Norges beste vann

Vinnerne er kåret: Her har de Norges beste vann

Norges beste vann får du i Sirdal og Vågan kommuner. Men det er ikke mange som har glede av vinnervannet.

NORGES BESTE VANN: Innbyggerne på Skrova i Lofoten kan nyte Norges beste drikkevann. Det er Brettesnes vannverk i Vågan kommune og Tonstad vannverk i Sirdal som er kåret til å levere Norges beste drikkevann. Foto: NTB scanpix
NORGES BESTE VANN: Innbyggerne på Skrova i Lofoten kan nyte Norges beste drikkevann. Det er Brettesnes vannverk i Vågan kommune og Tonstad vannverk i Sirdal som er kåret til å levere Norges beste drikkevann. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en konkurranse mellom Norges mange vannverk har man nå kåret to vannverk som gir innbyggerne Norges aller beste drikkevann.

Det er utpekt vinnere i to ulike klasser: De som leverer det beste drikkevannet fra grunnvannskilder og de som leverer det beste drikkevannet fra overflatekilder.

Vannet som er testet er vannet som forbrukerne får i krana hjemme, og vannet er vurdert lukt, smak og klarhet.

Det ble Tonstad vannverk i Sirdal kommune som vant klassen for grunnvannskilder, mens Brettesnes vannverk fra Vågan kommune som vant klassen for overflatekilder.

Vannverkene kan nå titulere seg med tittelen Norges beste drikkevann, skriver arrangørene Norsk Kommunalteknisk forening (NKF) og Norsk vann i en pressemelding.

- Små marginer

Dinside har tidligere omtalt alle områdevinnerne rundt i landet, som altså har vært de 18 finalistene som ha kjempet om den ærefulle tittelen; det har vært to finalister fra de ni områdene Norge rundt. Du kan se hvilket vannverk som har det beste drikkevannet i ditt område her.

- Det har vært 18 gode og høyt kvalifiserte finalekandidater. Nå har vi kommet fram til to klare vinnere, en i hver klasse, hvor marginene mellom kandidatene var veldig små, uttaler sier juryformann Johan P Nielsen.

Ifølge NKF får 7 av 10 norske husstander vannet sitt fra overflatevann, mens 3 av 10 får vann fra grunnvann.

- Velsignet med godt vann

- Vi er så heldige at vi er velsignet med godt vann, sier Stig Rune Dybwik ved Brettesnes vannverk i Vågan kommune til Dinside og ler. Men det er jo morsomt at når vi først er med på en konkurranse, at vi kan vinne, fortsetter han.

- Det er mange gode kandidater og det er sikkert små nyanser som skiller de beste. Det er over min fatteevne at de greier å skille dem, sier Dybwik.

Brettesnes vannverk ligger på øya Storemolla i Vågan kommune i Lofoten - og vant altså klassen for overflatekilder.

Frank Haughom fra Tonstad vannverk i Sirdal kommune, sier til Dinside at de synes det er kjempegøy å vinne kåringen for Norges beste grunnvann:

- Vi har lenge visst at vi har bra vann, for det har vi fått gode kommentarer på fra kundene våre, men at vi skulle bli kåret til Norges beste er veldig gøy, sier Haughom til Dinside.

Få som får nyte godt av Norges beste vann

Det er imidlertid ikke så mange som får nyte godt av Norges beste vann:

Tonstad vannverk i Sirdal leverer vann til 350 husstander, og regner at de leverer vann til totalt 1.200 personer, når man inkluderer skoler og andre steder de leverer til.

Brettesnes vannverk i Vågan kommune leverer hovedsakelig vann til Skrova, en øy i Lofoten. De har cirka 500 abonnenter, hvorav rundt 300 er fastboende. I tillegg leverer de altså til industribedrifter på øya.

Du kan ikke selv velge hvilket vannverk du ønsker vann fra. Du betaler for vann gjennom de kommunale avgiftene til kommunen.

- Gode kilder

Hva er det som gjør at Brettesnes og Tonstad vannverk kan levere Norges beste drikkevann?

Både Haugom ved Tonstad vannverk og Dybwik ved Brettesnes vannverk peker på gode vannkilder og lite kjemisk behandling som forklaring på hvorfor de kan levere så bra vannkvalitet.

- Vi ligger godt inne i Sirdal, litt opp i fjellene, og har gode naturlige kilder. Dette er en kilde som er godt beskyttet og som trenger lite behandling; vi har dermed ikke tilsettinger av kjemikalier, sier Haugom ved Tonstad vannverk - og legger til at nettopp fravær av kjemikalier er viktig for at vannet smaker godt.

- Vi er jo i Lofoten, og har høye fjell og dype daler, som kanskje gir gode forutsetninger. Vannkilden er på ei lita øy, Brettesnes, men tappested er Skrova, hvor de fleste abonnentene bor. Men vannet fraktes altså gjennom en 8 kilometer sjøledning før det kommer til forbrukeren, og at det klarer å holde god kvalitet over en så lang strekning er jo veldig bra, sier Dybwik.

Både Dybwik ved Brettesnes vannverk og Haugom ved Tonstad vannverk peker på lite behandling av vannet som en forklaring på hvorfor vannet er så bra.

- Vi har en veldig god vannkilde som trenger veldig lite prosessering, vannet vårt får kun en UV-behandling - så jeg tror det kan være en faktor i det, at det er minimalt med ting vi må gjøre med vannet, sier Dybwik til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer