Vipukirves gjør vedkløyving enkelt

Får selv slappe amatører til å se proffe ut.

FINSK SISU: Hemmeligheten ligger i det spesielle øksehodet. Foto: ØYVIND PAULSEN
FINSK SISU: Hemmeligheten ligger i det spesielle øksehodet. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du først har fått fjernet trær i hagen kan du se fram til mange arbeidstimer, inkludert unevnelig mange turer til nærmeste miljøstasjon for å kvitte deg med kvister og greiner.

Gulroten er imidlertid all veden du har tilgang til, men skal du ha håp om å få tørket veden slik at den er klar til neste vinter må du dele den opp i mindre biter.

Dette kan selvsagt gjøres på flere måter, men det er nok mange som fortsatt finner fram øksa fra boden og gjør seg klar til dyst. Vi hadde imidlertid tilgang til en spesiell kløyveøks fra Vipukirves, og måtte selvsagt prøve.

Hva er konseptet?

MANNEN BAK: Heikki Kärnä viser stolt fram kløyveøksa. Foto: PRODUSENT
MANNEN BAK: Heikki Kärnä viser stolt fram kløyveøksa. Foto: PRODUSENT Vis mer


Vipukirves-øksa er utviklet av Heikki Kärnä fra Finland, som hadde sett seg lei av å kløyve ved på gamlemåten.

Og konseptet er egentlig ganske enkelt:

Han har nemlig kombinert egenskapene fra en tradisjonell øks og et brekkjern.

Det første du legger merke til er at skaftet er festet på siden av bladet, slik at øksa roterer mot siden etter å ha truffet kubben.

Fordelen med denne vridningsbevegelsen er at mer av kraften i hugget ditt brukes til å splintre veden. Et annet poeng er kloa på toppen av skaftet, som i tillegg til å forsterke vridningskraften også hindrer at øksa skal sette seg fast.

I skrytevideoen under ser du hvor lett proffene får det til å virke. Merk deg at de i tillegg har brukt et gammelt bildekk til å holde kubben på plass mens de jobber:

I praksis

Det første vi måtte venne oss til, var å slippe litt opp på grepet når øksen først treffer trekubben: Tviholder du på skaftet vil du nemlig ikke få fullt utbytte av vridningen, og dermed er jo litt av poenget borte.

Sammenlignet med den tradisjonelle øksen vi hadde liggende, var det imidlertid ingen tvil om at kløyvingen gikk enklere.

For det første trenger du ikke å legge så mye kraft i hugget, og i tillegg skjer det svært sjelden at øksen setter seg fast. Akkurat det er faktisk en befrielse å slippe når du har mye ved å kløyve.

Sikkerhet

Selve skaftet på øksa er hele 90 centimeter langt. I følge opphavsmannen er det hovedsaklig gjort av sikkerhetshensyn: Selv om du bommer helt på trestubben, vil du nemlig slå øksa i bakken i stedet for i benet.

Ideelt sett skulle vi imidlertid ønsket oss et litt mer klebrig materiale på selve skaftet, for med svette hender føltes det litt glatt. Bruke du vanlige arbeidshansker er derimot ikke det noe problem.


Bør du kjøpe?

Til tross for at vi ikke fikk opp det samme tempoet som i videoen over, kan vi skrive under på at Vipukirves-øksa fungerer overraskende godt.

Regner vi om prisen til norske kroner vil den imidlertid koste deg rundt 1.600 kroner, og i tillegg kommer moms og fraktkostnader. Den er dermed omtrent dobbelt så dyr som Kløyveslegga X27 fra Fiskars, og hvorvidt den er dobbelt så god er vi usikre på.

Har du mye skog å ta av, vil i tillegg vedkløyvemaskinene være spennende valg - spesielt siden de nå fås til under 2.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer