Forslag om høyere nettleie til disse strømkundene:

Vil øke prisene til «folk flest»

KOMMENTAR: Tanken bak NVEs forslag er god. Men det er gode grunner til at «alle» bruker mye strøm samtidig.

STRØMFORBRUK OM ETTERMIDDAGEN? Det er ikke så rart at man bruker mest strøm når man er hjemme. Og mange av oss er hjemme på samme tid på døgnet. Det gir naturlig nok en del strømtopper. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
STRØMFORBRUK OM ETTERMIDDAGEN? Det er ikke så rart at man bruker mest strøm når man er hjemme. Og mange av oss er hjemme på samme tid på døgnet. Det gir naturlig nok en del strømtopper. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kunne vi lese at Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) ønsker å gi høyere nettleie til de som bruker mye strøm på én gang. Målet er å unngå de høye toppene i strømforbruket, noe de vil oppnå ved å gi en lavere pris på nettleien på de tidene av døgnet da strømbruken er lav.

Dersom NVE får det som de vil, vil dette prissystemet bli innført i 2021, to år etter at alle husstander i Norge har fått ny strømmåler.

Jeg har stor respekt for både NVE og tanken bak dette forslaget, men det er én ting de glemmer når de tror at pris alene kan motivere de fleste av oss til å endre strømvaner.

Det er nemlig grunner til at veldig mange av oss bruker mye strøm i løpet av få timer av døgnet. 67,6 prosent av de arbeidende her til lands jobber på dagtid, ifølge SSB. Det betyr i praksis at man er hjemme en liten time på morgenen og kanskje har 5-6 våkne timer på ettermiddagen. Ta bort en halvvåken halvtime på sofaen og kjøring til fotballtreningen eller andre aktiviteter, og det er ikke mange timene igjen til å forbruke strøm på.

Og mens varmtvannstanken og kaffemaskinen får kjørt seg den lille timen om morgenen, er det komfyr, støvsuger, panelovn og vaskemaskin som blir hyppig brukt om ettermiddagen og kvelden. Sleng på 129.000 elbiler som skal lades så man kommer seg på jobb dagen etter, og vi snakker strømtopper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer