Vitel tilbyr kunder delbetaling

Kan få 50 prosent tilbake, mot at de frasier seg resten av kravet.

Sleipt: Takker Vitel-kunder ja til halvparten av utestående beløp kan de glemme å få resten.  Foto: Privat/DinSide
Sleipt: Takker Vitel-kunder ja til halvparten av utestående beløp kan de glemme å få resten. Foto: Privat/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vitel sitt mål er meget fornøyde kunder.Avsender fra Vitels kundesenter til kunde 11.07.2011


Snart ett og et halvt år etter at det ble kjent at Vitel ble kastet ut av NordPool Spot og måtte avvikle strømdelen av virksomheten sin, venter fortsatt tusenvis av kunder på å få tilbakebetalt penger.

Nå ser det ut som det kan bli en ordning for noen av kundene.

En av leserne våre forteller at han har blitt kontaktet av firmaets kundesenter som tilbyr ham halvparten av utestående beløp, mot at han fraskriver seg det resterende. (Se skjermdump av e-posten over.)

- [...] nå vil de betale meg 716,39 kroner, men de skylder meg 1.432,78 kroner, og de har hatt disse pengene i mer enn ett og et halvt år! Vær så snill og gi meg råd, skriver han i en e-post til DinSide. (E-posten er oversatt fra engelsk, red anm.)

Advarer mot forhåndsbetaling og A-konto: Enklere å få trygg strøm

- Bedre med en fugl i hånden ...

For mange er det nok bedre med litt enn med ingen ting, sier Martin Skaug Halsos til DinSide.  Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.no
For mange er det nok bedre med litt enn med ingen ting, sier Martin Skaug Halsos til DinSide. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.no Vis mer


Hva man vil gjøre i dette tilfellet, er en vurdering hver og én må ta. Få noe og tape halvparten, eller satse på at du får alt tilbake - men risikere å sitte igjen uten noen ting.

- Man må velge hva man vil gjøre i dette tilfellet eller ikke. Går Vitel konkurs, mister kundene alle pengene, sier Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet til DinSide.

Han peker også på at det er regler for hvordan man kan gjennomføre en slik tilbakebetaling. Dersom det er reell fare for konkurs, er det ikke lov å forfordele kreditorer. - De som er skyldig mest, de skal få mest penger også. De og de ansatte, sier Halsos.

Vitel har imidlertid tidligere tilbudt bedriftskunder 35 prosent tilbake etter samme modell som de nå tilbyr privatkundene: Få litt penger nå, men da må du fraskrive deg retten til utestående beløp.

DinSide: Er dette lov?

- Det er kjempesleipt, men det er lov å inngå slike avtaler, men da må man være klar over det. Dette er en avveiing for kundene: Inngår du en slik avtale får du ikke mer, men da har du ihvertfall den forelen at du får noe, sier Halsos.

Vitel-saken på DinSide:

I februar i fjor avviklet Vitel strømdelen av virksomheten etter at de ble utestengt fra strømmarkedet. I etterkant av dette har det vært mye bråk rundt strømleverandøren, som fortsatte å sende ut regninger for forskuddsbetaling av strøm de ikke ville kunne levere, skyhøye sluttfakturaer - og ikke minst truet med inkasso om kundene ikke betalte. I september gikk Vitel ut med et tilbud til sine bedriftskunder, som fikk valget mellom å gamble på at de kunne få penger tilbake etter hvert, eller ta til takke med 35 prosent av utestående beløp med en gang. En rekke private Vitel-kunder venter fortsatt på utestående beløp. I januar prøvde et tyvetalls bedriftskunder å begjære strømleverandøren konkurs, men dette ble utsatt fordi hovedeier var på ferie. I mars ble det klart at selskapet unngikk konkurs, fordi de hadde kommet til enighet med NHO-bedriftene som begjærte selskapet konkurs.


Han vil anbefale alle å si jatakk til det de kan få, men prøve å la være å fraskrive seg det resterende beløpet, dersom det er mulig. For blir det konkurs, vil du ikke få noe.

- Det er bedre med én fugl i hånden enn ti på taket, sier Skaug Halsos.

DinSide har gjentatte ganger prøvd å få Vitel i tale de siste månedene, sist denne uken for å kommentere den siste utviklingen, men det har ikke lykkes oss å få svar fra dem.

Betaler du for mye for strømmen? Finn billigste strømleverandør med vår strømkalkulator

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer