Finnes termitter i Norge?

Voldsom spredning: - Ekstremt kostbart

- En risiko hvis du kjøper gjenstander som kommer fra tropiske strøk.

TERMITTER I NORGE: De har ikke klart å etablere seg i Norge, men er observert i flere deler av landet. Får termitter fotfeste her hjemme, kan det få dyre følger. Foto: Shutterstock / Store Norske Leksikon.
TERMITTER I NORGE: De har ikke klart å etablere seg i Norge, men er observert i flere deler av landet. Får termitter fotfeste her hjemme, kan det få dyre følger. Foto: Shutterstock / Store Norske Leksikon. Vis mer
Publisert

Forskerne på fagfeltet er skjønt enige om at klimaendringer vil endre levevilkårene og utbredelsen av skadedyr. Og skadedyr som i dag ikke finnes i Norge, kan dukke opp også her.

Blant disse er termitt, som allerede er oppdaget både på vestlandet og i tidligere Østfold (Viken).

Får termitter etablere seg i Norge, kan det få alvorlige, kostbare konsekvenser.

- Vil klare seg innendørs

Et skadedyr som opprinnelig er fra Nord-Afrika, men som har klart å få fotfeste i Norge, er Husbukk-billen.

- Selv om Husbukk stammer fra Nord-Afrika, har den klart å etablere seg i Norge fordi den har mulighet til å spre seg lett. Den tåler ikke norsk vinter, men den har vinger som gjør at den kan bevege seg over store områder og etablere seg i egnede hus med behagelig temperatur, sier Øyvind Magerøy ved Norsk Hussopp Forsikring.

Under seminaret Skadedyrdagene, snakket Magerøy i tillegg om termitter, som også stammer fra Afrika.

Mange har hørt om termitter, men vet kanskje ikke hvorfor de betegnes som skadedyr.

Men kort forklart, spiser termitter dødt treverk, så mye om gangen at de faktisk kan ødelegge hele hus.

Per i dag, har ikke termitter kunnet etablere seg i Norge på grunn av for lav utetemperatur. Men de vil klare seg fint innendørs her hjemme når det er over 20 grader. Tørt, oppvarmet inneklima passer dem bra.

Og ifølge forskere, er de nå på vei nordover i Europa, sannsynligvis på grunn av global oppvarming og handel.

Preben Ottesen, avdelingsdirektør for skadedyravdelingen ved Folkehelseinstituttet, opplyser til skadedyrselskapet, Anticimex, at noen fremmede termittarter har spredt seg voldsomt fra Spania til sørøstlige Frankrike og nordover.

I Paris utgjør de et problem i helårsoppvarmete bygninger, og får termitter etablere seg i Norge, kan det ikke utelukkes at det samme kan skje her, ifølge Ottesen.

Kan gjemme seg i suvenirer

Det var også Anticimex som for en tid tilbake ble kontaktet av en huseier på Vestlandet som hadde funnet små hull i høyttaleren på orgelet han hadde kjøpt fra USA. Det opplyser selskapet på sin egen hjemmeside.

På utsiden av hullene lå små hauger av etterlatenskaper. Disse ble bragt til et laboratorie for nærmere undersøkelse, og testresultatet at det bodde termitter i orgelet.

Ottesen opplyser i samme artikkel at FHI i 2004 fikk inn prøver av termitter som angrep en trebåt som var importert fra Florida til Østfold. Andre ganger har det vært i tregjenstander kjøpt i Afrika, ifølge forskeren.

Øyvind Magerøy bekrefter til Dinside at alle kjente tilfeller av termitter i Norge, knyttes til import av infiserte gjenstander.

- Det vil si møbler eller planter, sier han.

Og er du på utenlandsferie og shopper etter unike skatter på lokalmarkedet, bør du være obs på at termitter også kan skjule seg i enkelte suvenirer:

- Hvis du kjøper gjenstander som har sin opprinnelse i sub-tropiske eller tropiske strøk, så er det en risiko for å få denne typen insekter inn i hus, advarer Magerøy.

Må gasses ut av boligen

Skulle termitter finne fotfeste innendørs i norske hjem, kan det få flere alvorlige konsekvenser:

- Utfordringen med termitter er det samme som med trebukker og biller som spiser treverk. De kan ikke bekjempes med åte. Man må skifte ut trematerialet, eventuelt begrense spredningen ved å sprøyte eller injisere gift i treverket, forklarer Magerøy.

Har termitter stor spredning, må hele boligen gasses:

- Hvis de har etablert seg på utsiden, vil de kunne reetablere seg kort tid etter gassing. Da blir det ekstremt kostbart. Gassing koster fort mellom 200.000 – 400.000 kroner, advarer eksperten.

Fremdeles for kaldt

Enn så lenge er det altså for kaldt her hjemme til at termitter kan bli en etablert art i norsk natur.

- Skal man få etablering av krypende insekter som termitter vi kjenner til, fra de tropiske områdene, må temperaturen opp noen grader i Norge, presiserer Magerøy.

Men:

- Hvis områder i Norge holder seg frostfritt, vil risikoen for etablering av nye arter absolutt være styrket, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer