Vindusvask i minus

Ser du ikke ut? Av: Lisa Dahlbak Jacobsen

RENT TIL JUL? Når kuldegradene rammer, ser det svart ut for vindusvasken. Men ikke om du tar spriten til hjelp. Foto: LISA DAHLBAK JACOBSEN
RENT TIL JUL? Når kuldegradene rammer, ser det svart ut for vindusvasken. Men ikke om du tar spriten til hjelp. Foto: LISA DAHLBAK JACOBSEN Vis mer

Kulden i år kom som julen på kjerringa, nemlig tidlig, og minusgradene ser ut til å ha stabilisert seg. Fremtidsutsiktene til den berømte kakelinna ser dyster ut i følge langtidsværmeldingen, så hva gjør man med de skitne vinduene før jul?

Den enkleste løsningen er å lukke øynene og la skitne vinduer forbli skitne, inntil værgudene tillater vaskefriker å sette i gang med nalen igjen. Det er jo stort sett mørkt store deler av dagen likevel.

Er du derimot besatt av tanken på å få bort klissete fingermerker og forurensing på vinduene dine har vi et par tips å komme med.

Maskinen som gjør vindusvask til en lek (nesten)

Start inne

Den enkleste løsningen, som i alle fall gjør halve jobben, er å begrense vasken til innvendig. Man kan heller vaske utvendig når det blir mildere.

Charlotte Sagvik er markedsansvarlig i City Maid.  Foto: City Maid
Charlotte Sagvik er markedsansvarlig i City Maid. Foto: City Maid Vis mer


- Det er lurt å ha litt utstyr. En god nal, eventuelt en forvasker eller et par gode kluter og litt Zalo, så kommer du langt. Bruker du mikrofiberkluter trenger du ikke Zalo, forklarer Charlotte Sagvik, markedsansvarlig i hjemmeserviceselskapet CityMaid.

Man kan også velge å kun fokusere på de rommene man benytter mest i julen, altså stue, spisestue og kjøkken.

Sagvik mener vindusvask setter prikken over den berømte i’en når det kommer til julestemning.

- Etter en tid uten vindusvask blir det jo gjerne fingermerker, og litt belegg som kommer av stearinlys, forurensing og lignende. Derfor er det godt å få vasket dem selv om det er mørkt ute nå. De dagene det er sol på dagen ser en virkelig hvordan vinduene ser ut. Å ha rene vinduer gir et veldig fint skjær når man tenner lys, mener Sagvik.

Aldri mer vindusvask? Disse vinduene rengjør seg selv

Og så var det ute da ...

Ønsker du likevel å kjøre løpet fullt ut, må du ta noen forholdsregeler.

- Med mindre du har praktiske vinduer du kan snu rundt og ta innenfra, må du huske på din egen helse også. Kle godt på deg, og bruk gjerne tynne fleecehansker under vaskehanskene, tipser Sagvik, som også gir råd om vaskevannet: Du bør bruke rødsprit i vannet i minusgrader. Eventuelt kan du også bruke spylevæske.

- Jeg anbefaler 20-30 prosent alkohol når det er 5-10 minus, øk mengden med antall minusgrader. En bør jobbe litt hurtig, og væte kun et vindu av gangen, og være rask med nal og en tørrklut til å ta kantene, sier hun.

Og imens kan vi drømme om denne roboten som gjør hele jobben

Du trenger:

  • Rødsprit eller spylevæske
  • God nal
  • Bøtte til vann
  • En forvasker (Jif vindussystem har en god forvasker som også kan kobles på moppestang hvis du har høye vinduer)
  • Klut kan brukes som forvasker (Bruker du mikrofiberklut trenger du ikke Zalo)
  • Tørr klut til å tørke av nal og kanter med
  • Gode hansker med ull- eller fleecehansker inni
  • Varme klær, samt pågangsmot

Dugg inne - et dårlig tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer