Vindusvask nå - her er knepene

Lav sol avslører manglende utsyn. Her er gode tips til vindusvask, også i kuldegrader.

VINTERVASK: Vasker du vinduer i minusgrader, trenger du de samme sakene, men bruk varmere vann OG spritholdige produkter i vannet.  Foto: LISA DAHLBAK JACOBSEN
VINTERVASK: Vasker du vinduer i minusgrader, trenger du de samme sakene, men bruk varmere vann OG spritholdige produkter i vannet. Foto: LISA DAHLBAK JACOBSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det slik at verken du eller vinduene ser ut i den avslørende sola som skinner inn for mange om dagen nå?

Joda, du kan vaske, selv om det er minusgrader. Her er noen triks.

SPESIALPRODUKT: Denne skal forenkle vindusvasken

Vaske i minusgrader

Innvendig kan du selvsagt vaske når som helst, og kanskje er det alt som skal til akkurat nå, for å få litt mer utsyn.

Noen har vendbare vinduer, og kan snu dem for å ta de utvendige flatene mens man står på innsiden. Det er gull verdt når kulda biter. Men de fleste må bite i den kalde snøen, og gå ut om glassflatene ute skal bli rene nå.

Så hva gjør du da?

  • Du kler deg godt, og bruk gjerne tynne, varme hansker under gummihanskene.
  • Du bruker rødsprit eller spylevæske i vaskevannet, så får du det og skitten av vinduene før det fryser til.
  • Bruk så varmt vann du klarer, da tar det lenger tid før det fryser.
  • Jobb fort, ta kun en glassflate av gangen. Bruk nal og tørr klut til å tørke av kantene så fort som mulig etter påføring av vaskevannet.

Dette trenger du ved vindusvask

Går du ikke for et ferdig vaskesett, trenger du følgende.

Nal får du ned i ett par tiere.

Bytt den dersom gummien er blitt sprukken eller hard, eller dersom den har blitt bulkete, og ikke følger glasset tett. Pusseskinn er et billig redskap som heller ikke koster mer enn 10-15 kroner. Det tar til seg overflødig vann etter vask, og gjør rutene blankere.

Tørr klut er praktisk for å tørke av nalen, og fjerne vann og skitt fra karmer og gulv.

Forvasker får du også til en billig penge. Alternativt kan du bruke en myk klut.

Bytt klutene ofte, så du ikke smører støv og skitt tilbake på vinduene.

Avispapir, da? Enkelte sverger også til det gamle kjerringrådet med avispapir. Eksperter sier trykksverten har forandret seg med årene, og derfor ikke polerer vinduene slik den gjorde før. Vi har imidlertid prøvd avispapir, og syns det gjorde nytten, selv om det er mer arbeid enn med pusseskinn.


- Jeg anbefaler 20-30 prosent alkohol når det er 5-10 minus, øk mengden med antall minusgrader, har Charlotte Sagvik hos vaskebedriften CityMaid tidligere sagt til Dinside.

Vinterstid som sommerstid - ikke vask vinduene i direkte sollys, da vannet tørker for fort og danner striper når solen står på.

Flere detaljer om vindusvask i minusgrader

Hva vasker du med?

Dinside har testet både moderne spesialprodukter, ordinære vaskemidler og gamle kjerringråd for vasking av vinduer. Hva er egentlig det beste alternativet?

Nylon-vask

HJELPEMIDLER: Fra klassikeren Nylon-vask til moderne spesialmidler. Samt et knep for vasking i kulde. Vi har forsøkt. Foto: BERIT B. NJARGA
HJELPEMIDLER: Fra klassikeren Nylon-vask til moderne spesialmidler. Samt et knep for vasking i kulde. Vi har forsøkt. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Produktet fra 1951 lover selv å være et vidundermiddel for vinduer. Vinduene vaskes med svamp og nylon-vask blandet ut i varmt vann, før man tørker over med et rent kjøkkenhåndkle.

Fordeler: Tross enkelt utseende er det bruksanvisning for vask av vinduer på pakken. Man trenger kun enkle vaskeredskaper, som de fleste har liggende. Dessuten er produktet billig.

Vinduene blir rene og blanke, uten skjolder.

Zalo

Zalo skal ifølge kjerringrådene kunne brukes til det aller meste, også vindusvask. Vi har testet den klassiske, grønne varianten, som vi blandet ut i varmt vann. Vi vasket vinduene med klut, og fjernet overflødig vann med nal.

Fordeler: De fleste har en Zalo-flaske på kjøkkenbenken, dessuten er det billig.

Vinduene ble rene og blanke etter vask, uten skjolder.

Ulemper: Kjerringråd kommer ikke med bruksanvisning, og det er vanskelig å vite hvor mye Zalo man trenger til vindusvasken. Tar man mer enn den ene dråpa, blir det fort mye skum, men dette så ikke ut til å påvirke sluttresultatet.

Les også hvorfor du bør vaske bildekkene med Zalo når det er is ute

Jif vindusystem

KNEP: En sprayflaske er praktisk for å fordele vaskevannet på vinduene.  Foto: COLOURBOX.COM
KNEP: En sprayflaske er praktisk for å fordele vaskevannet på vinduene. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Vaskesettet fra Lilleborg kommer med bøtte, forvasker i mikrofiber, nal og klut, og instruksjoner for hvordan man skal bruke utstyret. Dette fulgte vi til punkt og prikke da vi vasket vinduene.

Fordeler: Her får du alt utstyret samlet i ett, og bruksanvisningen forteller deg hvordan du skal gå frem, punkt for punkt. Både forvasker og nal kan festes til Jifs moppestang hvis man har en slik, som er praktisk for å nå opp på høyt plasserte vinduer.

Vinduene ble rene og blanke, uten skjolder.

Ulemper: Ved vask av vinduer inne, blir ganske mye søl fra forvaskeren. Selv om alt du trenger av utstyr følger med, må man kjøpe såpen ved siden av. Jif Vindusystem koster en del, men selve vaskemiddelet er ikke spesielt dyrt å fylle opp med om man først har investert i utstyret.

Våtservietter er praktiske for småflekker, men ikke kast dem i toalettet

Konklusjon

Det var minimale forskjeller i vaskeresultatet mellom de forskjellige produktene og metodene. Dinsides favoritt er Nylon-vask, siden produktet er billig og har bruksanvisning for vasking av vinduer vedlagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer