Vil rydde opp i tomtefesteloven

Høyesterettsdom fra 1997 presser prisen på utløsning av festetomter ned.

Foto: Colorbox.com
Foto: Colorbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Knefall av Arbeiderpartiet i Storbergets fravær.Tomtefesterforbundet


Forrige uke fremla regjeringen en proposisjon om å endre de reglene i tomtefesteloven som omhandler inløsningssum.

– Fremlegget er et rimelig kompromiss mellom hensynet til festerne og bortfesterne, sier statssekretær Terje Moland Pedersen i en pressemelding.

Hvor mye er din bolig verdt?

Sjekk med vår Boligtakstkalkulator

Bedre for festerne

Forslaget er at fester skal kunne kreve innløsning til 25 ganger oppregulert festeavgift. Dette er en klar forbedring fra dagens innløsningsnøkkel, som er 30 ganger oppjustert festeavgift.

Ved tidsavgrensete kontrakter skal bortfesteren fremdeles kunne kreve at innløsningssummen blir satt til 40 prosent av råtomtverdien. Festeren får imidlertid fradrag for verdiøkning som han selv har tilført tomten, som opparbeiding av hage, et cetera.

Bakgrunnen for forslaget er en høyesterettsdom fra 2007, der reglene for innløsning ble funnet delvis grunnlovsstridig. Dersom lovendringen blir vedtatt, vil tomtefesteloven være i sammsvar med Grunnloven.

Fester du? Eller bortfester du tomter? Hva synes du om det nye forslaget til regjeringen? Diskuter under

- Hestehandel

Selv om lovforslaget er i tomtefesteres favør, er Tomtefesterforbundet likevel ikke fornøyd. De mener det er et langt viktigere punkt for festere Justisdepartementet burde tatt fatt i:

- Ved å opprettholde bortfesters mulighet til å kreve innløsning til 40 prosent av råtomtverdien, medvirker departementet til å opprettholde den uforutsigbarhet dagens lovtekst innebærer, skriver forbundet i en kommentar til Justisdepartementets forslag.

Ankepunktet

Ved innløysing av tomt som er festa bort til bustadhus eller fritidshus, skal innløysingsummen vere 30 gonger årleg festeavgift etter regulering på innløysingstida, om ikkje ein mindre innløysingsum er avtalt.

Om ikkje anna er avtalt, kan kvar av partane krevje at innløsysningsummen for andre tomter enn dei som er festa bort på uavgrensa tid uten oppseiingsrett for bortfestaren, skal vere 40 % av tomteverdet på innløysingstida, med frådrag for verdauke som festaren har tilført tomta med eigne tiltak eller tilskott til tiltak som er gjort av andre.

Kilde: Lovdata, Lov om Tomtefeste, paragraf 37


Videre skriver Tomtefesterforbundet at Høyesterettsdommen gav regeringen en gyllen mulighet til å sørge for et forutsigbart lovverk, nemlig 25 prosent ganger oppjustert festeavgift.

Men forbundet peker på at Høyesterett tidligere har konkludert med at 20 ganger oppjustert festeavgift vil gi bortfester full kompensasjon i henhold til Grunnloven.

- Tomtefestere utgjør en meget stor gruppe i landet, en gruppe som nå utsettes for den hestehandel som synes å gjennomsyre regjeringssamarbeidet i mange viktige saker.

Forbundet lover å kjempe videre for sin medlemmer, for en flat prosentsats, både når fester ønsker å løse inn, og etter tidsbegrensete festeavtaler over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer