsikring, festeavgift, annonsering av hytta, eiendomsskatt, slitasje av møbler, reiser, lys og varme (dersom det inkludert i leien).

Arve hytte? Slik krymper du avgiften - helt lovlig

Leie ut selv

Novasol dekker hele landet, men er ikke alene i leiemarkedet. Det finnes for eksempel utleieformidlere som bare konsentrerer seg om begrensede områder som Trysilfjellet eller Beitostølen. Du kan selvsagt også leie ut hytta på egenhånd, og sitte igjen med mer av leieinntekten selv. Men dette anbefales bare dersom du ikke leier ut så mange uker i året, og ikke har noe imot å ta jobben med å markedsføre og administrere bookingene selv. Du bør også sørge for å ha en skriftlig leieavtale, ta et depositum som sikrer deg om det skulle bli skader på hytta, og sjekke at hytteforsikringen din dekker utleie.

Finn.no er den største markedsplassen for utleiehytter, men da treffer du bare det norske markedet. Dersom du tror hytta di er attraktiv for fiskeglade tyskere eller skigærne dansker, bør du annonsere på hhv. tyske og danske utleienettsider.

Du kan også bruke nettverket ditt for å finne potensielle leietakere. Det beste hadde selvsagt vært å finne noen som leier hytta di år etter år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer